Misschien heb je het wel eens meegemaakt: je begon op een rigoureuze manier te diëten en viel binnen de kortste keren af. Je was blij verrast dat je zo snel van je kilo’s af kon komen! Na een korte dieetperiode ging je weer terug naar je reguliere eetpatroon en ja hoor… Ook je overtollige kilo’s waren snel weer terug.

Het jojo-effect is ontzettend frustrerend! Ik weet er alles van. Je vreugde door het snelle afvallen wordt snel weer teleurstelling. Na de zoveelste keer ben je geneigd te denken: laat maar zitten, afvallen is voor mij niet weggelegd! Ik weet echter zeker dat jij ook in staat bent om af te vallen en je streefgewicht te behouden.

Het jojo-effect is namelijk ook niet goed voor je. Je lichaam raakt helemaal ontregeld van die constante veranderingen. Het is dus tijd om het roer om te gooien. Ga het afvalavontuur opnieuw aan! Hieronder geef ik je wat tips om af te vallen zonder dat gevreesde jojo-effect.

Hoe kun je het jojo-effect vermijden?

Het jojo-effect is geen pretje en het is niet goed voor je. Volg daarom de volgende tips om finally succesvol af te vallen!

1. Vergeet niet dat diëten een verandering van eetgewoonten inhoudt. Het heeft dus weinig zin om je eetpatroon voor een paar maanden volledig om te gooien en na die tijd weer terug te vallen in je oude, ongezonde eetgewoontes. Wil je een gezond gewicht hebben en houden? Houd je dan aan een gezond eetpatroon.

2. Vermijd crashdiëten. Deze afvalprogramma’s zijn bedacht om in een korte tijd veel af te vallen. Je neemt een korte periode minder voedingsstoffen in dan je lichaam eigenlijk nodig heeft, en daarom gaat je lichaam vet en spierweefsel verbranden voor de nodige energie. Een dergelijk crashdieet heeft geen langetermijneffect. Wanneer je weer normaal begint te eten,komt je oude gewicht weer terug.

3. Combineer je dieet met een sportief programma! Ik blijf het herhalen: diëten staat niet op zichzelf! Ga naast je veranderde eetpatroon bewegen, zodat je meer spierweefsel ontwikkelt. Spieren verbranden calorieën, zelfs als je stilzit. Ideaal als je gewicht wilt verliezen! Een eiwitdieet is hierbij ideaal.

4. Stel reële doelen. Kies een streefgewicht dat haalbaar is en neem de tijd om je doel te behalen. Snel afvallen is een heerlijk gevoel, maar vaak heeft het op de lange termijn geen zin. Stapje voor stapje afvallen is uiteindelijk veel effectiever, dus eet met mate en val met mate af… Dan zul je je doelen echt bereiken!

Afvallen met langetermijneffect!

Heb jij ook zulke nare ervaringen met het jojo-effect? Ga dan nu de uitdaging aan om je streefgewicht te bereiken én te behouden. Gewicht verliezen op de lange termijn vergt wat geduld, maar is uiteindelijk de moeite meer dan waard. Ik heb het zelf meegemaakt en ben nu hartstikke trots op het resultaat en op mezelf! Wat zijn jouw ervaringen? Deel het met ons!

Geef een reactie

1 comment

  1. Roel

    Het zo geheten jojo effect is echt het vervelendste wat je kunt hebben. Ik heb dit al een aantal keer gehad waardoor ik het uiteindelijk een keer zat was want,alle kilo’s kwamen er gewoon weer bij. had echt een periode waar ik niet eens meer aan afvallen dacht waardoor ik alleen maar meer aankwam. Maar ik he de draad weer opgepakt. Ik ga er nu weer voor, en dit keer blijf ik ook slank.