superfood-afvallen-experts

Superfoods zijn een veel besproken onderwerp van deze tijd. Tijd voor mij om er ook eens een artikel over te schrijven om je te informeren.

Ik heb hier even de tijd voor vrijgemaakt want dit is een heel interessant product om te gebruiken in combinatie met het afvallen.

Ben jij ook benieuwd naar het effect van het gebruik van superfoods lees dan snel verder. Als je nog enige toevoegingen hebt, voel je vrij om die in de reacties achter te laten.

In deze blog ga ik een aantal dingen behandelen:

 • Wat zijn superfoods?
 • Lijst met superfoods
 • Waarom kiezen mensen superfoods
 • Gebruiken jullie al superfoods

Wat zijn superfoods?

Superfoods is (zoals ik het zie) een echte hype aan het worden of het is zelfs al een hype. Deze hype is denk ik ontstaan omdat steeds meer mensen zich slecht voelen door de ’troep’ die wordt verkocht in supermarkten.

Superfoods is een verzamelnaam voor allerlei eetbare planten en vruchten die essentiële voedingsstoffen bevatten. Het unieke eraan is dat ze vrij zijn van pesticide, chemicaliën en hormonen.

Voeding zit tegenwoordig vol met allerlei voedingsstoffen die gewoonweg niet gezond zijn voor je.

Mensen waren toe aan betere voeding die niet vol zit met ongezonde stoffen. In gezond voedsel zitten vaak 3 bijzondere en gezonde eigenschappen die goed voor je zijn. Superfoods bevatten er 4 keer zoveel! Een voedingssoort valt onder de categorie superfood als het minimaal 12 van deze bijzondere en gezonde eigenschappen bevat.

Je gaat je er letterlijk beter van voelen als je regelmatig superfoods eet. Superfoods zijn enorm rijk aan mineralen, vitaminen, aminozuren antioxidanten. Dit zorgt voor een reinigende werking van je lichaam waardoor je je veel vitaler gaat voelen.

Een handig voordeel: je kunt online superfoods kopen!

Lijst met Superfoods

Van één van de blogs van Mitchel van Duuren (Superfoodsblog) is een lijst te vinden met alle superfoods, hieronder is dezelfde lijst te vinden:

De 10 belangrijkste superfoods zijn:

 1. Goji bessen
 2. Cacao
 3. Maca
 4. Producten van bijen
 5. Spirulina
 6. AFA Blauw / groene algen
 7. Marine Phytoplankton
 8. Aloe vera
 9. Hennepzaad
 10. Cocos

Overige superfoods

Klik hier om alle superfoods te bekijken

Waarom kiezen mensen Superfoods?

De voornaamste reden dat mensen superfoods nuttigen is omdat ze zich er beter van gaan voelen.

Wil je alles uit je lichaam halen zul je gezond moeten leven, dit kun je doen door middel van een combinatie van drie factoren:

 1. Gezonde & gebalanceerde voeding;
 2. Genoeg lichamelijke beweging;
 3. Een ontspannen en gelukkige geest.

Omdat de hedendaagse landbouw geen rekening meer houd met deze drie pilaren is het moeilijk om voor iedereen deze standaarden aan te houden. Zelfs bijna onmogelijk als je je nooit verdiept hebt in voeding.

Toch is het met enige interesse en een goed boodschappenlijstje/receptenboek nog steeds goed mogelijk. Er bestaan genoeg recepten met superfoods. Gezonde voeding is het fundament van een gezonder lichaam.

Fitchef receptengids

Superfoods hebben nog een positieve bijwerking, ze detoxen je lichaam namelijk. Iedereen is tegenwoordig bezig met zijn uiterlijk, je probeert er zoveel mogelijk aan te doen om er zo goed mogelijk uit te zien. Dat is een soort uiterlijke detox. Je kunt je lichaam aan de binnen- en buitenkant schoonmaken.

Door te detoxen verminder je het aantal giftige stoffen in je lichaam en laat je je detox-systeem binnen je lichaam optimaal werken.

Het is dus belangrijk om een goed voedingspatroon te hebben als je de superfoods optimaal wilt laten werken.

