Kurkuma en kurkumapoeder

Kurkuma schijnt tegenwoordig een wondermiddel te zijn voor je gezondheid. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd en is afkomstig van de ‘Curcuma Longa’ plant. Het lijkt een beetje op gember, maar is meer oranje van kleur. In dit artikel vertellen wij je de ins- en outs van kurkuma. Eveneens onderzoeken we of er bewijs is van alle beweringen rond kurkuma.

Hoe kan je kurkuma gebruiken

Kurkuma kan je absoluut niet rauw eten! Het is in rauwe vorm namelijk giftig. Er zijn wel andere manieren waarop je geelwortel kan nemen:

  • Bak of kook het voordat je het eet. Geelwortel is te koop bij de toko, maar ook gewoon bij de supermarkt. Het smaakt lekker bij oosterse gerechten. In de oosterse keuken wordt geelwortel dan ook vaak gebruikt als smaakversterker. Je kan het bijvoorbeeld ook toevoegen aan een soep of een stukje kurkuma in je thee doen zodat het eerst kookt.
  • Om het jezelf gemakkelijk te maken kan je kurkuma poeder kopen. Dit is niet giftig en kun je gemakkelijk door een gerecht strooien.
  • Voor het ultieme gemak neem je kurkuma tabletten. Met zo’n 500mg kurkuma per dag heb je profijt van alle voordelen. Deze tabletten zijn verkrijgbaar bij de drogisterij.

Kurkuma is ontstekingsremmend

Dat kurkuma ontstekingsremmend zou zijn, lijkt het grootste voordeel. Waarbij die eigenschap kan helpen noemen we hieronder voor je op.

  • Zeker bij chronische ziekten gaat het vaak om ontstekingen waardoor men ziek wordt. Op dagelijkse basis kurkuma in je dieet verwerken zou dan geen slecht idee zijn. In dit geval zouden de tabletten een goede uitkomst zijn omdat deze makkelijk te doseren zijn. Neem natuurlijk wel altijd uw reguliere medicijnen en overleg met een arts als je hier vanaf wil wijken.
  • Bij gebitsproblemen biedt kurkuma eveneens uitkomst. Door de ontstekingsremmende werking is het erg gunstig bij ontstoken tandvlees. Je kan een beetje kurkuma poeder door je tandpasta doen voor een vermindering van ontstekingen. Nu zou je denken dat de gele kleur van de kurkuma op je tanden afgeeft, maar ze zouden er juist een beetje witter van moeten worden. Op het internet is er veel te doen rondom tandvleesontstekingen verhelpen en tandenbleken met kurkuma. Het is niet wetenschappelijk bewezen maar er zijn wel veel persoonlijke ervaringen te vinden waaruit blijkt dat het werkt.
  • Door de ontstekingsremmende werking zou kurkuma zelfs beter werken dan een aspirine voor pijnbestrijding. 1 tot 4 keer per dag een tablet van ongeveer 500 mg en je pijn zou sterk verminderen.
  • Zelfs het spijsverteringsstelsel zou voordelen ondervinden van kurkuma. Bij het prikkelbare-darmsyndroom en de ziekte van Crohn gaat het vaak om ontstekingen die ongemak veroorzaken. Wederom is het niet wetenschappelijk bewezen dat het een wondermiddel is maar veel persoonlijke ervaringen wijzen uit dat het goed kan helpen.

Let wel: Ga bij gezondheidsproblemen altijd langs een arts en laat je daar adviseren. Wij zijn geen dokters.

Kurkuma ontgift

Een andere positieve kwaliteit van geelwortel is dat het ontgift. Welke voordelen je daarvan kan ervaren noemen wij voor u op.

  • Het is erg belangrijk om een gezond cholesterolgehalte te hebben. Veel mensen hebben een te hoog cholesterol en dit kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Geelwortel zorgt ervoor dat overtollig cholesterol wordt afgevoerd, het lichaam uit.
  • Ook overgewicht kan deels voorkomen worden door geregeld kurkuma te nemen. Het voert namelijk afvalstoffen af en zorgt ervoor dat vet minder snel opgeslagen wordt. Natuurlijk is het niet zo dat je nu 3 zakken friet per dag kan eten zonder dik te worden, maar alle beetjes helpen!
  • Doordat kurkuma ontgift, verhoogt het automatisch ook de weerstand. Daar heeft natuurlijk iedereen wel profijt van.

Werkt het nou echt?

Al met al lijkt kurkuma door het internet te zijn bekroond als een soort wondermiddel. Wij willen graag eerst zien voordat we geloven, maar het lijkt erop dat geelwortel in zekere mate toch echt wel goed is voor je gezondheid. Om nou te zeggen dat het tegen chronische ziekten werkt lijkt ons een beetje stug omdat anders iedereen het wel zou gebruiken, maar dat het pijn enigszins verlicht zou natuurlijk goed kunnen. Er is wel steeds meer wetenschappelijke onderzoeken die voordelen van kurkuma ondersteunen.

Geef een reactie