Eten uit emotie en eten omdat je trek hebt zijn twee hele andere dingen, dat weet iedereen. Toch is het zo dat de emotie-eter vaak niet door heeft wanneer hij of zij aan het emotie-eten is, laat staan dat diegene weet wat eraan te doen is. In dit artikel taan 3 tips om emotioneel eten te herkennen en te voorkomen.
#1: Bewustzijn creëren
Om iets te kunnen veranderen moet je, je er eerst bewust van zijn waar het fout gaat. Dit kan enorm lastig zijn, maar als dit eenmaal is gelukt kun je vooruit. Hieronder staan een paar manieren waarop je je bewust kan worden van je emotie-eetpatroon.
- Probeer telkens als je trek krijgt in ongezonde dingen, te bedenken hoe je je voelt en schrijf dit op. Emotie eten is namelijk gebonden aan de manier waarop je je voelt. Heb je iets vervelends op werk meegemaakt? Of ruzie gehad met een vriend? Door telkens bij te houden en op te schrijven wat je voelt, kan je er uiteindelijk een patroon in herkennen. Door je patroon te herkennen kan je het uiteindelijk doorbreken. Sta er voortaan dus eerst bij stil wat je voelt voordat je dat koekje eet.
- Schrijf op wat je eet. Door per dag een logboek bij te houden van wat je hebt gegeten, krijg je een duidelijk overzicht van de keren waar het fout ging. Door alles op te schrijven word je bewuster van wat je eet. Dit zorgt ervoor dat je nog een keer nadenkt voordat je die zak chips opentrekt. Je moet dat immers ook gelijk in je logboek zetten, en dat is confronterend. Emotie eten gaat vaak onbewust omdat je niet vanuit honger, maar vanuit een emotie handelt. Honger gaat weg door te eten, maar die emotie niet. Dit is meteen de reden waardoor er tijdens emotie eten te veel gegeten wordt.
#2: Voedingsschema maken
Een voedingsschema kan bewust eten op veel manieren stimuleren zodat er niet emotioneel gegeten wordt. Hieronder de voordelen van een voedingsschema.
- Als je 1 keer per week gezonde boodschappen doet voor de hele week, ben je veel minder geneigd om ongezond eten te kopen. Dat komt omdat je bewuster over je voeding nadenkt als je vooruit plant. Als je na je werk nog moet bedenken wat je gaat eten wordt het vaak een snelle en ongezonde maaltijd. Als je dan toch ineens trek krijgt in ongezonde dingen, liggen er in huis gezonde snacks in plaats van koek en snoep.
- Een week vooruit koken. Zo weet je zeker dat je niet te grote porties opschept, deze kan je namelijk van tevoren afwegen. Op deze manier hoef je niet na te denken over wat je gaat eten en is patat geen optie die door je hoofd spookt. Er ligt immers al een gezonde maaltijd die alleen opgewarmd hoeft te worden.
- Je eet regelmatig. Doordat je met een voedingsschema regelmatig eet, weet je dat je geen honger hoeft te hebben. Je eet namelijk genoeg op een dag en daar heb je overzicht op. Op deze manier hoef je niet bezig te zijn met eten omdat je vooruit hebt gepland. Daardoor zal je minder geneigd zijn impulsief, ongezonde dingen te eten.
#3: Fysieke gezondheid verbeteren
Je fysieke gezondheid op orde krijgen zal ervoor zorgen dat je mentale gezondheid ook beter wordt. Een slechte mentale gezondheid resulteert in emotie eten, en dat willen we juist voorkomen. Hieronder een paar manieren waarop je ervoor kan zorgen dat je fysieke gezondheid verbetert.
- Slapen, slapen en nog eens slapen. Veel mensen denken dat het niet zo erg is om wat minder te slapen. Slaap is echter enorm belangrijk. Acht uur slaap op een nacht, zorgt ervoor dat je lichaam en hersenen de tijd hebben om te herstellen van een hectische dag. Dit resulteert erin dat je de dag erna emotioneel stabieler bent en dus minder kans hebt om uit emotie te eten. Ook heb je meer energie om te koken waardoor je niet de neiging hebt om op de bank te hangen en een pizza te bestellen.
- Van sporten raak je stress kwijt en ook emoties zoals woede kun je goed verwerken door een rondje te gaan hardlopen. Door deze emoties kwijt te raken kun je een bewuste keuze maken als het om voeding gaat. Als je vaak paniekerige gevoelens of stress ervaart zou je yoga kunnen proberen. Dit is een combinatie van sport en ontspanning waarbij balans centraal staat.
Uiteindelijk gaat het er dus om dat je ervoor zorgt dat je bewust omgaat met je lijf en gedachten, zodat je patronen herkent en uiteindelijk kan doorbreken. Emotie eten is dus niet even snel op te lossen, omdat het vaak voortkomt uit diepgewortelde gewoonten waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had.