We gebruiken voedsel voor zoveel meer dan alleen om ons lichaam te voeden, dan om ons lichaam van de benodigde bouwstoffen te voorzien.
We eten wanneer we iets te vieren hebben, wanneer we troost zoeken, wanneer we ons vervelen enz.
Dit is allemaal geen probleem, zolang we maar in gedachten houden dat voeding ons in de eerste plaats moet helpen om gezond te blijven, om energie te houden, om te zorgen voor celvernieuwing, een goede stofwisseling, orgaanwerking enz.

LAAT VOEDING NIET DE HOOFDROL SPELEN

Het is belangrijk om te zorgen dat voeding niet de hoofdrol speelt wanneer we het gezellig hebben, of wanneer we troost zoeken.
Natuurlijk mag er wat extra gegeten worden wanneer daar een gelegenheid voor is. We moeten echter oppassen dat we het niet ongezellig gaan vinden wanneer er geen voeding bij een sociale aangelegenheid is, dat we niet weten hoe we onze tijd doorkomen zonder te eten of dat we ons rot en verdrietig blijven voelen omdat we op dat moment geen eten tot onze beschikking hebben.

COPING MECHANISM

Voor velen van ons is met name dit laatste punt een probleem. We zijn eten steeds meer gaan gebruiken als “coping mechanism” voor problemen die we hebben. Hiermee wordt bedoeld dat we niet omgaan met het probleem zelf, maar het “verstoppen” onder een dikke laag voedsel. Je gevoelens weg eten, lijkt het wel.
Om maar even niet te voelen dat we spanning hebben of verdrietig zijn, eten we producten die eigenlijk niet gezond zijn, maar die de nare gevoelens verzachten. We hoeven even niet na te denken en eten door om onszelf tijdelijk (!) beter te voelen.
Doordat de oorzaak niet wordt opgelost, komen deze nare gevoelens echter weer net zo hard terug. Zo niet erger, doordat je je achteraf ook nog eens schuldig voelt over hetgeen je gegeten hebt.

VERANDER JE OMGANG MET DE GEBEURTENIS

Nu is het zo dat je soms niets kan doen aan een bepaalde gebeurtenis, je kan echter wel wat doen aan hoe jij hier mee omgaat.
Probeer bijvoorbeeld andere manieren van troost/ontspanning te vinden. Wat dacht je van een warme douche / warm bad, een kop kruidenthee en een ontspannen boek / programma op de televisie, een stevige wandeling in de natuur of juist fanatiek sporten?

MAAK HET LEUK ZONDER VOEDING

Is het daadwerkelijk zo dat het minder gezellig is wanneer je geen wijntje drinkt? Of wanneer je dat gebakje laat staan? Of denk je dat je minder gezellig bent en/of ben je bang voor wat anderen daarvan zullen denken?
Probeer het eten los te laten en focus je juist op je gezelschap, zorg dat je daadwerkelijk luistert wanneer iemand tegen je praat, geniet van de muziek en/of van de activiteit die jullie samen ondernemen.
Het is even lastig, maar probeer stap voor stap het eten minder belangrijk te maken en juist te genieten van andere belangrijke dingen.

LET OP JE GEWOONTES

Ben jij het gewend om altijd een paar koekjes te eten wanneer je koffie drinkt? Is 16.00 bij jouw hét moment voor een flink stuk chocola? Dit zijn gewoontes die er langzaam in zijn geslopen. Probeer deze gewoontes te veranderen in gezondere gewoontes. Misschien is een glas water bij je koffie ook goed, of juist het genot van alleen je koffie en het bewust proeven hiervan. Of is 16.00 een moment om even een frisse neus te halen? Een kop thee te drinken of juist 5 minuten te ontspannen.

Ga kritisch na wat jouw gewoontes zijn wat betreft eten en kijk wat je kan veranderen/verbeteren.

Nogmaals, het leven draait niet om eten. Eten is slechts een activiteit die zorgt dat we in leven blijven.

Hoe ga jij zorgen dat je leven niet beheerst wordt door eten, maar dat jij beheerst wanneer je wel/niet eet?

Geef een reactie