Je schildklier is, zoals het woord al zegt, een klier in de halsstreek. Dit heeft een kleine afmeting maar speelt een grote en belangrijke rol in je lichaam. Je schildklier is verantwoordelijk voor het goed functioneren van stofwisselingsprocessen en de groei. Dit regelt je schildklier door het afgeven van schildklierhormonen. Deze hormonen komen via je bloed terecht in de rest van je lichaam. De twee belangrijkste hormonen die de schildklier produceert zijn Tri-joodthyronine / triiodothyronine (T3) en Thyroxine (T4). Wat gebeurd er wanneer je schildklier te snel of te traag werkt?

Wanneer er te weinig of te veel van deze hormonen wordt aangemaakt heeft dit grote invloed op je stofwisseling. Op het moment dat er te weinig T3 en T4 aangemaakt wordt door de schildklier spreekt men van een traag werkende schildklier oftewel hypothyreoïdie. En wanneer er teveel van deze hormonen aangemaakt wordt spreek je van een snel werkende schildklier ofwel hyperthyreoïdie.

Oorzaken traag werkende schildklier

Een hypothyreoïdie kan verschillende oorzaken hebben.

  • Ziekte van Hashimoto: Dit is een veelvoorkomende ziekte, voornamelijk bij vrouwen. Bij deze ziekte is er sprake van een afweerreactie tegen de eigen schildklier. Hierdoor wordt de schildklierfunctie voor een deel uitgeschakeld.
  • Ziekte van Graves: Bij deze ziekte speelt het afweersysteem een belangrijke rol. Het afweersysteem maakt namelijk antistoffen tegen de schildkliercellen. Deze ziekte is ook de meest voorkomende oorzaak van een traag werkende schildklier.
  • Ziekte van Quervian: Deze ziekte is eigenlijk niet echt een ziekte maar meer een ontsteking. Het ontstaat vaak na een keelontsteking. De schildklier is plotseling maar niet blijvend ontstoken. Meestal werkt de schildklier eerst te snel en hierna traag.
  • Aangeboren: Dit wordt ook wel congenitale hypothyreoïdie genoemd. Vanaf de geboorte is de schildklier onderontwikkeld of niet aanwezig, waardoor er te weinig of zelfs geen schildklierhormonen aangemaakt worden.
  • Stille thryreoïditis: Na de geboorte van een kind kan er een ontsteking aan de schildklier ontstaat. Als gevolg hiervan kan er een hypothyreoïdie optreden.
  • Tekort aan bepaalde voedingsstoffen.
  • Chronische stress.

Hoe merk ik of ik een hypothyreoïdie heb?

  • Extreme vermoeidheid;
  • Gewichtstoename;
  • Hartproblemen;
  • Menstruatieproblemen;
  • Libidoverlies;
  • Gevoelig voor kou;
  • Haaruitval;
  • Opgezet gezicht;
  • Verlies van emotie en enthousiasme.

Kan ik hier iets tegen doen?

Aan een tekort aan voedingsstoffen kun je natuurlijk zelf iets doen. De voedingsstoffen die te weinig aanwezig zijn en voor een traag werkende schildklier kunnen zorgen zijn: bepaalde vitaminen (bijvoorbeeld B12, B6, foliumzuur), mineralen (zoals selenium, magnesium, zink), aminozuren zoals tyrosine en een afwijkend vetzuurprofiel. Het opsporen van tekorten kan via gespecialiseerde laboratoria.

Door te weinig te eten of streng te diëten (laagcalorische diëten rond de 1.200 kcal) zet je de schildklierfunctie eigenlijk ‘uit’. Alleen door normale hoeveelheden en optimaal calorisch te eten, dat passend is voor je verbruik, wordt de weg naar een normale schildklierfunctie weer geopend.

Ga voldoende fruit, groente en onbewerkt voedsel eten. Zo krijg je meer kalium en calcium binnen dat belangrijk is voor het functioneren van de schildklier.

Zorg voor rust en regelmaat in je gehele leven. Eetmomenten, slaapmomenten en rust-en actiemomenten zijn belangrijk om voornamelijk op dezelfde tijd uit te voeren. Je schildklier wordt namelijk aangestuurd door de hypothalamus en die functioneert het beste bij voldoende regelmaat en rust.

