Afslanken is een doel wat bij veel mensen hoog op de wensenlijst staat. Mensen denken graag aan het eindresultaat en hoe ze eruit zouden zien, wanneer ze slanker zouden zijn. Echter blijft dit vaak een fantasie als ze denken aan de hoeveelheid werk en tijd hierin gestopt moet worden.

Afslanken is ook niet iets wat je komt aanwaaien, er zal een bewuste keuze gemaakt moeten worden om dit te bereiken. Toch hoeft afvallen niet perse heel vervelend te zijn. Het is namelijk uitstekend mogelijk om minder calorieën te eten en ook nog eens lekker te eten. Er zijn een aantal afvallen tips die behandeld zullen worden die ervoor zorgen dat het afvallen een stuk makkelijk zal gaan.

Boodschappen

De eerste tip om gezond af te vallen betreft het boodschappen doen. Iedereen heeft altijd hoge verwachtingen dat ze die week gezond zullen gaan eten, maar wanneer dan het moment aanbreekt waarop je moet kiezen tussen een gezonde of een ongezonde optie, dan is de kans vrij groot dat men in een impulsactie toch kiest voor de ongezonde optie.

Om jezelf te beschermen hiertegen is het goed om het makkelijker te maken om een gezonde optie te kiezen. Wanneer je boodschappen doet, kies dan alleen voor gezonde voeding of een tweetal relatief ongezonde producten en zorg dat de overige boodschappen wel passen binnen het proces van afvallen. Zodoende verplicht je jezelf eigenlijk om gezonder te eten, aangezien je vrijwel geen ongezonde producten meer in huis haalt. Zo wordt je bovendien constant herinnerd aan je doel.

Ontbijt

Er zijn veel afvallen tips te noemen, maar niet iedereen heeft hier even veel aan. Deze tip gaat wel iedereen aan en het betreft het ontbijt. Je lichaam heeft veel energie verbruikt tijdens het slapen en dit dient aangevuld te worden. Daarnaast is het niet verstandig om de dag te starten zonder een gezond ontbijt, aangezien je waarschijnlijk minder lekker in je vel zit en al snel kan neigen naar tussendoortjes. Daarnaast komt je stofwisseling minder goed op gang wanneer je niet ontbijt.

Start de dag daarom altijd met een gezond ontbijt, maar let wel op dat je niet te uitgebreid gaat ontbijten, aangezien je wel minder calorieën wilt eten dan gebruikelijk. Verstandig is om de dag te beginnen met eiwitten of met complexe koolhydraten. Deze zijn beide lastig te verteren en geven een constante energie-afgifte gedurende de dag, waardoor je minder snel honger krijgt. Kies bijvoorbeeld voor: kwark, een volkoren boterham met ei of havermout.

Focus op wat wel mag

Vaak wordt gedacht bij het afvallen wat je allemaal niet meer mag eten, maar het is een betere gedachte om te focussen op wat je wel mag eten. Het is namelijk nog steeds uitstekend mogelijk om heel lekker te eten. Wanneer je wilt afvallen mag je nog steeds ontzettend veel lekkers eten.

Het is echter niet verstandig om voedsel te eten als: fastfood, gefrituurd voedsel, koek, chips en dergelijke. Deze producten passen niet binnen een goed dieet en bevatten ook relatief weinig voedingsstoffen. Belangrijk is dan ook om deze producten niet meer te kopen in de supermarkt. Wanneer je echter focust op welke lekkere producten je wel allemaal mag eten, is het een stuk aangenamer en is je gedachtegang over het afvallen ook minder negatief.

Belonen

Serieus aan de slag gaan met afslanken is een verstandige zet. Ook als je veel discipline hebt, kan het nog steeds zo zijn dat je met veel ongezonde verleidingen in aanraking komt. Belangrijk is om bijvoorbeeld een dag of een moment in de week aan te stellen waarop je minder streng bent in je dieet. Dit kan zijn door bijvoorbeeld meer calorieën te eten dan de rest van de dagen in de week, of om je favoriete gerecht te eten die dag. Zo pak je één moment in de week waarop je minder gezond eet of meer calorieën eet en heb je een afspraak met jezelf waarop je dit doet. Zodoende kan je verleidingen makkelijker weerstaan, aangezien je een concrete afspraak met jezelf hebt.

Doelen stellen en afspraken maken

Tip vijf gaat verder dan tip vier en betreft het stellen van doelen en het maken van afspraken op het gebied van afvallen. Ieder mens is gevoelig voor concrete doelen en zullen dan ook meer gemotiveerd en gedisciplineerd te werk gaan zonder doel of planning. Spreek daarom met jezelf bepaalde zaken af zoals: aantal calorieën per dag, het eten van twee stuks fruit per dag, verspreidt over de dag eten, streefgewicht na een aantal weken, een bepaald aantal keer sporten per week en tal van andere doelen en afspraken.

Schrijf deze zaken gewoon op voor jezelf, zodat je er constant aan herinnerd wordt. Het is belangrijk om dit zo concreet mogelijk te houden. Zo ben je meer gefocust op je doel en is het moeilijker voor jezelf om hiervan af te wijken.

