vrouw-met-groene-appel

We lopen allemaal dagelijks wel eens tegen kleine eetproblemen aan. Het openmaken van een zak chips en binnen no-time de bodem van de zak bereiken. Of het bestellen van een hamburger bij de McDonalds, om vervolgens nog een cheeseburger en twee porties friet bij te bestellen. De combinatie van zoute en zoete smaken werkt nu eenmaal ontzettend verslavend, en daar spelen onze voedselproducten perfect op in. Denk maar eens aan een lekkere zak paprika ribbelchips. Loopt het water je al in de mond?

Ernstige eetproblemen

Maar deze kleine eetproblemen waar we ieder dagelijks tegenaan lopen, kunnen zich al snel manifesteren in een gevaarlijke variant. Ernstige eetproblemen komen vaker voor dan je denkt, en hebben vaak een andere, emotionele oorzaak. Een slecht zelfbeeld, een traumatisch verleden of andere emotionele gebeurtenis kunnen de neiging geven om gevoelens weg te drukken met voedsel, of voedsel geheel af te stoten. Helaas zijn de emotionele oorzaken niet altijd even makkelijk zichtbaar, en lastig te ontdekken wanneer je tegen een eetstoornis zoals eetverslaving vecht. Door professionele hulp in te schakelen kun je er snel en op veilige manier achter komen waar de kern van jouw eetverslaving of eetprobleem vandaan komt, en waar het probleem zich bevindt. Bekijk hier meer informatie over het hebben van een eetprobleem.

Risicofactoren

Toch is je emotionele gesteldheid niet het enige dat invloed heeft op de herkomst van de eetproblemen. Er zijn verschillende risicofactoren die een grote rol kunnen spelen, en zelfs invloed kunnen hebben op de hoeveelheid aanleg die een persoon heeft om een eetverslaving te ontwikkelen. Daarnaast zijn er ook risicofactoren die de kwetsbaarheid van een persoon en hierdoor de ontwikkeling van een eetstoornis vergroten. Denk hierbij aan de opvoeding, de ervaringen als kind, de ontwikkeling van de persoonlijkheid, aangrijpende gebeurtenissen, omgevingsfactoren, puberteit, lichamelijke aanleg of zelfs de genen spelen hier een mogelijke rol.

Omgeving, gezin en opvoeding

De omgeving waarin een kind wordt groot gebracht heeft een grote invloed op de vorming van het karakter. Een huis waar gezelligheid altijd geassocieerd wordt met eten, drank en warmte, zal mogelijk een kind opvoeden die pas gezelligheid en warmte ervaart wanneer er gegeten en gedronken wordt. Maar ook situaties waarin een van de ouders al jaren met overgewicht worstelt, zelf een eetverslaving heeft of er ongezonde eetpatronen op te nahoudt heeft grote invloed op de ontwikkeling van een kind. Ouders of andere zorggevers zijn namelijk de grootste voorbeelden in het leven van een jong kind of puber. Hij of zij spiegelt zich aan zijn omgeving, en baseert zijn of haar gedrag deels op wat hij of zij ziet. Zo kan een kind uit een gezin met ongezonde eetpatronen een aversie ontwikkelen tegen eten, of het ongezonde eetpatroon juist kopiëren. Hoewel dit variabele factoren zijn mag het belang van de mogelijke invloed van de omgeving het gezin en de opvoeding ook zeker niet onderschat worden.

Gebeurtenissen en ervaringen

Ook ingrijpende gebeurtenissen of traumatische ervaringen kunnen grote invloed hebben op het eetpatroon. Heftige emoties kunnen al snel gekalmeerd worden door middel van voedselinname, en een slecht zelfbeeld kan in een onstabiel karakter worden gemanifesteerd in een eetstoornis zoals anorexia. Gebeurtenissen zoals pesten, maar ook heftig traumatische ervaringen als sexueel misbruik kunnen een grote rol spelen in de uiteindelijke bepaling van de waarde en invloed van voeding in het leven van een persoon.

Karakter en ontwikkeling, puberteit

Maar niet alles is af te schuiven op het verleden of de invloeden van ouders of de omgeving. Net als bij alle zaken komt er ook een stukje karakter bij kijken, en natuurlijk vanzelfsprekend ook de ontwikkeling hiervan. Waar de ene persoon met trauma rondloopt en hier aan werkt en tegen vecht, kan een ander persoon zich hier makkelijker aan overgeven en zich hierdoor verliezen in een eetverslaving. Deze karaktereigenschappen spelen vaak een grote rol in de puberteit, en zullen deels bepalen hoe deze persoon zich na de puberteit verder zal ontwikkelen. Het is niet voor niets dat de meeste eetstoornissen hun ontwaking vinden in de puberteit: onzekerheden, stress, veranderingen en het seksuele rijpen hebben allemaal invloed op het lichaam en de geestelijke gesteldheid. Wat zich vervolgens weer door kan vertalen in een vorm van eetverslaving of een andere eetstoornis. Zolang hier op tijd ingegrepen wordt en professionele hulp wordt ingeschakeld kunnen deze problemen in de startfase aangepakt worden, zodat deze zich in de toekomst minder snel in extreme kunnen ontwikkelen.

Geef een reactie