Crash Dieet

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel manieren om af te vallen, een crash dieet is zo’n methode. Een crash dieet zorgt er voor dat je in een korte tijd snel gewicht verliest,  doordat je lichaam niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit verplicht je lichaam om je vetreserves te gebruiken als brandstof voor je lichaam. We gaan in dit artikel in op de voor- en nadelen van een crash dieet en geven je tevens dé gezondste en effectieve methode om 1 tot 2 kilo te verliezen in één week.

Wat is een crash dieet?

Een crash dieet is een dieet dat extreem weinig calorieën bevat, waardoor je in één week meerdere kilo’s kunt afvallen. Mensen met overgewicht hebben overtollige vetreserves, met een crash dieet verplicht je letterlijk je lichaam om deze vetreserves te verbranden om te overleven. Je doet praktisch hetzelfde als er vroeger gebeurde toen onze voorouders in honger verkeerde.

Het is wel verstandig om je te realiseren dat dit ook direct de reden is waarom de mensen die een crash dieet gevolgd hebben vrijwel direct weer op het oude gewicht terecht komen. Zodra je na het crash dieet weer een normaal eetpatroon aanneemt zal je lichaam de vetreserves weer bijvullen om de volgende ‘hongersnood’ weer aan te kunnen. Het is verstandig om een methode te kiezen die hier op inspeelt, een methode met een lage kans op het jojo-effect. Want gewicht verliezen en je ideale gewicht vasthouden is toch wat je wilt? Voorgoed afscheid nemen van je overgewicht!

Fitchef receptengids

Twee voorbeelden van populaire crash diëten:

 

 

Onze mening over deze diëten

Voordelen van het crash dieet

Het voornaamste voordeel van een crash dieet is dat het werkt (op korte termijn), je zult inderdaad snel gewicht verliezen en in een korte periode op je streefgewicht komen. Misschien zal je wel versteld staan van de resultaten die je zult behalen.

Als je voor bijvoorbeeld een bruiloft de laatste kilo’s wilt verbranden om toch in die mooie trouwjurk te passen is het crash dieet een methode wat je kunt overwegen. Echter, is zo’n dieet niet zo rooskleurig als het allemaal lijkt. Doordat je zo snel afvalt is het direct ook een reden waarom mensen snel kiezen voor een crash dieet en weinig waarde hechten aan het daadwerkelijke eetpatroon.

Het is mogelijk om binnen 1 week met een crash dieet veel kilo’s kwijt te raken. Gezond is het niet, maar zoals ik eerder al zei kan het wel handig zijn als je op korte termijn ergens voor af moet vallen.

Nadelen van het crash dieet

Je lichaam uithongeren (want dat is eigenlijk wat je doet) is niet zonder gevolgen. Omdat je je lichaam eigenlijk te weinig voedingsstoffen geeft is het mogelijk dat je er klachten aan overhoud. Er is namelijk een basisbehoefte aan voedingsstoffen waar je rekening mee moet houden als je een dieet volgt. Er staat alleen maar één ding centraal: het verliezen van zo veel mogelijk kilo’s dus zo weinig mogelijk calorieën.

Veel voorkomende klachten bij gebruikers van het crash dieet zijn: hoofdpijn, futloosheid, verlies van spiermassa, je lichaam gaat minder verbranden (dit betekent: zodra je weer gaat eten zoals vooraf, kom je 20-30% sneller aan dan voorheen), uitdrogen, misselijkheid en nog allerlei kwalen waar mensen vaak last van krijgen.

Tevens is het praktisch vaak niet mogelijk om een behaald gewicht vast te houden, omdat je vetverbranding is gewend aan minder voedsel zal je dus ook minder kunnen eten na het volgen van het dieet. Doe je dit dan zal je extra snel aankomen dan voorheen wat het jojo-effect wordt genoemd.

Zoals je wel ziet is een crash dieet erg ongezond en zal het naast gewichtsverlies verder geen positieve gevolgen hebben voor je lichaam en gezondheid. Wij adviseren daarom een gezonde methode te kiezen om snel vet te verliezen en dit op te volgen met een gezond eetpatroon.

Besluit je toch een crash dieet te volgen? Dan raden we je aan eerst langs de huisarts te gaan of je gezond genoeg bent voor een crash dieet. Als je lichaam niet sterk genoeg is kan het namelijk nog veel ongezonder voor je zijn en is het gevaarlijk voor botten, spieren en welzijn.