Wil je graag meer uit je lichaam halen en een gezonde levensstijl bereiken dan heeft Mitchel ook nog een goed boek over het Paleo Dieet.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar de werking van superfoods. Hieruit is gebleken dat als je het dagelijks eet, je:

 • Beter slaapt
 • Energieker bent
 • Beter gehumeurd bent
 • Minder huid veroudering hebt
 • Minder last van kwaaltjes hebt
 • Een beter uithoudingsvermogen hebt

Zoals je kunt lezen zitten er dus een aantal sterke fysieke voordelen aan.

Zijn superfoods onzin? Absoluut niet! Het is belangrijk dat je ze gebruikt in combinatie met een goede levensstijl, dan zal je merken dat het echt effect heeft.

Zijn superfoods wetenschappelijk bewezen?

Het antwoord is: deels! Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een deel van de superfoods haar gezondheidsclaims waar kan maken. Zo zijn Goji-bessen en chiazaden een bron van vezels. Hennepzaad is eiwit-en ijzerrijk en kokosolie kan een bijdrage leveren aan afvallen. Maca heeft een positieve werking op het libido en spirulina is eiwitrijk en kan een bijdragen leveren aan het beheersen van allergische rhinitis. Zo zijn er nog een aantal superfoods met positieve werkingen.

Diëtisten vinden dat als superfoods gebruikt worden ze als een aanvulling op je normale reguliere voeding gebruikt moeten worden. Ze raden superfoods niet af maar vinden dat dit ter aanvulling op een gezond en gevarieerd voedingspatroon gebruikt moet worden.

Gebruiken jullie al Superfoods?

Als afsluiting zal ik alle voordelen van superfoods nog even op een rijtje zetten:

 1. Gezonde voedingsstoffen
 2. Je gaat je er vitaler door voelen
 3. Je gaat er beter door uitzien
 4. Je reinigt je lichaam van binnenuit
 5. Lekker tussendoortje

Zijn jullie al bekend met superfoods of willen jullie er graag meer over weten? Laat dan een reactie achter met jou ervaring of vraag, ik beantwoord hem graag!

Wij van Afvallenexperts.nl putten energie en motivatie uit onze reacties, heb je wat gehad aan dit artikel? Laat dan even een reactie achter. Bedankt!

Geef een reactie

6 comments

 1. Lilo Deemshof

  Super(foods), ik eet sowieso iedere dag een groene smoothie wat erg gezond is. Soms verwerk ik superfoods in de smoothies, het is heerlijk en ik voel me er echt een stuk beter door sinds ik het gebruik.

 2. Oukje B

  Mijn kast staat vol met superfoods, ik ben er dol op. Zo’n vijf keer per week maak ik een liter groene smoothie met verwerkte superfoods erin. Rauwe cacoa eet ik ook wel eens maar niet zo heel vaak, vind de bessen wat lekkerder als ik eerlijk ben.

  Een groot voordeel van de smoothies is dat ik minder eet in de avond en ook veel meer vitamines binnen krijg met de superfoods.

  Ik ben ongeveer een jaar bezig met mijn voedsel en ik voel me een stuk beter en lekkerder sinds ik gezonder ben gaan leven. Superfoods kan ik niet meer missen in mijn leven en het boek wat je noemt heb ik ook in één klap uitgelezen.

  Daarnaast geloof ik er alleen niet zo in dat je je hele levensstijl in één keer om kunt gooien, ik heb het stapsgewijs gedaan. Met resultaat. Ik ben super gezond en sportief geworden, het voelt echt geweldig.

  Groetjes, Oukje

 3. Sandra

  Zijn lijnzaad en biologische cranberry’s ook superfoods??
  (Ik wil graag wat kilo’s kwijt en probeer zo min mogelijk suiker tot me nemen maar dat lijkt in deze maatschappij een haast onmogelijke opgave. Daarom probeer ik nu wat te variëren met kwark en superfoods ipv een broodmaaltijd ! )

 4. riet grootenboer

  Ik heb gisteren voor het eerst superfood gekocht ..ik vindt het lekker..het was pomelo waar dient het voor en hoeveel calorieën. Ik weet er nog helemaal niks van

  • Nadia Bievinck

   Hallo Riet,

   De pomelo is een vrucht die 38 calorieën per 100 gram bevat. Dit aantal calorieën is zeker niet veel en het is een gezonde citrusvrucht die rijk is aan onder andere vitamine C, vezels, natrium en kalium. Veel belangrijke goede voedingsstoffen dus!

   Groetjes Nadia