Het lijkt misschien vreemd om, als je af wilt vallen, ook aan krachttraining (fitness met gewichten) te doen. Waarom zou ik mijn spieren gaan trainen terwijl ik eigenlijk gewoon af wil vallen? Het geheim zit hem in het herstelvermogen van het lichaam.

Herstelvermogen van het lichaam

Iedere keer dat je met gewichten of apparaten traint gaan je spieren een klein beetje kapot. (Spierpijn!) Er ontstaan kleine haarscheurtjes in de spieren. Om dit op te vangen zal je lichaam hard moeten werken om de spieren weer te herstellen. Hoe meer spieren je traint, hoe meer het lichaam moet herstellen. Om te herstellen heeft het lichaam energie nodig en daar komen de calorieën weer terug. Hoe meer “zware training” je doet hoe meer calorieën je moet nemen om je onderhoud op peil te houden.

Uit onderzoek is gebleken dat na 1 uur trainen het lichaam tot wel 1000 calorieën extra kan verbranden in de dagen erna om volledig te herstellen. Je stofwisseling gaat sneller werken om alles in het lichaam weer in orde te maken.

Begin met krachttraining om nog meer te verbranden!

De juiste manier van krachttraining

Voor mannen en vrouwen raad ik aan om 2 tot 3 keer in de week per training het volledige lichaam te trainen met gewichten. Dit uiteraard naast een goed voedingsschema. Train je je volledige lichaam dan zal het lichaam ook het volledige lichaam weer moeten herstellen, oftewel meer calorieën verbranden! Je hoeft niet bang te zijn om te veranderen in een gespierde bodybuilder. Zolang je onder je onderhoud eet zul je geen extra spiermassa aanmaken. Om extra spiermassa aan te maken is er juist een calorie-overschot nodig, je zult dus meer moeten eten dan je onderhoud. Je kunt wel je huidige spiermassa behouden en verstevigen. Doe je 2 keer in de week aan krachttraining dan verbrandt je dus tot wel 2000 calorieën extra tijdens de dagen dat je aan het herstellen bent.

Een tip: Probeer nooit twee dagen achter elkaar dezelfde spiergroep te trainen.

Je lichaam heeft minimaal 48 uur nodig om een spiergroep te herstellen. Wil je toch wel twee dagen achter elkaar trainen, zorg er dan voor dat je een andere spiergroep traint. Je lichaam heeft dus de tijd nodig om de kleine haarscheurtjes in je spieren te herstellen. Doe je dit niet, dan is de kans op blessures het grootst.

Geef een reactie