Steeds meer Nederlanders hebben last van overgewicht. Helaas weten maar weinig mensen dat er best veel hulp mogelijk is. Zo kun je hulp krijgen van artsen, diëtisten enzovoorts. Veel van deze zorg wordt (grotendeels) vergoed door de zorgverzekering. Maar hoe zit dat eigenlijk? Welke vergoedingen zijn er voor zorg bij overgewicht?

Zorg van een diëtist

De hulp van een diëtist is vaak een belangrijke stap om te helpen af te vallen. Gelukkig krijg je de hulp van een diëtist ook uit de basisverzekering deels vergoed. Je moet altijd beginnen bij de huisarts, die je kan doorverwijzen. De meeste basisverzekeringen dekken de eerste 3 uren hulp van een diëtist. Het kost je dan alleen je eigen risico. Pas vanaf 3 uur ga je zelf meebetalen. Gelukkig is dat meestal voldoende om in elk geval te beginnen met een beter voedingspatroon.

Ergotherapie om in beweging te komen

Bewegen is erg belangrijk, zeker als je overgewicht hebt. Het is alleen lang niet altijd makkelijk om uit jezelf te gaan beginnen met structureel bewegen. Wanneer je je laat doorverwijzen door de huisarts, worden de eerste 10 uren hulp van een ergotherapeut vergoedt. Dat geldt alleen als er echt medische noodzaak is voor de behandelingen. Bijvoorbeeld als bewegen erg moeilijk is, psychisch niet op te brengen is (denk aan depressie) of als je pijnklachten hebt. Let op of de zorgverzekering vrije zorgkeuze heeft. Zo niet, dan moet de ergotherapeut wel een contract hebben met je zorgaanbieder.

Cursussen om gezonder te gaan leven

Misschien wil je best gezonder gaan leven, maar weet je niet precies hoe dat moet. Je kunt dan een cursus volgen waarbij je handvaten worden gegeven om het zelf aan te pakken. Ze vertellen je bijvoorbeeld tips om gezonder te gaan eten of hoe je zelfstandig kunt gaan sporten – en het ook echt volhouden. Je krijgt deze cursussen meestal niet vergoed uit de basisverzekering. Veel aanvullende polissen dekken de cursussen wel (grotendeels). Kijk dus in de zorgvergelijker welke zorgaanbieders dit wel willen vergoeden.

Verdere zorg bij overgewicht

Overgewicht is een lastig probleem. Veel behandelingen worden door verzekeraars niet gezien als echt noodzakelijk. Toch kun je wel in aanmerking komen voor extra behandelingen. Heb je bijvoorbeeld morbide obesitas, dan is begeleiding op medische gronden wel mogelijk. Heb je ook psychische problemen, dan wordt dit ook vaak (deels) vergoed. Het is echt belangrijk dat je goed kijkt welke zorgverzekering bij jouw situatie past. Het kan nuttig zijn om dit eerst te bespreken met je huisarts. Hij/zij kan meestal heel goed inschatten welke zorg je in het komende jaar goed zou kunnen gebruiken.

 

Zorgverzekeraars doen hun best maar ze kunnen nu eenmaal niet willekeurig van alles gaan dekken. Het is zeker bij overgewicht lastig om te zeggen waar de grens ligt tussen ‘gewoon’ overgewicht en medische noodzaak. Daarom is het goed om advies te vragen van je huisarts of behandelend arts. Die kan je meestal beter informeren en kan je ook precies vertellen welke behandelingen je sowieso moet laten opnemen in je aanvullende zorgverzekering. Dat kan je elk jaar heel wat geld besparen!

Geef een reactie