Een lekker low gi dieet recept

Nooit apart willen koken of nooit calorieën willen tellen? Dan is het Low GI-dieet het dieet voor jou. Het dieet is in razend tempo over de hele wereld enorm populair geworden en komt nu ook steeds vaker voor in Nederland. Het is een gezond dieet, dat eten vertaald naar kleuren.

Het Low GI-dieet, wat is het?

Het Low GI-dieet vertaald eten naar kleuren en er word onderscheid gemaakt tussen goede en slechte koolhydraten. Voedingsmiddelen met langzaam verteerbare koolhydraten hebben een lage GI-waarde. Als je wilt afvallen met het Low GI-dieet moet het lichaam alleen gevoed worden met voedsel die langzaam verteerbare koolhydraten bevatten. Dit omdat het lichaam dan langer een verzadigd gevoel heeft, waardoor je minder snel een hongergevoel hebt. Voedingsmiddelen met een hoge GI-waarde lijken enorm aantrekkelijk, want ze geven het lichaam razendsnel energie. Maar hierdoor stijgt het bloedsuikerspiegel ook enorm snel en daalt deze nog sneller. Hierdoor zal het lichaam weer snel nieuwe energie nodig hebben, wat aanzet tot het eten van voedingsmiddelen.

Hoe werkt het dieet

Rick Gallop is de bedenker van het GI-dieet. Hij heeft voeding ingedeeld in drie categorieën en elke categorie heeft een eigen kleur. De kleuren die gebruikt worden bij het dieet zijn; groen, geel en rood. Voedingsmiddelen met een GI-waarde onder de 50 hebben een groene kleur en deze voedingsmiddelen mogen onbeperkt gegeten worden. Voedingsmiddelen met een GI-waarde tussen de 50 en 70 hebben een gele kleur en deze voedingsmiddelen mogen af en toe gegeten worden. De rode kleur zijn voedingsmiddelen met een GI-waarde van boven de 70 en deze voedingsmiddelen moet je absoluut vermijden om af te vallen.

Welke producten vallen onder de groene categorie?

Bonen:

– Alle bonen (uit blik of gedroogd)
– Kikkererwten
– Zwarte Oogbonen
– Sojabonen
– Spliterwten
– Witte bonen in tomatensaus (met weinig vet)

Drankjes:

– Bronwater
– Club soda
– Koffie zonder cafeïne (met magere melk, zonder suiker)
– Light frisdranken (zonder cafeïne)
– Light instant chocolademelk
– Magere melk
– Thee (met magere melk, zonder suiker)

Brood:

– Grof volkorenbrood (neem slechts 1 snee per keer)
– Volkorenbrood met extra vezels (2,5 tot 3 gr. vezels per snee)
– Zelfgemaakte muffins
– Zelfgemaakte pannenkoeken

Welke producten vallen onder de oranje categorie?

Bonen:

– Zie groene categorie

Drankjes:

– Gewone koffie (met magere melk, zonder suiker)
– Halvolle melk
– Light frisdranken (met cafeïne)
– Ongezoete vruchtensappen
– Rode wijn (af en toe)

Brood:

– Pitabroodjes (volkoren)
– Volkorenbrood

Ontbijtgranen:

– Tarwezemelen

Welke producten vallen onder de rode categorie?

Bonen:

– Opgewarmde bonen
– Tuinbonen
– Witte bonen in tomatensaus met varkensvlees

Drankjes:

– Alcoholische dranken
– Fruitdranken
– Gewone koffie
– Gewone frisdranken
– Gezoet vruchtensap
– Volle melk

Brood:

– Bagels
– Cake/koekjes
– Donuts
– Engelse muffins
– Farce
– hamburgerbroodjes
– Hotdogbroodjes
– Maisbrood
– Kaiserbroodjes
– Melbatoast
– Muffins
– Ontbijtgranen/mueslirepen
– Pannenkoeken/wafels
– Pizza
– Stokbrood/ croissants
– Tortilla’s
– Witbrood

Het GI-dieet is geschikt voor iedereen die geen zin heeft om dagelijks calorieën te tellen. Ook in een gezinssituatie is het dieet ideaal want er hoeft niet apart gekookt te hebben. Het is een must om bij het volgen van het dieet meer dan voldoende over voeding te weten. Want de GI-waarde van voedingsmiddelen is nooit constant en dat kan het volgen van een GI-dieet bemoeilijken.

Geef een reactie

4 comments

 1. Nelleke

  Ik heb echt een vreselijke hekel aan het tellen van calorieën. Heb dat al heel vaak geprobeerd, maar na een tijdje word ik er echt zat van. Misschien is dit dieet wel een goede oplossing voor mij.

 2. anoniempje

  Het lijkt mij dat het wel wat meer moeite kost in het begin om te onthouden wat je wel en niet mag eten, maar wat Nadia ook zegt, het lijkt me wel ideaal voor mijn gezin. Ik denk dat als je eenmaal weet wat wel mag en wat niet dat het dieet dan ook best wel gemakkelijk gaat.

 3. Sandra M.

  Het klinkt echt heel erg handig dit dieet, maar ik vraag me af hoe lastig het is om te onthouden welk voedsel in welke kleurgroep thuis hoort. Is er iemand die dit dieet al heeft gedaan en daar al ervaring mee heeft? Onthou je het makkelijk of niet?

 4. Janneke

  Gidieet is goed en kan gemakkelijk door GiSHAKE, geen calorieën tellen en geen jojo effect en makkelijk vol te houden met alle nodige vitamine en dergelijke. twee betaalbare gishake per dag en gewoon avond eten en normale tussendoortjes zonder aan te komen.