Wil jij gaan afvallen of probeer je dit al een tijdje? Heb je dan nagedacht over wat je daarvoor nodig hebt? Zo niet, dan is de kans een heel stuk kleiner om het lichaam te krijgen waar jij zo naar streeft.

In dit artikel wil ik je helpen meedenken over wat je allemaal nodig hebt om succesvol te kunnen gaan afslanken.

1. Motivatie

Of je nou een goed plan hebt of niet om af te vallen, motivatie is heel erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat je tijdens de minder leuke momenten van het afvallen, toch kan volhouden. Als je weinig motivatie hebt om af te vallen, wordt het heel lastig om ook daadwerkelijk het gewenste resultaat te halen.

2. Stel haalbare doel(en)

Dat lijkt een open deur, maar vaak wordt hier toch niet bewust genoeg over nagedacht. Met een goed haalbaar doel, voorkom je dat je teveel druk op jezelf legt, wat ergernissen kan voorkomen. Als je eenmaal een doel stelt voor jezelf, kan je gerichter aan de slag gaan en zal dit de kans van slagen vergroten. Vervolgens kan je dit doel weer opsplitsen in meerdere kleinere doelen. Op deze manier maak je het allemaal een stuk makkelijker voor jezelf en blijf je er actief mee bezig.

3. Meet je resultaten

Meten is weten. Als je resultaat boekt is dat natuurlijk fijn om te weten. Dit houd je motivatie hoger en zo kun je ook je doelen aanpassen. Maar meten met alleen een weegschaal is niet genoeg, want dit kan vaak een vertekend beeld geven. Meet ook de omtrek van je taille en heupen en hoe in de gaten hoe je kleren zitten. Je kunt natuurlijk ook gewoon in de spiegel kijken of om de zoveel tijd een foto van jezelf maken. Uiteindelijk kan een weegschaal jou niet vertellen of je er slank uitziet, maar jou eigen lichaamsbeeld wel.

4. Vermijd stress

Stress zorgt ervoor dat je lichaam anders omgaat met het voedsel wat jij eet. De één valt er juist vanaf, maar een ander komt door stress alleen maar aan. Bij teveel stress kunnen er ook een hoop dingen in je leven moeizamer gaan en dus ook jou weg naar een slanker lichaam. Als je teveel stress hebt, ga dan eerst na bij jezelf waardoor dat komt en probeer dit vervolgens zo goed mogelijk als kan op te lossen.

5. Doe de juiste boodschappen

Bij afvallen hoort gezond eten. Voeding is namelijk het allerbelangrijkste middel wat jou kan helpen met afvallen. Gezondheidskreten op verpakkingen zoals ‘light’, ‘0% vet’, ‘geen toegevoegde suikers’, ‘gezondere keuze’ zijn vaak misleiding en betekenen in de meeste gevallen echt niet dat deze producten zo gezond zijn en jou zullen helpen met afvallen. Wat jij nodig hebt zijn verse voedingsmiddelen, die niet of nauwelijks zijn bewerkt. Koop daarom veel groente en fruit, vis, mager vlees en noten. Bezoek ook af en toe ook eens een natuur- of biologische winkel. Zolang je echt gezond eten in huis hebt, is de verleiding om ongezond te gaan eten veel minder.

6. Bouw routines in

Bedenk welke dagelijkse routines je gaat inbouwen die ervoor zorgen dat je gezonder gaat leven. Dat kan zijn dat je instelt op welke momenten je gaat sporten, koken, een paar glazen water drinkt en meer. Wist jij dat routines na 2 tot 4 weken gewoontes worden? Dat betekent dat wanneer deze gezonde routines gewoontes zijn geworden, je met veel minder moeite toch blijft afvallen.

7. Genoeg beweging

Voeding blijft de belangrijkste factor als het gaat om afvallen, maar genoeg beweging speelt zeker ook een belangrijke rol. Ga na welke sport of beweging jij leuk vindt en voorlopig wel zou kunnen volhouden. Er is hierin gelukkig keuze zat! Kies voor een sport waarbij je wellicht lid kan worden van een club. In en rondom het huis is het ook heel goed mogelijk om regelmatig een goede workout te doen. Mocht je vanwege lichaamsbeperkingen of andere reden toch niet genoeg aan beweging kunnen doen, concentreer je dan gewoon meer op de andere tips in dit artikel.

Natuurlijk hoef je niet al deze tips tegelijk op te volgen. Probeer ze één voor één uit en kijk wat voor jou het beste werkt. Uiteraard hebben deze tips wel een versterkend effect op elkaar, dus als je echt wil afvallen begin dan eerst met genoeg motivatie en stel een doel voor jezelf. Succes!

Geef een reactie