hardlopen in natuur

Je wil gaan sporten, maar een abonnement bij de sportschool is toch wel duur. Daarnaast heb je misschien helemaal geen behoefte om in een zaal te sporten, omdat je liever in de natuur bent. Of je wil wel in de sportschool aan de slag, maar op een rustiger tempo zonder apparaten. Geen probleem, er zijn genoeg manieren waarop je kan sporten zonder apparaten.

Yoga

Een vorm van beweging waarbij je geen apparatuur nodig hebt is yoga. Deze sport kan je overal uitoefenen. Dus als je de behoefte voelt om buiten in de natuur te sporten is yoga een fijne optie. Als je yoga wil doen op een harde ondergrond, is het wel aan te raden dat je een matje meeneemt waarop je de oefeningen uit kan voeren. Anders kan het nogal pijnlijk zijn voor je knieën. Yoga is goed voor je hele lichaam omdat je moet balanceren. Ook wordt er gelet op ademhaling en is het bedoeld om bewuster te worden van je lichaam en geest.

Hardlopen en wandelen

Bij gebrek aan apparaten en behoefte aan natuur kun je ervoor kiezen om een stuk te gaan hardlopen of wandelen. Kies van tevoren een leuke route uit waarvan je weet dat jij hem vol kunt houden. Als je begint met hardlopen is het verstandig om een rustig tempo aan te houden. Als je te snel loopt raak je al gauw uitgeput. Het gaat erom dat je conditie op gaat bouwen. Als je al een redelijke basisconditie hebt kun je interval eens proberen. Bij interval loop je bijvoorbeeld 2 minuten hard en loop je 1 minuut op een normaal tempo. Houd dit gedurende het hele rondje vol. Wat je ook kunt doen, is een stuk wandelen. Dit is lager in intensiteit maar nog steeds een goede vorm van beweging. Daarnaast is frisse lucht en in de natuur zijn goed voor je brein.

Oefeningen

Er zijn een hoop oefeningen die je kan doen zonder apparatuur. Hieronder worden er een paar genoemd.

  • Squats: hierbij zet je je voeten op schouderbreedte en buig je met een rechte rug door je knieën. Je neemt een soort zithouding aan. Deze oefening is goed voor je benen en billen.
  • Lunges: een lunge doe je door naar voren te stappen met je ene been. Met je andere been breng je je knie naar de grond. Beide benen maken een hoek van 90 graden. Je houdt hierbij een rechte rug.
  • Planken: bij planken is het de bedoeling dat je op je buik op de grond gaat liggen. Je steunt op je onderarmen. Vervolgens zet je je tenen op de grond en til je, je lichaam van de grond. Je kunt zelf bepalen hoe lang je dit volhoudt maar voor het gemak kunt u 60 seconden aanhouden.
  • Wall sit: deze lijkt op de squat. Bij een wall sitt ga je met je rug tegen de muur aan staan. Vervolgens zak je naar beneden tot je benen in een hoek van 90 graden staan. Bij deze oefening is het de bedoeling dat je hem zo lang mogelijk volhoudt. Deze oefening is heel goed voor je bovenbenen.
  • Tricep dips: bij een tricep dip heb je een verhoging nodig. De bank thuis of een parkbankje is goed. Je gaat met je rug naar het bankje staan en pakt met je handen, achter je, de rand van het bankje vast. Vervolgens zet je je hakken een stukje van je af op de grond. Daarna zak je naar beneden waarbij je de kracht uit je armen haalt. Deze oefening is goed voor je triceps en zorgt ervoor dat je strakkere armen krijgt.
  • Reverse crunch: bij een reverse crunch ga je eerst op je rug op de grond liggen met je handen langs je lichaam. Vervolgens trap je je benen de lucht waarbij je je knieën naar je neus richt. Het is de bedoeling dat je onderrug van de grond komt. Breng nu je onderrug langzaam naar de grond en span je buikspieren aan terwijl je je benen weer strekt.

 

Je kan het best zelf aanvoelen hoeveel keer je een oefening doet zonder overbelasting. Het gaat erom dat je doet wat goed is voor jouw lichaam. Als je merkt dat je toch hulp nodig hebt bij het bepalen wat goed is voor jouw lichaam kun je erover nadenken om een personal trainer in te schakelen. Een andere optie is dat je je inschrijft voor een sportgroep die buiten activiteiten doet zonder apparaten.

Geef een reactie