Er zijn enorm veel diëten die je kunt volgen om af te vallen, gezonder te leven of om jouw lichaam superkrachten te geven. Terwijl veel diëten hun inspiratie halen uit moderne ontwikkelingen op medisch en biologisch gebied, is er één dieet dat juist terugkeert naar onze verre voorouders; het paleolithisch dieet. Wat is het Paleo dieet, voor wie is het geschikt en de belangrijkste vraag; werkt het echt? Op deze pagina beantwoorden we niet alleen de vraag “wat is Paleo?”, we kijken ook kritisch naar de herkomst, de mogelijkheden en de resultaten van personen die nu eten en leven zoals de oermensen.

Wat is Paleo?

Het paleo dieet gaat uit van de producten die onze voorouders uit de paleolithische tijd aten, dat is de periode van 10.000 tot 2,5 miljoen jaar geleden. Hoewel het vaak als dieet wordt bestempeld kun je het ook als levensstijl zien. Wat is Paleo dieet? is slechts een deel van de vraag, het is is namelijk vooral een visie op voeding en op het leven in het algemeen. Maak zo min mogelijk gebruik van bewerkte producten en eet wat de natuur je te bieden heeft.

Dit zijn een aantal standaard producten die passen bij de Paleo leefstijl:

 • Vlees van dieren die gras eten
 • Gevogelte
 • Vis
 • Eieren
 • Groenten
 • Wortels
 • Fruit
 • Noten
 • Natuurlijke oliën

paleo-ingrediënten-afvallen

Dit zijn enkele producten die meestal niet op het boodschappenlijstje staan bij het Paleo dieet:

 • Peulvruchten
 • Granen
 • Zuivelproducten (onder voorbehoud)
 • Geraffineerde suiker
 • Zout
 • Verwerkte oliën
 • Alcohol

Om de vraag “wat is Paleo” te beantwoorden moeten we terug naar de oorsprong, de jaren zeventig van de vorige eeuw. Gastroenteroloog Walter L. Voegtlin bracht deze leefstijl voor het voetlicht, later zouden steeds meer artsen en diëtisten zich aansluiten bij een voedingspatroon dat gebaseerd is op de paleolithische wijze van eten. De boeken van Loren Cordain hebben ook veel invloed gehad op deze beweging, en ze geven een duidelijk antwoord op de vraag; “wat is het paleo dieet?” (Paleolithic Diet)

Ook wel Oerdieet genoemd

paleo-oerdieet-afvallen

Paleo wordt ook wel oerdieet genoemd omdat het gebaseerd is op de wijze waarop de oermensen aten. Heel eenvoudig gesteld grijpt Paleo terug naar de tijd toen er nog geen landbouw bestond, toen onze voorouders hun voedsel zochten in het bos, bijvoorbeeld door te jagen op dieren. De term oerdieet verwijst dus naar de tijd dat mensen in harmonie leefden met de natuur, en er echt onderdeel van uitmaakten. In deze moderne tijden staat de mens steeds verder van de natuur af, het lijkt alsof we er geen deel meer van uitmaken. Vlees ligt voorverpakt in de winkel, het is niet nodig in het bos op een dier te jagen. Dat geldt ook voor graanproducten en andere landbouwproducten als tarwe en rijst. Dit zijn allemaal producten die voortkomen uit massale landbouw, en niet uit de vrije natuur.

Evolutie gaat langzaam. Volgens voorstanders van de Paleo leefstijl zijn we lichamelijk vrijwel gelijk aan de mensen van 10.000 jaar geleden. Daarom zou het huidige voedingspatroon niet passen bij ons spijsverteringsstelsel. En dat heeft een nadelige invloed op onze gezondheid. In het oerdieet waren er geen hamburgers, alle suikers die we aten waren reeds aanwezig in bijvoorbeeld vruchten, evenals oliën die we nu machinaal uit diverse planten persen. Ons lichaam is hier niet op voorbereid, en dat heeft impact op onze gezondheid.

Paleo dieet voedingslijst

Met Paleo eten zijn er een aantal producten die niet in jouw gerechten mogen ontbreken. Er zijn ook een aantal producten die je beter kunt laten staan. Je zult direct merken dat je minder koolhydraten tegenkomt en minder bewerkte producten in het Paleo dieet. Toch is Paleo eten niet hetzelfde als een lijstje met producten die je wel of niet mag eten. Het is vooral een methode om niet teveel “slechte” calorieën tot je te nemen. Doordat je sneller vol zit, en langer een verzadigd gevoel zult ervaren is het resultaat vaak gewichtsverlies. Je hebt geen honger meer, en toch heb je meer energie dan voorheen. Hier zijn de belangrijkste groepen die bij Paleo eten het meeste effect bewerkstelligen:

Tip: Aardappels vallen niet onder het Paleo dieet, maar zoete aardappels en yams wel. Hier zitten veel koolhydraten en calorieën in, de ideale vervanging voor bintjes!

