Hoe werkt een dieet?
We weten allemaal dat er veel verschillende diëten online beschreven worden. Daarnaast weten we ook allemaal dat wanneer we meer eten dan we verbruiken dat we aankomen. En dat we afvallen wanneer we meer verbruiken dan we binnen krijgen. Tussen verschillende diëten zitten grote verschillen. Lang niet alle diëten zijn even gezond. Wanneer is een dieet wel of niet gezond?
Waar begin je?
Bekijk eerst of je te zwaar bent. Wanneer je te zwaar bent is het belangrijk dat je op gezond gewicht komt. Wanneer je een prima gewicht hebt dat past bij je lengte dan is het niet nodig om een dieet te volgen om af te vallen. Bekijk altijd wanneer je van plan bent om een dieet te volgen of een boek te kopen dat degene die het schreven heeft een voedingsdeskundige is.
Je kunt bekijken of je een gezond gewicht hebt door je BMI (Body Mass Index) en de middelomtrek te berekenen. Maar ik hoor de vraag al in je opkomen; Hoe bereken ik mijn BMI en middelomtrek?
BMI berekenen
De BMI bereken je als volgt: Gewicht (kg) : lengte x lengte = BMI
Je BMI uitslag bepaalt uiteindelijk of je een gezond gewicht hebt of niet.
- minder dan 18,5: je hebt ondergewicht.
- tussen de 18,5 en 24,9: je hebt een gezond gewicht.
- tussen de 25 en 29,9: je hebt een matig overgewicht.
- boven de 30: je hebt ernstig overgewicht of obesitas.
Echter, de BMI is niet voor iedereen een goede test.
- Bij mensen boven de 70 jaar, omdat hun lengte en lichaamssamenstelling verandert.
- Voor kinderen gelden andere normen.
- Voor mensen die intensief sporten geeft de BMI niet altijd een goede indicatie. Spieren wegen zwaarder dan vet, waardoor de BMI van sporters soms hoger uitkomt maar niks zegt over de risico’s.
- Sommige bevolkingsgroepen hebben andere BMI-waardes, omdat de lichaamssamenstelling anders is.
Middelomtrek berekenen
Nu zal ik je uitleggen hoe je de middelomtrek berekent. Misschien denk je wel; Waarom moet ik mijn middelomtrek meten en niet een ander deel van mijn lichaam? Dat komt omdat de buik (middel) bepaald of je risico’s ontwikkeld voor gezondheidsproblemen. Veel vet in de buikholte geeft verhoogde risico’s. Maar hoe meet je nou je middelomvang? Pak een meetlint en meet je middel op het smalste gedeelte. Dit is tussen de onderste rib en bovenkant van het heupbeen. Wordt ook wel je taille genoemd.
Wanneer heb je een te hoge tailleomtrek en dus een verhoogt risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen? Dit gaat voor vrouwen en mannen niet gelijk op.
Vrouwen:
- < 80 cm:
- tussen de 80 – 88 cm: verhoogd risico.
- > 88 cm: sterk verhoogd risico.
Mannen:
- < 94 cm:
- tussen de 94 – 102 cm: verhoogd risico.
- > 102 cm: sterk verhoogd risico.
Hoe werkt een dieet?
Het geldt voor alle diëten dat ze ervan uit gaan dat je minder energie binnenkrijgt dan je verbruikt. Bij alle diëten komt het erop neer dat je minder moet gaan eten. Dit kunnen minder koolhydraten zoals in het low card dieet zijn, af en toe vasten of veel eiwitten zoals in het eiwitdieet. Ik vind drie punten belangrijk wanneer je een dieet kiest: dat je het nodig hebt, dat jij je er goed bij voelt en dat het bij jouw manier van leven past.
Het is belangrijk dat je ervan bewust wordt dat er veel diëten online worden gezet. Zelfs diëten waar ze adviseren om geen groenten of fruit te eten. In zowel fruit als groenten zitten onwijs veel belangrijk voedingsstoffen die van belang zijn om goed te functioneren. Ga dus zelf nooit in op deze diëten.
Één van de punten die ik belangrijk vind en al eerder benoemde was: dat het past bij jouw manier van leven. Hiermee bedoel ik of het in jouw levensstijl past en dat het haalbaar is voor jou. Bij sommige diëten krijg je te weinig voedingsstoffen binnen, zijn er hele streng regels die misschien afwijken van je eigen voedingsgewoontes of moet je dure preparaten aanschaffen.
