Je kent het vast wel: je hebt zin in een tussendoortje en grijpt snel naar iets ongezonds. Dit is een grote vijand van een dieet omdat je er ongemotiveerd van raakt.

Voorkomen is beter dan genezen, vaak houd je geen tevreden gevoel over na de ongezonde snack. Het voorkomen van eetbuien is echt wel een discipline kwestie. Je zou simpelweg kunnen zeggen dat je er geen last meer van hebt als je gewoon 3x per dag eet waardoor je geen honger meer hebt voor de rest van de dag. Het is helaas niet zo makkelijk om dit te doen. We moeten er dus op een andere manier naar gaan kijken; hoe worden de eetbuien veroorzaakt?

Wij geven je 9 tips om ze te voorkomen:

De belangrijkste: haal geen snoep en ongezonde producten in huis

Wat je niet in huis hebt kun je ook niet eten. Je kunt ze niet meer pakken als je overvallen wordt door een eetbui. Probeer in plaats van ongezonde snacks gezonde snacks te kopen. Leg deze op voor de hand liggende plaatsen waar je snel heen zult lopen als je trek hebt. Je kunt hierbij denken aan onbewerkte noten, rauwe groenten (paprika, komkommer, tomaat etc.), zaden en pitten of andere voedende producten.

Eet niet uit emotie

Veel mensen proberen negatieve emoties weg te eten. Vaak is stress ook een grote veroorzaker van de eetbuien. Probeer eerst de stress aan te pakken, als je dit niet doet zal je vanzelf weer gaan eten. Maak er geen gewoonte van om jezelf ergens voor te belonen met een snack.

Neem geen kleine hapjes

Als je eenmaal ergens aan begint is het verleidelijk om door te eten. Als je bijvoorbeeld een paar chipjes wilt eten is het heel verleidelijk om door te eten. Voordat je het weet heb je weer toegegeven aan de eetbui. Behoed jezelf hiervan door er niet aan te beginnen. Denk aan het schuldgevoel wat je achteraf zult krijgen.

Eet op vaste tijdstippen

Door op vaste tijdstippen te eten voorkom je trek in tussendoortjes. Probeer een vast patroon in je leven aan te brengen. Hierdoor kan je maaltijden goed plannen en weet je wanneer je honger kan krijgen. Door het patroon eet en slaap je op vaste tijden waardoor je geen onregelmatig leven hebt.

Eiwitrijke maaltijden eten

Door het eten van eiwitrijke maaltijden zorg je ervoor dat je geen hongergevoel krijgt. Dit zal je onthouden van tussendoortjes waardoor je geen eetbuien meer gaat krijgen.

Ga sporten!

Door het sporten verbrand je calorieën waardoor je af kan vallen. Bovendien kan je het jezelf niet aandoen om direct na het sporten ongezond te gaan eten. Sporten is natuurlijk ook gezond voor je waardoor je in een healthy lifestyle terecht komt. Je zult zo beter in je schoenen staan wat gevolgen heeft voor je denken en doen.

Drink een groot glas water

Drink een groot glas water zodra je het hongergevoel op voelt komen. Hierdoor neemt het al vrij snel af omdat je het gevoel krijgt dat je maag vol zit. Water is uiteraard ook goed voor je, je moet op een dag ook genoeg water drinken.

Zoek professionele hulp als je er niet uitkomt

Het is begrijpelijk dat het moeilijk voor je is om het met anderen te hebben over je eetbuien. Probeer er daarom met mensen over te praten waarmee je best wel close bent, dit helpt jou in het proces omdat je steun krijgt van iemand anders. Ook kun je contact opnemen met een gespecialiseerd iemand in het vak.

Reken het jezelf niet teveel aan

Als je negatief over jezelf gaat denken geef je er alleen maar aan toe. Je gedachten hebben veel invloed op wat je eet. Aan een eetbui gaan vaak veel gedachten vooraf waardoor je sneller toe zult geven aan de naderende eetbui. Dit kunnen gedachtes zijn zoals: ‘’Ik ben toch al dik en ongezond, die ene snack kan vast geen kwaad’’. Denk positief over jezelf, zo voorkom je dat je onzeker of in de stress raakt.

Probeer dit soort gedachtes te herkennen en om te buigen in positieve gedachten. Dit kun je doen door de negatieve gedachtes op te schrijven, ga hierna na of deze gedachtes wel echt kloppen. Je gaat zo het omslagpunt herkennen waardoor je ze kan weerleggen en niet toegeeft aan de eetbui.

3 geheimen waardoor eetbuien ontstaan

Er bestaan over het algemeen drie oorzaken waardoor eetbuien ontstaan:

Emotie-eten

Emotie-eters zijn mensen die eten als een afleiding gebruiken. Vaak ga je als er iets verdrietigs gebeurt of je je eenzaam voelt flink eten. Dit gevoel wordt dan namelijk overstemd door het geluksgevoel van eten. Als je jezelf dan vol hebt gegeten ga je je schuldig voelen. Hierbij is het eten niet bepaald een verslaving omdat je het nodig hebt maar een afleiding van de werkelijkheid.

Een onstabiele bloedsuikerspiegel

Een onstabiele bloedsuikerspiegel is een van de belangrijkste veroorzakers van eetbuien. Je kunt dit krijgen wanneer je erg onregelmatig eet en teveel suikers en koolhydraten binnenkrijgt. Probeer een regelmatig eetpatroon aan te houden en eet echte voeding, maak hiernaast altijd je eten klaar met verse producten.

Overeten uit gewoonte

Dit is niet perse een probleem. Overeten uit gewoonte heeft niet iets te maken met een verslaving of iets dergelijks maar het gaat om een gewoonte. Je hebt het jezelf aangeleerd om op bepaalde momenten te eten. Hierbij kun je denken aan een zak chips voor de tv, een ijsje na het eten of een koekje bij de thee. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om zulke momenten te herkennen.

Fitchef receptengids

Heb jij ook last van eetbuien of ben je er juist vanaf gekomen? Laat dan een reactie achter!

Geef een reactie