 • Vlees: Net zoals mensen beter geen graanproducten zouden eten, geldt dat ook voor de dieren die we consumeren. Zorg er dus voor dat de dieren gevoed worden met gras, en niet met graanproducten. Het gaat dus niet alleen om jouw eetpatroon, maar de gehele keten is van belang. Als je dit soort vlees echt niet kan vinden (of betalen) kun je vooruit met ander vlees. Doe je best maar 100% scoren hoeft niet altijd!
 • Gevogelte: Als het vleugels heeft kun je het eten, dus kip, kalkoen, eend etc. Niet als kipfrikandel of kipnuggets, gewoon lekker vers bereiden!
 • Vis: Let hier op dat het wilde vis betreft, wanneer het uit de industrie afkomstig is bevat de vis vaak veel meer giftige stoffen en kwik.
 • Eieren: Bij voorkeur eieren met extra Omega-3 en van kippen met vrije uitloop. Een gezonde kip legt een gezond ei! Bij Paleo eten wordt er veel nadruk gelegd op “eerlijke” producten van dieren die een natuurlijk leven hebben geleid.
 • Groente: Je mag zoveel groente eten als je wilt, het aantal calorieën is zeer laag en er zitten veel belangrijke bouwstoffen in. Daarnaast zijn groente ook heel goed voor het spijsverteringsstelsel. Als je absoluut niet van groente houdt is dat vaak een kwestie van de bereiding. Begin Paleo eten met groente door ze te stomen, grillen of te roerbakken. Dan wordt het dieet echt lekker!
 • Wortels: Vaak vallen wortels onder groente, botanisch gezien zijn het twee verschillende soorten. Groente groeien bovengronds en wortels groeien ondergronds. Wist je dat er naast oranje wortels ook witte en paarse wortels zijn? Met Paleo eten ga je letterlijk terug naar de roots!
 • Fruit: Wanneer we spreken over fruit bedoelen we geen sap uit vruchtenconcentraat. Sterker nog; laat verse geperste sap ook maar staan omdat je dan teveel suikers binnen zult krijgen. Je drinkt zo een paar glazen sap leeg, maar je zult niet zes sinaasappels in één keer naar binnen werken. Geniet van fruit maar snoep verstandig.
 • Noten: Voor gezonde vetten en ijzer zijn noten een goede bron van voedingsstoffen. Houd er wel rekening mee dat noten veel calorieën bevatten, een handjevol als snack is meer dan voldoende. En als je het nog niet wist; pinda’s zijn geen noten!
 • Zuivelproducten: Dit is een controversieel onderwerp. Paleo puristen gebruiken totaal geen zuivelproducten, terwijl andere mensen daar geen probleem van maken. Dit heeft ook te maken met jouw natuurlijke gevoeligheid voor lactose. Vermijd bij voorkeur zuivel wanneer je begint met het oerdieet, later kun je testen hoe jouw lichaam reageert op kleine hoeveelheden zuivelproducten, als je daar nog steeds behoefte aan hebt…
 • Natuurlijke oliën: Zo natuurlijk mogelijke oliën zoals (echte) olijfolie, kokosnoot olie en avocado olie. Gebruik hier uiteraard niet teveel van. Je kunt er niet altijd mee frituren, in de eerste plaats omdat het te vet is, in de tweede plaats omdat deze oliën op een veel lagere temperatuur gaan walmen dat bijvoorbeeld zonnebloemolie.

Voordelen en nadelen van het Paleo dieet

Een dieetprogramma met alleen maar voordelen mag best een alarmbelletje doen rinkelen. Met alle voordelen van de Paleo leefstijl zijn er ook enkele nadelen te benoemen. Het is de afweging per individu die bepaalt of het Paleo dieet voor jou geschikt is. Hier zijn de meest gehoorde voordelen en nadelen van het oerdieet:

Voordelen

 1. Je hoeft geen calorieën meer te tellen, met een gezonde manier van eten krijg je niet meer binnen dan gezond is.
 2. Je zult bewuster omgaan met wat je eet, na een tijdje gaat het vanzelf en hoef je er niet meer over na te denken.
 3. Naast gezond eten blijken de meeste Paleo volgers ook meer te bewegen en in het algemeen een gezonde leefstijl aan te nemen. De oermensen hadden uiteindelijk ook geen auto’s maar wel de benenwagen!
 4. Al snel na het starten met Paleo zul je merken dat je meer energie krijgt, je hebt niet meer die dip na een flinke maaltijd en je bent meer alert.
 5. Bijna alles wat je eet wordt ook daadwerkelijk door het lichaam opgenomen en gebruikt, terwijl suikers worden opgeslagen in de vetcellen waardoor je dikker wordt.
 6. Je kunt met het Paleo dieet afvallen op een gezonde wijze mits je rekening houdt met alle belangrijke voedingsstoffen.
 7. Veel allergieën en aandoeningen komen voort uit de consumptie van ongezonde voeding, door zaken als lactose en gluten uit jouw voedingspatroon te verwijderen zul je minder van dit soort klachten ervaren.
 8. Omdat je minder koolhydraten zult consumeren ga je vanzelf meer vet verbranden, zo zul je een slank en strak lichaam krijgen.

