weegschaal-afvallen-experts

1. Sporten

De sportscholen zullen deze maand weer overvol zijn. Toch heeft sporten maar een heel klein effect op het afvallen. Sterker nog; Veel mensen die gesport hebben ploffen daarna neer op de bank en vinden dat ze wel wat lekkers verdiend hebben. Als je weet dat minder dan 5% van de sportschoolbezoekers daadwerkelijk resultaat boekt, wordt dit nog maar eens onderstreept. Zie sporten als iets dat erg belangrijk is voor de gezondheid, maar zie het niet als een manier om af te vallen.

2. Crashen

Een crash dieet is een ongezonde maar vaak zeer effectieve manier om in een korte tijd veel af te vallen. Echter geeft het woord dieet al aan dat het om een tijdelijke voedingsaanpassing gaat. Na deze tijdelijke voedingsaanpassing valt zo goed als iedereen weer terug in de oude gewoontes. Je leert namelijk met deze diëten niet hoe je nu dit gewicht vast kunt houden. Je kent alleen het crash dieet en de manier van eten voor het dieet. Je zult na verloop van tijd dus weer terug vallen naar de oude gewoontes en het oude gewicht (vaak nog iets zwaarder). Zelf heb je het gevoel dat het dieet succesvol is en dat het jouw eigen schuld is dat het gewicht er uiteindelijk weer is aangekomen. Deze gedachtegang zorgt ervoor dat er miljarden verdiend worden aan allerlei diëten.

3. Producten die gezond lijken

Als je anders wilt gaan eten om af te vallen, probeer dan goed te kijken of hetgeen dat je wilt gaan eten wel zo gezond is als je denkt. Producenten willen vaak doen lijken dat iets gezond is, maar vaak is dit niet het geval. Een product met 0% vet kan bomvol suiker zitten en daardoor gigantisch veel calorieën bevatten.

Over het algemeen zijn de producten zonder commerciële verpakking en reclame het best. Een broccoli of een pak eieren heeft geen flitsende verpakking. Wil je toch iets aanschaffen dat wel in een commerciële verpakking zit, lees dan goed op de verpakking. Anders zit je straks aan de ontbijtkoek en vruchtensap, waardoor je alleen maar aankomt in plaats van afvalt.

4. Weet waar je dik van wordt

Je wordt niet dik van suiker, vet, koolhydraten of welk ingrediënt dan ook en het is ook zeker niet verslavend*. Wel eens iemand gezien die niet kon stoppen uit een pot suiker te lepelen?

Je wordt dik van een overschot aan calorieën. Je lichaam verbrand in rust een aantal calorieën. Daar worden door je dagelijkse bezigheden ( sporten, schoonmaken, boodschappen doen) nog wat calorieën aan toegevoegd. Dit totaal is hetgeen je kan eten om op hetzelfde gewicht te blijven. Wil je afvallen moet je minder calorieën tot je nemen dan dat je verbrand.  Zo simpel is! Dit kan met sla en kipfilet, maar dit kan ook met Big Mac’s en Chips. Artikelen waarin iemand afvalt door alleen maar McDonald’s te eten of alleen maar cakejes te eten zijn hiermee dus ook te verklaren. Zeer ongezond, maar goed mogelijk.

* Voedingsproducten maken producten zo lekker mogelijk. De combinatie van suiker, vet, structuur, geur- en smaakstoffen, reclame, korting op veelvoud etc. maken producten moeilijk om vanaf te blijven als je er eenmaal aan begint. Je kunt hier zeker niet 1 ingrediënt de schuld van geven. Daar doe je de chips producent die gigantisch veel investeert in de realisatie van de juiste knapperigheid veel te kort mee.

5. Afvallen is niet altijd gezond

Mensen die zwaarder zijn dan gemiddeld worden vaak gezien als minder gezond dan afgetrainde mensen. Dit is zeker niet waar en het is vaak zelfs nog andersom. Mocht je niet in de Morbide-Obesitas risicogroep vallen, probeer dan niet om gezondheidsredenen af te vallen. Het is dan veel beter om een gezond  voedingsschema te (laten) maken waarbij je op gewicht blijft.

Mocht je om uiterlijke redenen willen afvallen dan is het belangrijk om de gezondheid los te zien van het afgevallen gewicht. Je ziet er met een verminderd gewicht misschien een stuk beter uit, maar het kan goed zijn dat je gezondheid er op achteruit is gegaan. Probeer dus zoveel mogelijk voedingsrijke producten te eten, vooral nu je een stuk minder bent gaan eten.

6. Gewoontes

Je eet vaak veel meer dan je denkt doordat het gewoontes zijn geworden. Deze gewoontes onthoud je niet. Dit zie je ook vaak in programma’s waarin mensen denken weinig te eten, maar uit gewoonte toch erg vaak grijpen naar de snoeppot, koekjestrommel etc. Probeer die gewoontes te doorbreken door de bijv. de snoeppot te verplaatsen.

7. Supplementen

Er bestaat geen pil je die doet afslanken. Er zijn zoveel supplementen op de wereld en ook hierbij geldt. Als ze zo goed zouden werken, had iedereen 1 pot en waren we met zijn allen op gewicht. Een goed voedingspatroon dient ten alle tijden de basis te zijn en dan zijn supplementen zo goed als overbodig  (of een minimale toevoeging).

8. Gezonde voeding is niet altijd calorie arm.

Ongebrande en ongezouten noten bevatten erg veel mineralen en gezonde vetten. Toch is dit een voorbeeld van gezonde voeding die calorierijk is. Je kunt met een erg gezond voedingspatroon dus nog steeds blijven steken op je gewicht. Let dus goed op de calorieën van gezonde voeding.

9. Energiebalans

Val je af gaat je lichaam ook minder kcal verbruiken.

Als je hetzelfde zou blijven eten zal je een plateau raken. Je zult dus het aantal calorieën die je eet naar beneden bij moeten stellen op het moment dat je afvalt.

10. Gezond uiteten

Soms denk je dat je weinig calorieën eet als je uiteten gaat. Het doel van de kok is echter om het product zo lekker mogelijk te maken. Dit heeft vaak tot gevolg dat ook de “gezonde” producten erg calorierijk zijn.

Geef een reactie

1 comment

  1. Ilse Fortuin

    Hallo Michael,

    Ik heb heel veel mensen gezien die niet van de suiker af kunnen blijven ik was er zelf 1 van. En niet verslavend van daar dat ik afkick verschijnselen kreeg! Naar mijn mening is een calorie niet altijd het zelfde. De ene calorie nodigt meer uit tot eten dan de andere.

    groetjes Ilse Fortuin