Vitamines voor de schildklier

  • Vitamine A: Is belangrijk voor een goede weerstand. Deze vitamine speelt een belangrijk rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van de huid en tandvlees. Vitamine A is belangrijk voor de productie van de schildklierhormonen T3 en T4. Vitamine A zit in lever, vlees, vis en eieren.
  • Vitamine B12: Ook vitamine B12 is belangrijk voor een goede weerstand. Daarnaast is het belangrijk bij de vorming van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 bevind zich in dezelfde producten als vitamine A.
  • Vitamine D: Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het bevordert de opname van calcium in de botten. Daarnaast is het belangrijk voor de weerstand en goede werking van de spieren. Je kunt vitamine D binnen krijgen door de zon. Wanneer je een getinte huid hebt of je lichaam vaak geheel bedekt hebt zal je minder vitamine D opnemen, dan is een suppletie van 10mcg per dag aanbevolen. En vitamine D kan je naast de zon ook binnen krijgen via kaas, vlees, vis, roomboter en paddenstoelen.

Schildklier en mineralen

  • Selenium / Seleen: Werkt als een antioxidant en gaat de vorming van schadelijke stoffen in het lichaam tegen. Vooral bij de ziekte van Hashimoto en de ziekte van Graves is deze inname van belang. Selenium kun je binnen krijgen uit vis, zeevruchten en granen.
  • Zink: Dit zorgt voor gezonde botten, haar en huid en zelf een goed geheugen. Wie wil dit nou niet? Daarnaast is zink betrokken bij de vorming van schildklierhormonen. Zink zit voornamelijk in zaden, pitten en havermout.
  • IJzer: IJzer is een bestanddeel van hemoglobine. Hemoglobine is een onderdeel van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof. Zuurstof is weer nodig om voedingsstoffen te verbranden waar energie uit vrij komt. IJzer bevindt zich in vlees, peulvruchten, bladgroenten, tofu, volkorenbrood en amandelen.
  • Magnesium: Magnesium is nodig bij het omzetten van het hormoon T3 en T4. Daarnaast is magnesium belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels. Magnesium kun je binnen krijgen door middel van cacao, banaan en volkorenbrood.
  • Jodium: Dit is de allerbelangrijkste het is een mineraal dat nodig is voor de vorming van de schildklierhormonen. Deze schildklierhormonen zijn belangrijk voor de groei en de stofwisseling. Daarnaast is het belangrijk voor een goed functioneren van het zenuwstelsel. Een tekort en/of een teveel aan jodium is beide niet goed. Bij een normaal functionerende schildklier is je schildklier in staat deze jodium inname te verdragen. Wanneer je last hebt van een hypothyreoïdie kan je lichaam deze hoeveelheid niet verdragen. Dit kan een struma oftewel een krop veroorzaken. Per dag moet je ervoor zorgen dat je 150 tot 300 mcg jodium binnenkrijgt. Dit kan door zeewier, schaaldieren, brood, JOZO zout en yoghurt.

Het is belangrijk om deze tekorten aan vitamines en mineralen aan te vullen met de voeding. Een diëtist kan hierbij helpen.

Invloed van voeding op de schildklier

Er zijn voedingsmiddelen bekend die de schildklierfunctie kunnen verbeteren. Wanneer de schildklierfunctie is verbeterd zal ook de stofwisseling en vetverbranding worden gestimuleerd. De volgende voedingsmiddelen die ik hieronder benoem kunnen de symptomen van een traag werkende schildklier verminderen. Het is alleen niet bedoelt dat je dit toe gaat passen als vervanging van de medicatie.

  • Voedingsvezels: Wanneer de schildklier traag werkt, werkt ook de stofwisseling en spijsvertering trager. Voedingsvezels bevorderen de spijsvertering. Je wilt dat je spijsvertering zo goed mogelijk functioneert, waardoor voedingsvezels dus extra gegeten moeten worden (max. 35 gr per dag). Je kunt voedingsvezels vinden in groenten, fruit en granen.
  • Suiker: Suiker verhoogt de bloedsuikerspiegel, waardoor ook het insulineniveau stijgt. Een hoog insulineniveau kan de schildklier ontregelen. Het beste is om zo min mogelijk sneller/simpele suikers te eten. Deze zitten voornamelijk in snoep, koek, ijs en frisdranken.

Een trage schildklier zorgt, zoals ik net al benoemde, voor een vertraagde stofwisseling. Hierdoor kun je, wanneer je een vertraagde schildklierwerking hebt, in gewicht toenemen. Daarom is de voeding zo belangrijk. Pas de tips die ik hierboven heb benoemd toe, hopelijk gaat dit je helpen. Kun je niet alles binnen krijgen via de voeding? Dan is het belangrijk om te bespreken met een arts of diëtist welke behoefte je nodig hebt en hoe je dit het beste binnen kan krijgen.

Laat gerust een reactie achter onder dit artikel.

Geef een reactie