Nadelen

 1. Het oerdieet kan een negatieve impact hebben op het milieu, omdat de vleesindustrie veel meer schade toebrengt aan de omgeving dan landbouw.
 2. Je kent de foto’s VOOR en NA wel van diëten, je zult niet op miraculeuze wijze een sixpack en dikke spierballen krijgen van het Paleo dieet. Daarvoor zul je echt additionele krachttraining moeten uitvoeren.
 3. Een oerdieet zal doorgaans wat duurder uitvallen omdat verse producten meer kosten dan bewerkte producten.
 4. Je moet in het begin goed opletten dat je alle noodzakelijke bouwstoffen binnenkrijgt, bij Paleo beginners kan het bijvoorbeeld voorkomen dat ze te weinig calcium binnenkrijgen.
 5. Het is geen dieet voor vegetariërs, de oermensen waren alleseters en dat merk je aan de diverse recepten. Je kunt wel de basisprincipes van het oerdieet toepassen als vegetariër, waarschijnlijk zul je er veel van opsteken en voordeel uit halen.
Paleo voor vegetariërs en veganisten: Als je om bepaalde redenen geen vlees, vis of gevogelte consumeert is de Paleo leefstijl niet voor jou weggelegd. Houd er wel rekening mee dat je volgens het Paleo oerdieet zoveel mogelijk producten consumeert van dieren die op een natuurlijke wijze leven. Dus geen bio industrie met maïs als voeding, maar dieren die vrij rondlopen en gras kunnen eten. Keer het oerdieet niet meteen de rug toe, er zijn heerlijke recepten die ook voor jou geschikt zijn. Zo worden zuivelproducten vervangen door plantaardige producten, ook maken groente en fruit een belangrijk deel uit van het menu.

Paleo Recepten

Je kunt de hele dag door smullen van Paleo gerechten zonder te letten op porties of calorieën. Het is een zelfregulerend systeem waarbij je niet snel teveel zult eten. Hier zijn een aantal suggesties voor ontbijt, lunch, diner en enkele heerlijke Paleo tussendoortjes.

Paleo ontbijt recepten

Paleo recepten voor het ontbijt zijn zo lekker dat je met plezier in de ochtend uit je bed komt en naar de keuken gaat om te kokkerellen. Omdat de meeste mensen niet zoveel tijd hebben zullen we ons zoveel mogelijk beperken tot Paleo gerechten die je snel kunt bereiden. (8 recipes to make ahead for breakfast on the run)

 1. Voor een Paleo ontbijt zijn er vele opties waarmee je elke dag op een fantastische wijze kunt starten. Bij Paleo ontbijt recepten staat eieren hoog op het lijstje, en dan is de Italiaanse Frittata een uitstekend gerecht om te bereiden. Dit is een soort gevulde omelet die je helemaal naar smaak kunt bereiden. Probeer eens een Frittata met courgette en zoete aardappel, een Frittata pizza of Frittata muffins. Met deze omelet kun je alle kanten op!
 1. Gehaktballetjes zijn ook heerlijk als ontbijt, zeker voor de mensen die een stevig ontbijt willen nuttigen waar je energie van krijgt! Het beste is om eerlijke en heerlijke stukken vlees zelf door de gehaktmolen te halen, dan weet je precies wat je eet. Verder kun je de gehaktballetjes op talloze manieren bereiden; met tomatensaus, bacon balletjes of gehaktballen met fruit voor een heel bijzondere smaakbeleving.
 1. Paprika en met name puntpaprika’s zijn niet alleen heerlijk en gezond, de holle vorm maakt ze ook ideaal om te vullen. Je kunt ze vullen met gekruid gehakt, maar ook bijvoorbeeld met een puree van pompoen of met een mix van eieren en fijngesneden groente en bacon. Dit Paleo recept biedt je de vrijheid om een licht ontbijt te maken of juist een stevig ontbijt.

Je zult merken dat Paleo dieet recepten voor het ontbijt vaak ook als Paleo diner recept geschikt zijn, bij het oerdieet is de grens tussen ontbijt, lunch en diner niet zo strak als bij andere diëten.

Paleo lunch recepten

Een lunch moet jouw maag vullen maar het mag niet te zwaar zijn. Als je een lunch eet met veel koolhydraten krijg je daarna die gevreesde dip in jouw energie, met Paleo lunch recepten krijg je juist energie! En het toverwoord bij Paleo recepten voor de lunch is “salade”. De combinatie van frisse groente met vlees, gevogelte of kip maakt elke lunch heerlijk en geeft je de energie om de dag door te komen.

