Vezelrijke voeding

Dat vezels goed voor ons zijn weten we waarschijnlijk allemaal wel, maar wat ze nu precies zijn en hoe ze onze gezondheid kunnen helpen is vaak minder bekend. Vaak weten mensen ook niet helemaal wat er onder vezelrijke voeding wordt verstaan. De eerste gedachte is bijna altijd brood, en hoewel hier inderdaad veel vezels in zitten, zijn er nog tal van andere voedingsmiddelen die ook vezelrijk zijn.

Daarnaast denken veel mensen dat vezels alleen voor een goede spijsvertering zorgen. In werkelijkheid kunnen ze je echter ook helpen een gezond gewicht te behouden. Bovendien zijn er steeds meer aanwijzingen dat ze ook bij verschillende ziektes een positieve rol kunnen spelen.

Hoe werken vezels?

Vezels hebben een sponsachtige werking en kunnen daardoor de ontlasting verbeteren. Doordat ze opzwellen, zorgen zij ervoor dat de ontlasting soepel wordt. Bij verstopping wordt de ontlasting door het eten van vezelrijke voeding dus zachter. Vezels bevorderen de gezondheid van de darmen en helpen zo onder andere aambeien en uitstulpingen in de darm te voorkomen.

Daarnaast geven vezels een verzadigd gevoel, terwijl ze weinig calorieën bevatten. Hierdoor heb je het gevoel sneller vol te zitten en zal je minder snel naar tussendoortjes grijpen. Vezelrijke voeding kan er dus voor zorgen dat je een gezond gewicht bereikt én behoudt.

Ten slotte kan vezelrijke voeding helpen bij het voorkomen van diabetes, hart- en vaatziekten en kanker aan de dikke darm. Door genoeg vezels te eten kan het cholesterolgehalte verlaagd worden, wat uiteraard een positieve invloed heeft op de gezondheid. Alle reden dus om genoeg vezels te eten!

Vezelrijke voedingsmiddelen

Vezels zitten niet alleen in brood, maar ook in voedingsmiddelen zoals groente en fruit, rijst, aardappelen, pasta, noten en peulvruchten. Hierbij is het belangrijk zoveel mogelijk voor de volkoren variant te gaan. Volkorenbrood en volkorenpasta zijn in dat opzicht dan ook beter dan de gewone variant. Als je denkt dat je voldoende vezels binnenkrijgt met het eten van bijvoorbeeld wit brood, dan is dat dus niet helemaal het geval. Wit brood levert in vergelijking met meergranenbrood en volkorenbrood veel minder vezels. Ook bij rijst is dit het geval: zilvervliesrijst bevat meer vezels dan witte rijst.

Met brood alleen krijg je meestal niet genoeg vezels binnen. Het is daarom belangrijk om ook andere voedingsmiddelen te kiezen. Zo is groente en fruit eten een prima manier om meer vezels binnen te krijgen. Dit geldt ook voor ontbijtgranen: een kom yoghurt met ontbijtgranen en fruit is dus een prima én vezelrijk begin van de dag.

Ook in noten en peulvruchten zitten veel vezels. Onder peulvruchten vallen bijvoorbeeld bruine bonen, linzen, kapucijners en zemelen. Voeg deze vezelrijke voeding dus af en toe aan je menu toe. Elke dag een handje noten is bijzonder gezond en het is een lekker en vezelrijk tussendoortje!

Zorg er wel altijd voor dat je voldoende water drinkt: vezels hebben vocht nodig om op te kunnen zwellen. Veel vezels en weinig vocht kunnen omgekeerd werken en voor verstopping zorgen.

Verbeter je gezondheid met vezels

Vezels zijn dus op meerdere manieren goed voor je gezondheid. In Nederland krijgen de meeste mensen dagelijks niet genoeg vezels binnen. Door voldoende volkorenbrood, volkorenpasta, groente en fruit en peulvruchten aan je menu toe te voegen, kun je er zelf voor zorgen dat jouw gezondheid door deze vezelrijke voeding verbetert of in stand wordt gehouden!

Geef een reactie