Crash dieet - voordelen

De mogelijke gevolgen van een crash dieet

Het logische gevolg van het volgen van een dieet is dat je afvalt. Dit is naar onze mening direct ook het enige positieve gevolg van een crash dieet. Het is aan jezelf om te besluiten of je zo een dieet gaat volgen maar wij, van afvallenexperts.nl raden je aan om goed na te denken over je keuze van een dieet in combinatie met het doel dat je wilt bereiken? Want wil je alleen afvallen of ook nog eens gezond leven? Als dat laatste voor jou ook geldt, dan kun je misschien het crash dieet links laten liggen en kiezen voor een gezondere methode om af te vallen..

Met een crash dieet krijg je te weinig calorieën en voedingsstoffen binnen. Daardoor doe je in feite het volgende: je ondervoedt jezelf en je lichaam zal een tekort krijgen aan voedingsstoffen en energie. Je lichaam weet zelfs nog vetreserves te halen uit het enige voedsel wat je eet, om dit weer te kunnen gebruiken voor een andere dag dat je ‘ondervoed’ bent.

Wil je toch graag starten met een crash dieet? Laat je dan goed informeren door gebruikers van het betreffende dieet en voedingsdeskundigen/consulenten die deze diëten begeleiden.

Verkies een gezond dieet boven het crash dieet en verlies tot wel 2 kilo vet per week

Het is een fabeltje dat je alleen met een crash dieet snel kunt afvallen. We zijn namelijk benaderd door TimFit om het afslankprogramma te beoordelen. Dit hebben we uiteraard gedaan en samengevat in de TimFit review.

Omdat we tevens zijn verkozen tot één van de beste sites op het gebied van advies en voorlichting voor afvallen en gezonder leven mogen we onze lezers een tijdelijke 10% korting aanbieden op deze revolutionaire methode. Gebruikers van TimFit vallen snel af en merken snel resultaat.

TimFit geeft je de mogelijkheid om op een gezonde manier de resultaten te behalen van een crash dieet, aangezien TimFit je niet alle voedingsstoffen ontneemt maar precies voldoet aan je basis behoeftes zal je gezond gewicht verliezen. Zo verlies je alleen vet en geen spieren en heb je geen last van de (eerder genoemde) klachten van een dieet.

Om niet in de verwarring te komen in de rest van het artikel: TimFit is geen crash dieet maar een volwaardig eiwitdieet waarmee je gezond en effectief vet kunt verbranden. Wil je meer weten over TimFit? Dan kun je verder lezen in onze TimFit review.

Onze mening

Aangezien wij geen enkele reden zien om een crash dieet te verkiezen boven het TimFit afslankprogramma raden wij het volgen van een crash dieet af. Als je snel gewicht wilt verliezen doe het dan op een manier waar je lichaam goed tegen kan en wat ook nog eens gezond is. Op korte termijn én lange termijn! Dit kun je doen door het drinken van de maaltijdvervangende shakes van TimFit. Daarnaast heeft TimFit nog een aantal handige tools waar je gebruik van kunt maken en een klantenservice waar je met al je vragen terecht kunt. Nog een aantal leuke voordelen die bij het TimFit afslankprogramma om de hoek komen kijken zijn:

 • Snel en gemakkelijk buikvet verbranden
 • Online 1-op-1 coaching
 • Zonder extra inspanning of moeite gewicht verliezen
 • Spieren worden behouden, je verbrand alleen puur vet

Daarnaast heb je via deze site de mogelijkheid om te genieten van de 10% korting die we je kunnen bieden.

Kortingscode: AFVALLENEXPERT10

 

Klik hier voor onze review en voor de tijdelijke korting van 10%

Wij zijn ook benieuwd naar jouw mening over het crash dieet en over het TimFit afslankprogramma. We horen het ook graag als je wel positieve ervaringen hebt met een crash dieet zo kunnen al onze andere bezoekers ook jou mening lezen en dit meenemen in de beslissing die ze nemen.

Geef een reactie

13 comments

 1. Peter

  Erg uitgebreid en overzichtelijk artikel. Zelf heb ik geen ervaring met crash diëten en ben ik ook niet van plan zulke diëten te gaan volgen. Ik ben namelijk bezig met VITADIS en het bevalt me echt prima, kan dit ook niet echt een crash dieet noemen wat jullie ook zeggen. Ik heb deze post met veel plezier gelezen.

  -3
 2. Mirva

  Ik heb een keer het ziekenhuis dieet gedaan, wist niet dat dit een crash dieet was. Ik ben toen wel flink afgevallen, maar het klopt ook wat je in dit stuk zegt: de kilo’s kwamen er ook net zo snel weer aan. De volgende keer zal ik meer informatie zoeken voor ik weer een dieet begin, ik wil niet weer een crash dieet volgen.