 1. Laten we beginnen met een tonijnsalade. De tonijn wordt aan de buitenzijde dichtgeschroeid met een rauwe kern, net als een biefstuk dus. Samen met een hardgekookt ei krijg je zo een flinke dosis eiwitten die je langer een verzadigd gevoel geven. Leg een flinke hoeveelheid sla, komkommer, cherry tomaatjes en radijs op het bord als rauwkost, en kook sperziebonen of haricots verts tot ze beetgaar zijn.
 1. Met gegrilde kip kun je talloze Paleo dieet recepten samenstellen zoals bijvoorbeeld een salade met Oosterse invloeden. Neem in plaats van sla eens witte kool en wortels, snijd ze in dunne reepjes en meng er cashew noten doorheen. Omdat veel Aziatische sauzen te veel koolhydraten bevatten kun je beter zelf een dressing maken op basis van Paleo recepten. Zo kun je een stevige lunch salade maken waar je energie van krijgt.
 1. Je hoeft niet op Halloween te wachten om pompoensoep te bereiden. Met kokosmelk kun je een heerlijke romige soep maken zonder zuivelproducten. Ook hier kun je weer gegrilde kip in reepjes toevoegen, of die smakelijke gehaktballetjes die je nog over had van het ontbijt. Met krokante kokos chips of geroosterde cashewnoten maak je het helemaal af.

Paleo diner recepten

Paleo avondeten is echt een feest van smaak, uiteraard zul je veel vlees, gevogelte en vis gebruiken in combinatie met groenten. Je kunt naast verse groente overigens ook diepvries groente gebruiken. Dat is vaak beter dan geïmporteerde groenten die bij ons niet in het seizoen zijn en geplukt worden als ze nog niet rijp zijn.

 1. Kip met een krokant laagje lijkt niet te passen bij Paleo recepten voor het diner, daar heb je toch broodkruim voor nodig? Nee hoor, je kunt deze kippenvleugels zonder bot heerlijk krokant bakken op de Paleo manier door een laagje van amandel bloem te gebruiken. Je frituurt ze in olie (let op het rookpunt van de olie!) en je maakt een heerlijke dipsaus met honing en sriracha saus. Niet teveel honingsaus gebruiken, daar zitten veel koolhydraten in.
 1. Ook tortilla’s passen niet in Paleo recepten voor diner, tenzij je de tortilla’s maakt met bloem op basis van kokos en tapioca. We gaan deze beleggen met een mix van fijngesneden rauwkost en schijfjes romige avocado. Als vlees kiezen we voor rundvlees uit de slowcooker. Heb je geen tijd voor een dag lang vlees garen is de snelkookpan een heel geschikt alternatief voor vlees dat haast vanzelf uit elkaar valt.
 1. Weinig tijd en toch smakelijk Paleo avondeten op tafel zetten? Je kunt met pakweg een kwartiertje een tilapia vis gaar stomen of grillen door deze in bakpapier in te pakken (zonder coating!), samen met schijfjes citroen en geraspte radijs. De smaken zullen zich met elkaar vermengen met als resultaat een heerlijk Paleo diner met relatief weinig calorieën maar bomvol proteïnen.

Recepten voor Paleo tussendoortjes

De meeste eenvoudige Paleo tussendoortjes zijn “snacks uit de natuur” zoals een banaan of een flinke wortel. Een handvol noten of een fruitsalade mag ook niet ontbreken op jouw menu. Daarnaast zijn er ook andere Paleo tussendoortjes waar het water je van in de mond zal lopen!

 1. Chocolade ijs zonder melk en zonder een ijsmachine, het is mogelijk dankzij amandelmelk, kokosmelk, dadels en cacaopoeder. Je kunt er gebroken noten in verwerken voor een heerlijke “bite”. Het is een machtig Paleo tussendoortje, wees dus niet te gulzig!
 1. Je kent de energierepen wel, die voldoen absoluut niet aan een oerdieet vanwege de bewerkte suikers en vetten. Als je op zoek bent naar Paleo tussendoortjes zonder de oven aan te zetten moet je zeker eens repen op basis van rauwe amandelen, kokos en chocoladeschilfers proberen. Deze repen geven je energie volgens het Paleo dieet.
 1. Yoghurt is een populair tussendoortje, maar verstokte Paleo fanaten blijven ver weg van zuivelproducten. Voor deze doelgroep hebben we een heerlijk Paleo tussendoortje dat je op elk moment van de dag zal verrassen. In plaats van zuivel gebruiken we room van cashewnoten. Naast de heerlijk romige smaak is dit een Paleo recept dat vol zit met eiwitten en je langer een verzadigd gevoel zal geven. Je kunt dit Paleo tussendoortje combineren met vers fruit, gemengde noten of beide.

