Keuzestress, een gevoel waar veel mensen last van hebben. Wij gaan je daarbij helpen. Daarvoor hebben we een aantal belangrijke zaken op een rijtje gezet waar je bij de aankoop van hardloopschoenen rekening mee moet houden.

1) Prijs van hardloopschoenen

Voor veel consumenten is de prijs een belangrijk aspect bij het kopen van diverse producten. Dit geldt ook voor het kopen van hardloopschoenen. Over het algemeen zijn hardloopschoenen niet goedkoop, vaak betaal je voor een goede hardloopschoen rond de € 75 tot € 150. De term goedkoop is duurkoop is hier toepasselijk. Door goedkope schoenen kun je namelijk gemakkelijk blessures oplopen, dit is het laatste wat je wilt. Het investeren in een goede schoen is investeren in een goede training.

Je kan hardloopschoenen kopen in een fysieke winkel of een online webshop. Bij de lokale ondernemer krijg je vaak de beste, persoonlijke adviezen. Ben je van plan je schoenen online te bestellen? Kijk dan altijd kritisch naar de prijs, vaak kan je online op een eenvoudige manier kortingscodes vinden. Google is hiervoor het perfecte medium. Wil je bijvoorbeeld schoenen bestellen bij de webshop All4Running? Zoek dan bijvoorbeeld op ‘All4Running kortingscodes’.

2) Wat voor looppatroon heb jij?

Is het je wel eens opgevallen dat bijna elke persoon anders loopt? Iedereen heeft namelijk zijn eigen ‘loopje’, dat komt door je looppatroon. Grofweg gezegd zijn er drie looppatronen, namelijk: overpronatie, onderpronatie en neutraal. Welk looppatroon heb jij? We hebben een leuke manier om dit te testen: Kijk eens onder je eigen schoen en kijk op welke plekken je zool het meeste gesleten is. De drie looppatronen worden hieronder nauwkeurig toegelicht.

Overpronatie

Bij overpronatie gaat de zool van je schoen vooral aan de binnenkant van je hiel slijten.  Dit komt doordat je enkel naar binnen zakt bij het neerkomen van je voet. Vervolgens zet je weer af met de binnenkant van je voorvoet. Hierdoor zet je veel gewicht op de binnenkant van je voet, in plaats van de bal. Hierdoor loop je niet alleen minder efficiënt maar vergroot je ook de kans op diverse blessures.

Voor mensen met overpronatie raad ik aan om een hardloopschoen te kopen met maximale ondersteuning. Deze schoenen hebben vaak een gestructureerde demping en maximale steun. Hierdoor heb je minder speling in je schoen en belast je de verkeerde delen van je voet zo minimaal mogelijk.

Onderpronatie

Bij onderpronatie gaat de zool van je schoen vooral aan de buitenkant van je hiel slijten. Mensen met onderpronatie zullen vooral met de hiel naar de buitenkant gaan bij het neerzetten van de voet. Het bovenwerk van de schoen kan hierdoor ook erg naar buiten van gaan staan. Dit is ook een herkenningsteken.

Voor mensen met onderpronatie raad ik aan om schoenen met extra demping te kopen. Dit zal de impact van de landing verminderen tijdens het lopen. Hierdoor is de kans op blessures in je onderbeen ook minder groot.

Neutraal

Bij een neutrale loper vertoont de slijtage een S-vormig patroon. Het patroon loopt van de buitenkant van de hiel naar de grote teen. Met een neutraal looppatroon kun je met een groot aantal schoenen lopen. Het is niet nodig om speciale schoenen te kopen, omdat de neutrale schoenen voldoende demping en ondersteuning bieden.

Tweede paar

Vaak is het goed om naast je normale paar hardloopschoenen een ander paar te hebben. Dit zorgt voor afwisseling aan je voeten. Het is ook goed voor je spieren omdat ze wat afwisseling te geven waardoor ze zich kunnen versterken.

3) Voor welke activiteiten ga je ze gebruiken?

Beeld je even in voor welke activiteiten je de hardloopschoenen wilt gaan gebruiken.  Ik kan je uit eigen ervaring aanraden om verschillende hardloopschoenen te kopen voor verschillende ondergronden. Voor elk soort ondergrond en voor de verschillende activiteiten bestaan namelijk verschillende soorten hardloopschoenen. Dit zal je een stuk helpen vanwege de grip en flexibiliteit die je hebt op de ondergrond. Je kunt het onderscheiden in allround-, natural-, spikes-, trail- en wedstrijdhardloopschoenen. Ik zal de verschillende types hieronder toelichten, waardoor jij gemakkelijk kunt bepalen welke hardloopschoenen jij nodig hebt.