 3. Lisette

  Goed artikel over de gevaren van een crashdieet, dank daarvoor! Ik wist al dat het niet gezond was om te doen, maar ik zal na het lezen hiervan zeker nooit meer een crashdieet overwegen. Vitadis klinkt trouwens wel als een interessante manier om af te vallen, misschien ga ik dat eens proberen!

  -1
 4. Laudia

  Bedankt voor dit goede artikel! Ik ken mensen die wel eens een crashdieet volgen en het is inderdaad waar dat ze daarna altijd last krijgen van het jojo-effect. Ik zal ze eens op dit artikel wijzen, misschien stappen ze dan ook wel over op Vitadis, net als ik!

 5. prinsess rose boldewijn

  Ik heb al eerder een crash dieet gehouden,en dat heb ik zelf gedaan, ik ben 1m60 en woog toen 64kg en ben in 5 dagen 3 kilo afgevallen, mijn crash dieet was alleen soda beschuit met thee en groene appels, ik ben van 64kilo na 55 gedaald, en ben ook duizelig geworden begon over te geven, had geen eetlust in rijst meer maar toch bleef ik gewoon op 1manier te eten, ’s morgens 3 sneetjes brood, ’s middags 3 scheppen rijst ik at daarna fruit en alleen maar water snoepte nauwelijks bleef het zelfde maar na jaren ben ik weer veel gaan eten, en kon er niet afblijven had een eetstoornis of zo maar heb zelf weer een crash dieet moeten houden maar kon het niet volhouden ik werd ziek ervan, maar heb geen dieet meer gehouden, at gewoon 5 scheppen rijst dronk alleen maar water en na 6 uur at ik niet meer in 1 maand ben ik zoiets van 8kilo’s afgevallen, en ben nog steeds het zelfde, ik eet nog steeds op 1 manier wil t niet veranderen want blijf t zelfde ik weeg nu 58kg dus niet dik normaal dus liever geen crash dieet je wordt er gek van en je maag krimpt in en kan las krijgen daarvan.

 6. nilay

  Als je de dieet bent begonnen en doorgaat met gezond eten en fit te blijven dan kom je niks aan

  -1
  • Nadia Bievinck

   Hi Nilay,

   Dat is lastig te zeggen. Gezond eten is niet altijd hetzelfde als eten dat je slank houdt. Maar als je doelt op het Vitadis dieet dan krijg je hier goede begeleiding in en kan je inderdaad je gewicht behouden.

   Groeten,
   Nadia

 7. rhiem

  Ik zelf volg nu een crashdieet, maar op een gezonde manier. Raar maar waar maar je kunt ook een gezonde crashdieet volgen. Groenten en fruit hebben een laag calorieën gehalte en zijn super gezond. Ik zelf drink zelfgemaakte smoothie en voel me super fit en val goed af.

  • Nadia Bievinck

   Beste Rhiem,

   Een crashdieet kan gezond zijn in de zin dat je gezonde voeding eet, wat bij jou het geval is. Je eet veel groenten en fruit en bevatten relatief weinig calorieën inderdaad. Goed om te horen dat je goed in je vel zit en je ook kilo’s verliest! Let wel op dat je niet te extreem bent in het beperken van het aantal calorieën, maar op een gezonde grens blijft waarbij je lichaam alsnog genoeg calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt om normaal te functioneren.

   Groetjes Nadia

 8. cora kitsz

  ik slik veel medicijnen,dat houdt toch ook veel afvallen tegen??

  • Nadia Bievinck

   Hoi Cora,

   Het is lastig om te bepalen of de medicatie die jij slikt invloed hebben op het afvallen.
   Hier kan ik door deze complexe informatie niks over zeggen.
   Wel weet ik dat er medicatie bestaat die het afvallen niet vergemakkelijken.

   Groetjes, Nadia

 9. Franco

  Hoi ik ben franco,

  Ik heb over gewicht en ben hard aant vechten tegen mijn gewicht ik ben in de afgelope 6 maanden van 189 kilo naar 182 kilo gegaan en deze prestatie mag er zijn aangezien ik 34 jaar ben en soms wel 50 uur in de week werk

  Maar ik wou weten welk dieet bij mij het beste past mischien kan iemand mij helpen??

  Mvg. Franco

  • Nadia Bievinck

   Hoi Franco,

   Een crash dieet is niet het meest geschikte dieet. Het beste is om te gaan voor het eiwitdieet of het koolhydraatarm dieet. Het dieet van Vitadis is een eiwitdieet en is een ontzettend goede manier om op een verantwoorde manier snel af te vallen.

   Groetjes Nadia