Recept voor Paleo bananenbrood

De vertrouwde banaan is als een geschenk uit de hemel voor mensen die het oerdieet volgen, Paleo bananenbrood behoort daarom ook tot de meest populaire Paleo dieet recepten. Er zijn diverse variaties mogelijk, eigenlijk moet je ze allemaal een keer proberen. Als basis kun je een combinatie nemen van vier goed rijpe bananen, vier eieren, 270 gram meel van amandelen, twee theelepels bakpoeder en twee eetlepels honing. Daarnaast een handvol fijngehakte amandelen en walnoten, twee eetlepels zonnebloempitten en amandelschaafsel als toppunt. Na veertig minuten in de oven kun jij smullen van bananenbrood Paleo stijl! (Bananenbrood met noten, 2016)

Paleo weekmenu

Een belangrijke voorwaarde van een Paleo dieet schema is dat je het minimaal dertig dagen probeert. Als je voortijdig stopt en weer terugvalt in je oude gewoontes zul je niet de voordelen van het oerdieet ervaren, je zult alleen die negatieve ontwenning van slechte voedingsstoffen voelen. Met een Paleo weekmenu heb je een houvast om een start te maken. Dat betekent niet dat je een Paleo weekmenu tot op de letter moet volgen, niet iedereen vindt dezelfde gerechten even lekker. Beschouw het onderstaande Paleo weekmenu als een steuntje in de rug dat je helpt een gevarieerde, gezonde en heerlijke start te maken met het Paleo dieet.

Paleo dieet schema MAANDAG

 • Paleo ontbijt menu: Begin de dag goed met een omelet gevuld met cherry tomaatjes en verse spinazie, gebakken in kokosolie.
 • Paleo lunch menu: De maag begint weer te knorren, je eet een salade met sla, komkommer, een halve avocado en gegrilde kip.
 • Paleo diner menu: Het avondmaal is een heerlijke goulash met rundvlees die lang heeft mogen sudderen.
 • Paleo tussendoortjes: Trek in een lekkere snack? Wat dacht je van een handvol amandelen of een schaaltje zwarte olijven?

Paleo dieet schema DINSDAG

 • Paleo ontbijt menu: Een fris en fruitige start met een blauwe bessen smoothie en spinazie, amandelmelk en ijsblokjes vers uit de blender.
 • Paleo lunch menu: Neem een heerlijke wrap van sla gevuld met gegrilde kip, tomaat en rode ui.
 • Paleo diner menu: Snel klaar, toch lekker; grill zalm met venkel en serveer dit met groente van de grill.
 • Paleo tussendoortjes: Je hebt nog een halve avocado van gisteren liggen, het verkleurde deel kun je wegschrapen, de rest eet je lekker op. Of ga je te buiten aan komkommerschijfjes waar je enkele citroendruppels overheen sprenkelt.

Paleo dieet schema WOENSDAG

 • Paleo ontbijt menu: Een duo van verse uitloop eieren met een stuk fruit naar keuze. Dit is een licht ontbijt dat toch verzadiging biedt.
 • Paleo lunch menu: We eten een mooie gemengde salade met sla, paprika, tomaat, olijven en een uitje.
 • Paleo diner menu: Heb je ooit een Paleo spaghetti geproefd? Je neemt een courgette die je in flinterdunne plakjes snijdt. Maak daar sliertjes van en bak deze twee minuten in de pan. Je maakt een heerlijke saus van gepelde tomaten, spekreepjes en gehakt, dit breng je op smaak met versgemalen peper. Maak een flinke pan zodat je morgen nog eens kunt nagenieten bij de lunch.
 • Paleo tussendoortjes: Heb je wortels in huis? Zorg dat je altijd wortels in huis hebt voor een frisse en zoete snack!

Paleo dieet schema DONDERDAG

 • Paleo ontbijt menu: We gaan nog een smoothie maken, weer op basis van amandelmelk maar ditmaal met banaan, blauwe bessen, gemengde noten en zaden voor een opvallend aroma.
 • Paleo lunch menu: Lekker makkelijk, de kliekjes van gisterenavond smaken nog overheerlijk!
 • Paleo diner menu: Stoom bloemkool, wortels en broccoli, gril een kipfilet en neem er een beetje witte rijst bij.
 • Paleo tussendoortjes: Gedroogde vleesreepjes ofwel beef jerky zijn een stoere Paleo snack.

Paleo dieet schema VRIJDAG

 • Paleo ontbijt menu: Het is bijna weekend, toch mag je nu al genieten van een bananen pannekoek met kleine stukjes appel en kaneel.
 • Paleo lunch menu: Op het menu staat een salade met krulsla, radijs julienne en garnalen.
 • Paleo diner menu: Van kleine garnalen naar grote gamba’s, samen met jouw favoriete groente en gekookte zoete aardappel.
 • Paleo tussendoortjes: Als je het eenvoudig wilt houden een schaaltje groene olijven, wanneer je iets bijzonders wilt presenteren maak je zelf Paleo mayo: Neem twee eidooiers, vijf eetlepels kokosolie en drie eetlepels citroensap. Laat deze ingrediënten mengen in de blender en giet er langzaam 150ml olijfolie aan toe, de blender moet blijven draaien. Nu heb je de perfecte dip voor bleekselderij!