Allround hardloopschoenen

De allround schoenen zijn bedoeld om alles op te kunnen doen. Je kunt hier normaal op lopen maar je kunt er ook wedstrijden mee lopen. Wanneer je geen specifieke activiteit beoefend en een startend sporter bent zijn allround hardloopschoenen een goede keus.

Natural hardloopschoenen

Natural hardloopschoenen zijn bedoeld om zo vrij mogelijk te lopen, je hebt namelijk bijna geen demping en weinig steun. Door het lopen met deze schoenen wordt je bewuster op welke manier je je voeten op de grond plaatst. Je zult beter voelen hoe je je voeten neerzet en dus ook op welke manier je ze zo zacht mogelijk neer kunt zetten.

Lijkt het je interessant om natural te gaan lopen? Probeer dit dan rustig op te bouwen, je voeten moeten namelijk erg wennen aan deze loopstijl. Dit komt door de geringe demping wat heel anders is dan bij normale schoenen. Door het langzaam opbouwen van afstanden beperk je de kans op blessures.

Natural hardloopschoenen kun je voor veel ondergronden gebruiken. Je kunt ermee door het bos rennen, over gras, harde ondergronden of drassige ondergronden. De hardloopschoen wordt veel gebruikt voor het normale hardlopen.

Hardloopschoenen met spikes

Spikes zijn erg lichte wedstrijdschoenen met puntjes. De puntjes zorgen voor veel grip. Ze worden vaak gebruikt voor korte afstanden en baanwedstrijden. De demping en steun is vrij laag dus het wordt geadviseerd om ze niet te vaak te gebruiken. Je zou de schoenen kunnen vergelijken met voetbalschoenen met noppen.

De hardloopschoenen met spikes worden veel gebruikt tijdens baanwedstrijden en crosswedstrijden.

Trail hardloopschoenen

Trail hardloopschoenen zijn bedoeld om op onverharde wegen mee te lopen. Ze bieden veel grip en zijn zo gebouwd om je voeten te beschermen tegen stenen, takken, stronken en dergelijke. Als je meer op asfaltwegen loopt en heel af en toe op een onverhard pad is het niet nodig om hier speciaal trail schoenen voor aan te schaffen. Met normale hardloopschoenen heb je immers ook genoeg grip. Deze schoenen zijn vooral bedoeld voor sporters die veel in het bos lopen of wedstrijden lopen die niet over de verharde weg plaats vinden.

Wedstrijd

Wedstrijdschoenen zijn lichte loopschoenen waarbij je iets minder demping en steun hebt dan gewone hardloopschoenen. Het zou je in feite minder energie moeten kosten omdat ze minder wegen. De steun en demping is wel iets minder dan gewone hardloopschoenen dus het is verstandig om niet teveel wedstrijden hierop te lopen omdat je dan blessures op kunt lopen.

De wedstrijdhardloopschoenen worden veelal tijdens normale hardloopwedstrijden en trainingen gebruikt.

4) Probeer de schoenen uit

Vaak hebben ze bij winkels een loopband. Voor je eigen oriëntatie is het handig om hier een stuk op te lopen. Als het ook mogelijk is en de verkoper het toelaat, ga een stuk door de winkel- of buiten lopen zodat je de schoen kunt ervaren. Voel je niet opdringerig dat je niet te lang weg mag blijven maar probeer je schoenen gewoon goed uit te testen, het gaat immers om je eigen gezondheid.

De meeste hardloopschoenen vallen een maat groter dan je normale schoenen. Dit komt doordat tijdens een training je voeten uit gaan zetten waardoor je meer ruimte nodig hebt in je schoen. Als je hier geen rekening mee houdt kunnen je tenen gaan knellen, wat veel pijn kan doen. Je moet er ongeveer rekening mee houden dat er een vinger tussen je tenen en de punt van je schoenen moet passen.

5) Ga niet voor de looks!

Probeer het jezelf gemakkelijk te maken, het gaat erom dat jij comfortabel op je schoenen kunt lopen. Als je hardloopschoenen gaat kopen kijk dan naar de schoenen die het beste zitten en niet welke er het best uitzien.

De beste hardloopschoenen zijn van Nike, Asics, Adidas of Under Armour.

Ik hoop dat je wat aan dit advies hebt gehad en dat je een juiste keuze kunt maken. Zie mijn advies als een aantal richtlijnen die jou in je keuze kunnen helpen, dan moet het vast goedkomen.

Heb je de test gedaan die eerder in het artikel is omschreven? Laat dan in een reactie achter welk looppatroon jij hebt, we zijn benieuwd naar de looppatronen van onze lezers.

Geef een reactie