healthy-plate

Een darmflora welke uit balans is, is niet fijn, en geeft allerlei complicaties. Gelukkig kun je zelf veel doen om een betere darmflora te krijgen. Dit doe je voornamelijk door je voedingspatroon en levensstijl aan te passen. Hieronder staan de beste tips hoe je een betere darmflora krijgt.

Eet veel vezels

Een belangrijke tip bij het op orde krijgen van je darmflora, is om veel vezels te eten. Maar wat zijn vezels precies, en waarom zijn deze goed voor je darmen? Vezels zitten vooral in groenten en fruit, en worden niet door de blinde darm verteerd. Hierdoor moet de dikke darm extra hard werken en extra bacteriën aanmaken om deze vezels af te breken. Dit zijn goede bacteriën welke je darmflora ten goede komen. Zo kun je door veel vezels in je voedingspatroon op te nemen makkelijk je darmflora verbeteren.

Volkoren brood

Naast groenten en fruit is volkoren brood een makkelijke manier om veel vezels binnen te krijgen. Volkoren brood wordt gemaakt van granen welke vezels hebben, welke ook alleen door de dikke darm kunnen worden afgebroken.

brood-met-boter

Geen voeding met suiker

Wist je dat suiker ook slecht is voor je darmflora? Dit komt omdat suiker bepaalde bacteriën stimuleert, welke je juist niet in je darmen wilt hebben. Je krijgt daarbij al meer dan genoeg suikers binnen via gezonde voeding, zoals fruit en groenten. Daarom is het belangrijk om zeker geen frisdrank of fruitsappen te drinken, omdat hier veel suikers in zitten.

De Juiste houding

Wij zijn gewend om gewoon op het toilet te gaan zitten zonder erbij te beseffen dat dit helemaal niet de juiste houding is. Voor een optimale darmflora is het namelijk belangrijk dat je een squattende  houding aanneemt. Een ToiletSquat toiletkrukje is daarom ideaal. Hiermee ontlast je de darmen zodat je minder druk hoeft te zetten en de darmen leger worden.

Stress is ook een boosdoener

De meeste mensen weten wel dat stress en groot effect op je lichaam heeft, maar het heeft ook nog eens een effect op de darmflora. Heb je langdurig stress, dan is het dus belangrijk om de stress veroorzakende factoren zo snel mogelijk aan te pakken. Lukt dit niet dan kun je ervoor kiezen om extra mogelijkheden tot ontspanning te zoeken.

Veel slapen

Iemand met slaaptekort krijgt meer stress, wat (zoals je hierboven hebt gelezen) een negatieve werking op de darmflora heeft. Indirect doe je er dus goed aan om voldoende te slapen.

Lichaamsbeweging

Een goede manier om te ontspannen en je immuunsysteem te verbeteren, is door te sporten. Dit heeft dan natuurlijk (indirect) ook een positief effect op je darmflora.

Drink genoeg water

Darmen hebben vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Mensen die te weinig water drinken hebben een veel grotere kans op verstoppingen, met alle gevolgen van dien. Als de ontlasting niet lekker loopt, zal ook je darmflora uit balans raken.

fles-water-in-glas

Gefermenteerde producten zijn goed

Dit zijn producten zoals: karnemelk, yoghurt en zuurkool. In deze producten zitten melkzuurbacteriën, welke een positieve bijdrage leveren aan de darmflora. Je herkent het vast wel van reclames, want veel producenten van melkproducten adverteren er mee dat hun product goed is voor de darmflora.

 

Geef een reactie