Paleo dieet schema ZATERDAG

 • Paleo ontbijt menu: Maak een omelet met (andere) gemengde groente en eet daarbij een halve avocado in partjes, de rest kan weer in de koelkast.
 • Paleo lunch menu: Ditmaal kun je een gemengde salade maken met diverse soorten sla en haring in stukjes gesneden.
 • Paleo diner menu: Neem kipfilet dijen en breng ze op smaak met kerriepoeder, verse tomaat, knoflook en ui. Dit ga je wokken met drie eetlepels quinoa die reeds gekookt zijn.
 • Paleo tussendoortjes: Je hebt nog een halve avocado liggen, je kunt ook een dadel pakken, de pit eruit halen en daar een paranoot in steken voor een heerlijke Paleo snack.

Paleo dieet schema ZONDAG

 • Paleo ontbijt menu: Dit is een smoothie zoals je die waarschijnlijk niet eerder geproefd hebt. Je doet banaan en verse bloemkool samen in de blender met water en 100ml kokosmelk.
 • Paleo lunch menu: Je hebt altijd wel sla in huis voor een frisse salade, nu voeg je er magere kalkoenreepjes aan toe.
 • Paleo diner menu: Haal de grill weer tevoorschijn, leg er kip op en stoom tegelijkertijd broccoli. Kun je nog die Paleo mayo herinneren? Die smaakt er heerlijk bij!
 • Paleo tussendoortjes: Maak een guacamole en dip er diverse soorten rauwkost in. We kunnen de week ook afsluiten met een heel speciale “bulletproof coffee”. Je maakt een verse kop koffie, tegelijkertijd maak je de blender warm door er heet water in te doen. Giet het water uit de blender, voeg er verse koffie aan toe met een theelepel kokosolie zonder geur. Zorg dat het goed door elkaar gemixt wordt en drink het uit een koffiekopje. Doe er een snufje kaneel bij voor een verrassende smaakbeleving.

Dit Paleo weekmenu is slechts het begin van jouw culinaire avontuur. Op basis van dit Paleo dieet schema kun je zelf variaties verzinnen. Experimenteer met verschillende combinaties, kies jouw favoriete producten en wissel deze af met producten die je nog niet zo goed kent. Je zult compleet nieuwe smaken proeven en ontdekken hoe veelzijdig het Paleo oerdieet is.

Populaire Paleo Kookboeken

Beginnen met het Paleo dieet is de start van een nieuwe fase in jouw leven. Een paar dagen of een week met het oerdieet experimenteren is niet voldoende, je zult minimaal 30 dagen aan de slag moeten gaan. Om ervoor te zorgen dat het interessant blijft is het verstandig om veel variatie in de gerechten die je eet te brengen. Om je op weg te helpen zijn er diverse Paleo kookboeken waar je veel inspiratie uit kunt halen. Maar welk Paleo kookboek past bij jou? Zelfs voor de meest lastige eter is er een geschikt Paleo boek, hier zijn alvast een aantal suggesties:

Het complete paleokookboek

Zoals we al eerder aangaven is het Paleo dieet een voedingspatroon waar je minimaal een maand mee aan de slag moet gaan. Dat is ook het uitgangspunt van dit Paleo kookboek van Nico Richter, hier vind je dus Paleo recepten voor een complete maand. Ook besteed Richter uitgebreid aandacht aan de gevaren van voedingsstoffen die we nu te veel consumeren zoals lactose. Sommige lezers vinden de nadruk op kokosmelk overdadig, je kunt deze zelf vervangen door andere producten als je dat wilt.

Klik hier voor meer informatie over het complete paleokookboek!

101 Paleo recepten

Dit Paleo kookboek is opgedeeld in ontbijt, lunch, diner en nagerechten, zo haal je een compleet menu aan Paleo recepten in huis. Het is een groot voordeel dat je de meeste ingrediënten gewoon in de supermarkt kunt kopen, en veel recepten overlappen elkaar met ingrediënten zodat je niet met restjes in de koelkast blijft zitten. Het wordt verkocht als Paleo dieetboek waarbij het verbranden van vet een belangrijke aandachtspunt is.

Klik hier voor meer informatie over de 101 Paleo recepten!

Het snelle paleo-kookboek

Dit is alweer het tweede Paleo kookboek van chef en auteur Daniel Green, ditmaal met Paleo recepten die je snel kunt bereiden. Soms moet je wel even geduld hebben voor de ovenschotels, maar in die tijd kun je ook wat anders doen natuurlijk. Naast de Paleo recepten kun je ook de voedingswaarde van alle gerechten vinden, voor de koolhydraat tellers.

Klik hier voor meer informatie over het snelle paleo-kookboek!

The Ketogenic Cookbook

Dit Engelstalige Paleo boek is meer dan een Paleo kookboek, het geeft je ook veel nuttige informatie over de voordelen van Paleo bij diverse ziektes en aandoeningen. Ook de voordelen van een koolhydraatarm dieet worden duidelijk beschreven.

