snel-afvallen

Deze dagen willen we even niet aan de lijn denken! De feestdagen verwennen me met allerlei lekkernijen. Kerstkransjes, kerstbrood en heerlijke glühwein kan ik echt niet weerstaan! Bovendien is het toch onbeleefd om al dat lekkers te laten staan? 😉

Het jaar sluiten we natuurlijk ook weer af met een stapel vette oliebollen met veel poedersuiker. Inderdaad, oliebollen zijn ook echt een no-go voor mensen die willen afvallen.

90% van de Nederlanders weten al dat ze in januari geconfronteerd ga worden door de weegschaal. Omdat december zo’n drukke maand is, hebben we helemaal geen tijd gehad om te sporten de laatste weken. Alle lekkere hapjes zullen dus snel transformeren in oncharmante zwembandjes om mijn heupen en middel. Het is helemaal niet raar, maar wel verstandig om je goede voornemens wel te behouden!

Misschien klinkt dit verhaal herkenbaar voor je. Of misschien heb je jezelf al maanden voorgehouden om te gaan beginnen met afvallen. Ik wil je hier dus wat tips geven om een goede start te maken en in een week snel kilo’s kwijt te raken.

Zullen we het jaar 2014 gewoon op een goede manier beginnen?

Neem deze tips mee in 2014!

1. Gezond en snel afvallen kun je doen door kleine aanpassingen te doen in je eetgewoonten. Het kan heel makkelijk zijn, maar je moet er even aan denken. Neem bijvoorbeeld je tussendoortjes. Koekjes zijn hartstikke lekker en de verpakkingen laten je soms geloven dat het nog gezond is ook, maar vaak zit er toch allerlei rommel in (zie ook het blog over chemicaliën in voeding). Het is dus altijd beter om iets te eten waar niet allerlei toevoegingen en suikers inzitten. Een stuk fruit is altijd goed, of bijvoorbeeld een klein handje noten.

2. Wat mij erg heeft geholpen bij het afvallen is het aanpassen van mijn drankjes. Ik was gewend om veel sapjes en frisdrank te nemen (alcoholische versnaperingen ook niet te vergeten). Fabrikanten van vruchtensappen nemen ons vaak in de maling en maken ons wijs dat die vruchtensapjes goed voor je zijn. Maar ook hier geldt dat in veel sapjes en frisdranken allerlei toegevoegde suikers zitten. Kies dus liever voor water of thee. Voor wat meer smaak kun je een beetje citroensap in je water doen.

3. Een weekje detoxen kan wonderen doen voor je lijf. Bij een detox worden er allerlei gifstoffen het lichaam uitgedreven. Daardoor krijg je een heleboel energie terug. Bovendien wordt al je voedsel effectief verwerkt na een goede detox. Daardoor kun je ineens heel veel gewicht verliezen!

4. Wat goed is voor het snelle afvallen, maar ook voor het afvallen op lange termijn, is het hebben van een beetje zelfkennis als het gaat om eten. Bij mezelf ben ik nagegaan waarom ik ongezonde dingen at en wanneer. Nu weet ik van mezelf dat ik zomaar een eetbui kan krijgen als ik me een beetje rot voel. Je kent het misschien wel: wanneer je je een beetje zwak voelt, zoek je comfort in lekkernijen. Nu ik dit van mezelf weet, zoek ik andere manier om me beter te voelen als ik niet lekker in mijn vel zit. Ik weet immers dat ik me van ongezond eten niet beter ga voelen!

5. Een dieet staat nooit op zichzelf. Als je al een tijdje bezig bent met afvallen, weet je dit. Een goede manier om snel af te vallen is het opbouwen van spierkracht. Als je spieren groter worden en actief zijn, vragen ze veel energie van je lichaam. Je zult daardoor veel calorieën verbranden. Let wel op, vet verbranden terwijl je spieren groeien kan soms demotiverend werken. Je spieren zullen namelijk zwaarder worden waardoor je gaat denken dat je weinig afvalt. Niks is minder waar, je verbrand namelijk wel vet!

Een slank en gezond 2014 gewenst!

Dit is één van mijn laatste blogs in 2013. Ik wil jullie daarom graag een gezond 2014 toewensen! Tot slot nog een belangrijke tip voor het afvallen in het nieuwe jaar. We weten allemaal hoe vervelend het is als het ons niet lukt onze goede voornemens na te komen. Daarom is het fijn om een stok achter de deur te hebben bij moeilijke voornemens.

Een stok achter de deur kun je bijvoorbeeld creëren door samen met een vriend, vriendin of familielid het afslankavontuur aan te gaan. Stel samen doelen voor het nieuwe jaar of ga gezellig samen sporten. Stimuleer elkaar! Het is altijd makkelijker om samen een uitdaging aan te gaan dan alleen. Ikzelf heb ook een tijdje een sportmaatje gehad en ik kan je verzekeren dat het helpt.

Nou, ik ga eerst nog even genieten van de lekkernijen van de feestdagen (wel verstandig natuurlijk). Doe jij dat ook? Ik ben heel benieuwd wat jouw voornemens zijn voor het nieuwe jaar. Ook zou ik graag van je horen wat voor jou een goede manier is geweest om snel af te vallen. Deel het met ons, we’re in this together!

Geef een reactie