Routines

Tip zes bouwt verder op tip vijf en betreft aangemaakte routines in de week die helpen om je van die dikke buik af te helpen. Wanneer je wilt afvallen is het ontzettend goed om van het afvallen een bepaalde routine te maken. Zo is het afvallen niet meer een losstaand iets in je week, maar integreer je het proces van afslanken in je gehele week en op alle aspecten. Zo kan je bijvoorbeeld er een routine van maken om in de ochtend kwark met fruit te eten, op bepaalde avonden in de week te gaan sporten of om met het avondeten veel groenten te eten. Zorg dat je afspraken op een gegeven moment routines worden, waardoor je je veel makkelijker aan deze afspraken houdt.

Calorieën

Afvallen gaat volledig om het minderen in calorieën en het is zaak om onder je benodigde hoeveelheid calorieën per dag te blijven. Nu kan het zeker goed zijn om dit heel netjes op te tellen elke dag, maar dit maakt het afvallen een stuk minder leuk. Een andere optie is om voordat de week start al heel goed na te denken wat je gaat eten die week. Stem hier je boodschappen op af en plan aspecten als het ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes. Zodoende kan je van te voren al bekijken wat voor een hoeveelheid calorieën je binnen zult krijgen per dag.

Wanneer je zo’n concrete voedingsplanning maakt is het moeilijker om hiervan af te stappen en zorg je er ook voor dat je makkelijker onder die caloriegrens blijft. Zodoende hoef je niet alle calorieën op te tellen per dag, maar kan je een ruwe schatting maken van te voren. Het is dan wel zaak om je hier daadwerkelijk aan te houden.

Sporten

De laatste tip betreft sporten. Er zijn mensen die liever niet sporten, maar wel graag willen afvallen. Dit is zeker mogelijk, maar dat betekend wel dat je serieus aan de slag moet gaan met je wekelijkse voeding en calorieën. Om het afslanken sneller te laten gaan of om makkelijker onder die caloriegrens te blijven is sporten een verstandige keuze. Door te sporten verbrand je calorieën en zorg je ervoor dat je het gat tussen het benodigde aantal calorieën van het lichaam en de daadwerkelijke binnengekregen hoeveelheid calorieën groter wordt. Hoe groter dit gat hoe sneller je zult afvallen.

Vind jij het heel lastig om minder calorieën te eten, kies dan om te zwemmen, hardlopen, touwtjespringen, fietsen, roeien of een andere sport waarbij je in een korte periode veel calorieën kan verbranden. Sporten is niet noodzakelijk om af te vallen, maar versterkt het proces wel ontzettend en zul je die dikke buik eerder kwijt zijn.

Geef een reactie

2 comments

 1. lyda molenaar

  Ik zou graag een advies willen om af te vallen omdat mijn gewicht toch wel te hoog is.
  In 2011 heeft mijn man zijn ontslag gekregen en sindsdien moest ik aan de thyrax voor mijn schildklier die te traag was.
  In 2012 werd mijn moeder ziek en is uiteindelijk in 2013 overleden.
  Ook zit in de overgang waardoor je lichaam ook verandert.
  Het leek wel of ik meer trek in eten had en ongemerkt maar door bleef eten terwijl ik eigenlijk wel genoeg had.
  Sinds 1998 rook ik niet meer na het overlijden van mijn vader dus dat is natuurlijk wel goed .
  Dit verandert natuurlijk ook je stofwisseling.
  Nu ben ik wel al een heel stuk geminderd met het eten vooral met brood en beleg en aardappelen.
  Als ontbijt heb ik 4 sneetjes lichtbruin brood met hagelslag in de middag 4 sneetjes met beleg en in de avond een stukje vlees en aardappelen en groente en soms vla daarna.
  Tussendoor neem ik eigenlijk niks behalve koffie en thee en bij het middageten een sinasappel.
  Ik fiets veel en doe oefeningen voor genoeg beweging.
  Ik hoop op een reactie .
  Groetjes Lyda

  I

  • Hanneke

   Hey Lyda,

   De afgelopen jaren zullen heftig voor je geweest zijn.
   In de overgang verandert je lichaam inderdaad, daar heb je gelijk in.
   Ik vind het heel erg goed dat je al wat meer een rem hebt gevonden om niet door te blijven eten als je eigenlijk al genoeg op had.
   Het is ook zeker een compliment waard dat je bent gestopt met roken.
   Je geeft aan dat je als ontbijt 4 sneetjes lichtbruin brood eet. Ik kan vertellen dat het goed is om te kiezen voor volkoren brood, hier zitten veel vezels in die ervoor zorgen dat u een verzadigd gevoel krijgt. Daarnaast leveren vezels weinig calorieën. Wat drink je bij je ontbijt?
   Ik zie dat je in de middag ook 4 sneetjes brood eet met beleg. Wat voor beleg doe je zoal op je brood bij de lunch? Ook hier ben ik benieuwd wat je erbij drinkt.
   Ik vind het lastig in te schatten hoe groot uw avondmaaltijd is, misschien vind ik een stukje vlees groter/kleiner dan jou. Wanneer je hier advies over wilt hoor ik graag hoeveel gram en wat voor vlees je dan eet, dat geldt ook voor de groenten en aardappelen.
   Wanneer je nog steeds af wilt vallen zou ik je adviseren om geen vla na het eten te nuttigen. Dit bevat veel suikers. Wanneer je echt graag een toetje na het eten wilt kan je beter kiezen voor magere yoghurt met eventueel wat fruit als je daarvan houdt.
   Het is goed om te blijven bewegen, blijft dat vooral doen!
   Als je vragen hebt stel ze die gerust. Ik hoop van je te horen.

   Groetjes, Hanneke