Klik hier voor meer informatie over the Ketogenic Cookbook!

Yo Kids let’s go Paleo

Een Paleo kookboek voor kinderen. Of beter gezegd; een Paleo kookboek voor ouders die hun kinderen meer bewust willen maken van gezonde voeding. Naast heerlijke kindvriendelijke Paleo recepten wordt er ook informatie gegeven over de herkomst van producten. Zoals vaak het geval is met dit soort boeken kun je niet alle achtergrondinformatie even letterlijk nemen. De boeken worden geschreven door koks en voedingsdeskundigen, niet door geschiedkundigen. Dit Paleo boek is een leuke en lekkere introductie in verantwoorde voeding voor de jeugd.

Klik hier voor meer informatie over Yo Kids let’s go Paleo!

Eet Paleo – Slowcooker

Van fastfood naar slow cooking, toch hoef je met de recepten in dit Paleo kookboek niet lang in de keuken te staan. Met een slowcooker hoef je alleen de ingrediënten voor te bereiden en de slowcooker doet de rest. “Set and forget” is het motto van deze kookmethode met opvallend smakelijke resultaten. Voor mensen die weinig tijd hebben om te koken, maar niet ten prooi willen vallen aan fast food, bezorgmaaltijden en afhaal eten kunnen met dit Paleo boek een goede start maken.

Klik hier voor meer informatie over Eet Paleo – Slowcooker!

Eet Paleo – Traktaties

Dit Paleo boek laat zien dat verantwoord eten heel feestelijk kan zijn! Dit boek neemt Paleo recepten als uitgangspunt voor mensen die aan de lijn doen, mensen die bepaalde allergieën of aandoeningen hebben, en eigenlijk iedereen die van heerlijke traktaties zonder schuldgevoel houdt. Snoep jezelf gezond met dit Paleo kookboek!

Klik hier voor meer informatie over Eet Paleo – Traktaties!

Paleo ervaringen

Er zijn veel verschillende diëten op de markt, wat zijn nou eigenlijk de echte Paleo dieet ervaringen? Uit een onderzoek uit 2007 bleek dat het oerdieet gunstige effecten liet zien op proefpersonen met glucose intolerantie en hartziekte. Deze positieve uitwerking werden niet bereikt met het Mediterrane dieet, het voedingspatroon dat juist voor die doelgroepen aangeraden wordt. Wat zijn de Paleo ervaringen van gebruikers? We hebben een aantal Paleo dieet ervaringen opgezocht:

Marieke

Marieke verloor met het Paleo dieet zes kilo, haar psoriasis werd minder heftig en ze merkte dat haar huid weer begon te stralen. Ze slaapt beter en heeft meer energie. Volgens Marieke is het oerdieet niet moeilijk om vol te houden.

Mitchel

Mitchel moest als man van middelbare leeftijd wel even wennen aan deze manier van eten, toch is hij zeer tevreden met de resultaten. Maar liefst vijftien kilo verloren, en meer energie om te bewegen en te trainen.

Evelina

Evelina was sceptisch over deze manier van eten uit de oertijd. Waarom zou dit vandaag de dag gezond zijn? Ze gaf zichzelf een maand de tijd, de eerste week viel eigenlijk een beetje tegen, de tweede week verliep al beter en in de derde week bleken de effecten duidelijk merkbaar. Na de vierde week was ze razend enthousiast!

Ali

Ali heeft Farmacie gestudeerd aan de universiteit en heeft zich verdiept in het Paleo dieet. Volgens hem bestaat het dieet eigenlijk niet, en de “feiten” kloppen lang niet altijd. Ondanks zijn bedenkingen is hij toch voorstander van de Paleo leefwijze omdat het uitgaat van natuurlijke producten en bewuste keuzes. Dit benadrukt eens te meer dat Paleo geen vaste lijst is met regels, maar een serie aanbevelingen waarmee je gezonder kunt leven.

Merel

Merel wilde een nieuwe start maken en begon met een Paleo dieet. Na vijftien kilo gewichtsverlies is ze helemaal verslaafd aan deze methode. Haar probleem met andere diëten was het hongergevoel, de Paleo recepten zijn dan ideaal om het gevreesde “jojo” effect te voorkomen. Ze vond het idee van “holbewoner” eigenlijk maar onzin, toch bleek het opvallend goed te werken voor de “moderne mens”.

Colinda

Colinda wilde na haar tweede zwangerschap van haar overtollige kilo’s af. Toen ze lichamelijke problemen kreeg bleek haar koolhydraatrijke dieet niet de beste manier om af te vallen. Met de Paleo methode wist ze zonder zware fysieke inspanning toch met gemak af te vallen. Alleen in het weekend was het lastig om dit patroon aan te houden. Dat is een voordeel van Paleo, je mag zondigen op zijn tijd zonder nadelige gevolgen. Dat is ook de sleutel om een leefstijl als het oerdieet vol te houden voor een langere termijn.