Gelukkig zijn er ook gezonde, betaalbare en uitvoerbare diëten. Je kunt er voor kiezen om je eetpatroon eens goed te bekijken. Wat eet ik allemaal en wat kan ik hiervan vervangen voor een gezondere keuze? Dit zal beetje bij beetje helpen om af te vallen. Natuurlijk duurt dit een stuk langer dan een streng dieet. Alleen zal hierbij geen JOJO-effect optreden, wat bij een streng dieet bijna altijd voorkomt.
Caloriebeperkt dieet
Dit zijn de meest bekende diëten. Deze beloven heel veel moois, namelijk in korte tijd veel afvallen. Dit gebeurd ook wel, maar hierna ontstaat er een teleurstelling. Vaak is zo’n caloriebeperkt dieet te streng en niet goed vol te houden, waardoor het op lange termijn niet meer vol te houden is. Hierdoor vallen veel mensen terug in hun oude eetpatroon en zijn ze er weinig mee opgeschoten. Vaak zijn er vier redenen waardoor een caloriebeperkt dieet niet goed vol te houden is:
- Ze zijn te streng
- Ze zijn te eenzijdig
- Ze zijn te onpraktisch
- Ze zijn opgebouwd uit onnodige regels
Ze zijn te streng
Strenge diëten zorgen in korte tijd voor veel gewichtsverlies. In eerste instantie verlies je dan voornamelijk vocht. Het is gezond om maximaal 1 kilo per week aan gewicht te verliezen. Waarom maar 1 kilo? Omdat je anders de kans loopt dat je spierweefsel afbreekt in plaats van vet. Een streng dieet is lastig vol te houden, omdat je weinig calorieën binnenkrijgt. Hierdoor kun je continue trek hebben en je lusteloos voelen.
Ze zijn te eenzijdig
Bij een eenzijdig dieet mogen er bijvoorbeeld geen koolhydraten gegeten worden, terwijl gezonde koolhydraten uit volkorenbrood, volkorenpasta, peulvruchten en zilvervliesrijst heel belangrijk voor je zijn. Je loopt bij eenzijdige diëten de kans op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.
Ze zijn te onpraktisch
Bepaalde diëten die ik onpraktisch vind zijn bijvoorbeeld diëten die beschrijven dat je geen koolhydraten mag eten. Terwijl koolhydraten juist onze grootste energiebron horen te zijn. Koolhydraten zitten bijna in alle producten, hierdoor zal je gewone producten moeten vervangen door speciale en dure producten.
Ze zijn opgebouwd uit onnodige regels
Er zijn diëten die vertellen dat er bepaalde ‘gevaarlijke stoffen’ in eten verwerkt zijn. Deze stoffen mag je niet binnen krijgen. Wanneer het echte gevaarlijke stoffen zijn is het natuurlijk inderdaad niet handig om deze te eten. Het probleem is alleen dat dit vaak gezegd wordt, zonder dat er wetenschappelijk bewijs voor is.
Te mooi om waar te zijn
Soms lees je misschien een dieet en denk je, gaat dit echt zo makkelijk? Dit is bijna te mooi om waar te zijn. Vaak is dat ook zo. Er bestaan verschillende pilletjes die jouw verbranding stimuleren, waardoor je af zou vallen. Vaak val je er wel iets van af, maar dit is nooit heel erg veel. Het gaat dus maar om enkele kilo’s die je dan kwijt raakt. Stop je hiermee? Dan komt het er gewoon weer bij. Het gevaar ligt dus op de loer dat je voor altijd dan deze pilletjes moet gebruiken. Zoek anders een deskundige die jou hierin begeleid wanneer je van de pilletjes af wilt en weer gezond wilt gaan eten.
Bekijk daarom nogmaals met name naar je eet en leefpatroon. Probeer zelf te noteren wat je allemaal op een dag eet. Bekijk dit aan het eind van de dag en bedenk voor jezelf een haalbare, gezondere optie om te eten. Wanneer je kleine stapjes onderneemt om gezonder te gaat leven zal je er blijvend effect van ondervinden.