Water

U BENT NIET MOE U HEEFT DORST
U HEEFT GEEN PIJN  U HEEFT DORST
U HEEFT GEEN SLAAP PROBLEMEN  U HEEFT DORST
U BENT NIET DEPRESSIEF U HEEFT DORST
U HEEFT GEEN STRESS U HEEFT DORST

Dit is een uitspraak van dokter Fereydoon Batmanghelidj uit Iran. Hij heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het onderzoeken van de invloed van voldoende water drinken en de gezondheid van ons lichaam.

Het nieuwe jaar is weer begonnen en langzaam aan komen we weer in het gewone ritme.

Sommige van ons starten dan weer met allerlei goede voornemens. Waarvan de meest voorkomende zijn; gezonder eten, meer bewegen en minder snoepen.  Allemaal zeer prijzenswaardig. Maar niet altijd goed èn langdurig vol te houden. Daarom gaat deze column over voldoende water drinken. Want hieronder kun je lezen waarom voldoende water drinken misschien wel  het beste goede voornemen is voor 2014. En er voor de rest van je leven, een goede gewoonte van te maken.

Voldoende vocht innemen is enorm belangrijk. Het zorgt voor transport door het hele lichaam van allerlei belangrijke stoffen. Niet voor niks kunnen we zo kort zonder vocht en veel langer zonder eten. Wat wel aangeeft hoe belangrijk het is genoeg binnen te krijgen.

Tevens lijkt een dorstsignaal op een hongersignaal. Dus ga je meer eten terwijl je eigenlijk vochttekort hebt. Als je dorst ervaart betekent dit dat je al 1 à 2 % vocht mist. Andere signalen zijn trage stoelgang, slechte concentratie, moe, droge huid/lippen. Langdurige uitdroging, ook al is het een klein beetje, kan leiden tot spijsverteringsproblemen, nierstenen, slecht functionerende organen, spier en gewrichtspijn maar ook vasthouden van vocht! Hoe tegenstrijdig dat laatste ook klinkt. En het bevordert de opslag van vet. In januari, na alle feestdagen, is dit natuurlijk vooral iets wat we absoluut niet willen.

Water is de grote schoonmaker van ons lichaam, het versterkt je immuunsysteem en houd je organen en je huid gezond. Elke ochtend starten met een glas lauw water met citroensap erdoor bevordert de stoelgang.

Tips om meer te drinken: neem elk uur een glas water. Of zet een fles op je bureau of in de keuken, zodat je goed ziet hoeveel je al hebt gedronken. Houd de kleur van je urine in degaten; heb je donkergele urine, dan zal je meer vocht nodig hebben. Is het kleurloos, dan kun je wat minder drinken.

Feit:
Voor vocht kun je het beste water, kruidenthee, groene-  of rooibos thee, granaatappelsap en bronwater evt. met citroen of stevia drinken.

Let op met eigengemaakte sapjes uit de blender Fruitsapjes bevatten veel suikers. Doordat er weinig vezels in zo’n smoothie zitten en veel suikers, stijgt je bloedsuikerspiegel snel.  Maak je het zelf, doe het kort  in de blender zodat de vezels deels behouden blijven. Voeg vooral veel groente toe,of wat kokosmeel. Realiseer je dat sapjes uit de supermarkt vaak veel suiker bevatten. Zo geeft elke dag een glas sap een kilo overgewicht na 1 jaar.

Hierbij wens ik iedereen dan ook een gelukkig en gezond 2014 zonder dorst!

Geef een reactie