Je ziet het, de meeste volgers van het Paleo dieet zijn bij aanvang kritisch over de beweringen. En dat is een goed teken, want die kritische blik op voeding en jouw persoonlijke leefstijl is de sleutel naar succes. Laat je niet afschrikken door strenge regels, zoals je ziet houd jij de touwtjes in eigen hand. Wil je toch wat zuivel? Geen probleem als jouw lichaam daar tegen kan. In het weekend tijdens een etentje “zondigen”? Dat mag gerust, je moet er zelf een goed gevoel bij hebben. De resultaten werken motiverend, als jij het experiment een maand lang aandurft kan het niet misgaan!

Werkt het Paleo dieet?

Volgens de voorstanders van het Paleo dieet moeten we terug naar de voeding van onze verre voorouders, op basis van producten die in dat tijdperk beschikbaar waren. Het uitgangspunt hierbij is dat onze spijsverteringsstelsel gelijk is aan de oermensen. Dat is een punt van discussie, omdat we anatomisch niet volledig gelijk zijn aan de oermensen zou Paleo ook niet passen bij onze huidige behoefte. Mensen staan bekend als “alleseters”, in tegenstelling tot andere diersoorten kunnen we ons enorm goed aanpassen aan de omstandigheden. Toch zijn er steeds meer mensen met allergieën, en overgevoeligheid voor bijvoorbeeld lactose en gluten. Dat kan erop wijzen dat ons lichaam niet geschikt is om deze voedingsstoffen op de juiste wijze te verwerken.

Het is een feit dat de gemiddelde leeftijd nu veel hoger ligt dan bij de oermensen. Opponenten van het oerdieet stellen dat de lichamelijke klachten voorheen niet tot uiting kwamen omdat onze voorouders al jong stierven. Dat idee komt niet overeen met de enorme toename in diabetes en obesitas bij kinderen, er is een duidelijke relatie tussen moderne “junkfood” en kinderen met gezondheidsklachten. We zitten ook op een keerpunt in de gemiddelde leeftijd; die begint te dalen in plaats van te stijgen wat erop wijst dat onze leefstijl niet zo gezond is als we denken. Zelfs met de voortgang in medische ontwikkelingen wordt de mensheid steeds zieker.

Moderne voedingswaren kunnen meer schade aanrichten dan ze voedingsstoffen bieden. Dat is duidelijk met snoepgoed en fast food, maar de risico’s van een bruine boterham wordt vaak onderschat. Naast de koolhydraten in brood, rijst en pasta zitten er stoffen in graanproducten die we niet goed kunnen verteren. Granen hebben een soort natuurlijk afweersysteem genaamd lectine wat voor mensen schadelijk kan zijn!

Naast de juiste wijze van eten maakt het oerdieet je ook meer bewust van jouw lichaam en jouw leefstijl. Veel mensen kiezen ervoor om die nieuwe energie te gebruiken door meer te sporten. Diëten is geen obsessief tellen van calorieën meer, het gaat vanzelf waardoor je niet de hele dag meer denkt aan eten. Daarom kun je het eigenlijk geen Paleo dieet noemen, het is echt een Paleo leefstijl waarbij je veel bewuster omgaat met jouw lichaam. Veel elementen uit Paleo komen dan ook terug in traditionele adviezen over gezond leven zoals die door artsen wordt aangeraden. In tegenstelling tot andere diëten bestaan er geen “verplichtingen” bij het Paleo dieet, jij beslist uiteindelijk wat je eet en hoe je leeft.

Als je gaat starten met Paleo kun je zelf kiezen om er direct 100% voor te gaan, je kunt ook jouw huidige voedingspatroon afbouwen. Je kunt zelf wel inschatten welke methode het beste voor je werkt. Zorg er wel voor dat je het dieet minimaal een maand volhoudt. Jouw lichaam zal zich op de nieuwe situatie moeten aanpassen, en jouw hersenen trouwens ook. Je zult niet alle voordelen van het Paleo dieet direct merken, gun jezelf de tijd om het maximale effect te bereiken!

Geef een reactie

3 comments

 1. Krista

  De theorie achter dit dieet klinkt eigenlijk heel logisch, maar volgens mij is het best wel lastig om op deze manier van eten over te stappen. We zijn immers heel erg gewend aan het eten van bijvoorbeeld brood en zuivel. Ik denk dat het niet meevalt om dit uit ons eetpatroon te halen.

 2. J.A. Janssen

  Ik ben het met de vorige reactie eens, het dieet klinkt heel logisch. Ik denk dat ik het eens uit ga proberen, ben wel benieuwd of ik me daadwerkelijk beter ga voelen en of het lastig is om de genoemde dingen weg te laten van mijn menu.

 3. Inge P.

  Ik ben het met de vorige reactie eens, het dieet klinkt heel logisch. Ik denk dat ik het eens uit ga proberen, ben wel benieuwd of ik me daadwerkelijk beter ga voelen en of het lastig is om de genoemde dingen weg te laten van mijn menu.