Intermittent fasting

Intermittent Fasting, oftewel periodiek vasten is een term die ik de laatste tijd regelmatig voorbij zie komen. Wat is het precies? Het is een eetpatroon dat zich kenmerkt door periodes waarin je vast, dus helemaal geen calorieën inneemt.

Vormen van intermittent fasting die vaak in de praktijk gedaan worden zijn programma’s waarbij je bijvoorbeeld één à twee dagen per week vast, of 16 uur per dag. De theorie erachter is dat je lichaam bij het vasten overgaat op de verbranding van vet voor de energie. Door af en toe te vasten leer je je lichaam dus aan om vet te verbranden voor energie.

Een tijd lang was deze methode dan ook vooral bekend binnen de wereld van de bodybuilders. Zij willen immers een lichaam met zoveel mogelijk spierweefsel en zo weinig mogelijk vet!

Maar ook jij vindt het idee van vet verbranden waarschijnlijk aantrekkelijk. Toch is intermittent fasting een eetgewoonte en niet per se een dieet. Maar er zijn wel getuigenissen die stellen dat je erdoor kan afvallen.

Is intermittent fasting gezond?

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar dit eetpatroon. Sommige mensen pleiten dat het heel gezond is en dat het voordelen heeft voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Echt ongezond kan het niet zijn, want een vastenperiode van 24 uur heeft niet veel effect op je bloedsuikerspiegel.

Er zitten wat controversiële kantjes aan IF, die de heilige huisjes van andere dieetmethoden omgooien. Zo zeggen IF’ers dat je gemakkelijk je ontbijt kan overslaan. Veel IF’ers eten alleen tussen één uur ’s middags en zeven uur ’s avonds, en ontbijten dus niet. Terwijl wij juist gewend zijn om wel te ontbijten en zo onze stofwisseling op gang te brengen.

Een nadeel aan intermittent fasting kan zijn dat je toch gigantische vreetbuien krijgt in de periodes dat je wel mag eten. Als je hier gevoelig voor bent kan dit op lange duur zelfs leiden tot een eetstoornis…

Bovendien is het nog niet bewezen dat intermittent fasting echt een goede manier is om af te vallen. Vet verbranden klinkt natuurlijk heel aanlokkelijk, maar zal het op de lange duur ook werken?

Iets voor jou?

Heb jij zin om iets nieuws te proberen? Intermittent fasting is misschien wel iets voor jou. Houd er wel rekening mee dat de effecten van periodiek vasten bij iedere persoon kunnen verschillen. Het maakt een groot verschil of je een man of een vrouw bent, bijvoorbeeld. Voor jou kan het vasten meer nadelen dan voordelen hebben. Maar het zou ook kunnen dat het heel goed werkt op je gestel. Het is dus echt een kwestie van uitproberen!

Zelf zit ik er ook over te denken om eens te proberen 24 uur lang te vasten. Ik ben benieuwd wat de effecten zijn op mijn energie en concentratievermogen. IF is misschien wel een leuk eetpatroon om uit te proberen in 2014. Heb jij ervaring met IF? Laat het me alsjeblieft weten, ik ben benieuwd naar je ervaringen!

Geef een reactie