ziekenhuisdieet

Wat is het ziekenhuisdieet?

Hoewel ik geen voorstander ben van crashdiëten, wil ik je toch het een en ander vertellen over het ziekenhuisdieet. Je bepaalt immers zelf of je wel of niet een crashdieet wilt volgen, dus misschien kan mijn informatie je verder helpen.

Het ziekenhuisdieet is eigenlijk heel simpel.

Vanwaar de naam ziekenhuisdieet? Enerzijds eet je gedurende 5 dagen op dezelfde manier als dat je in een ziekenhuis zou doen, anderzijds werd dit dieet vaak gebruikt bij patiënten die voor een operatie snel wat gewicht moesten kwijtraken. Tot 5 kilo afvallen is met dit afslankprogramma mogelijk.

Het ziekenhuisdieet volg je in principe 5 dagen, het is dan ook handig om op maandag te beginnen. Gedurende deze dagen eet je veel minder dan je nodig hebt, waardoor het lichaam vet gaat verbranden. Je eet kleinere porties en de maaltijden zijn simpel. Voorbeelden van schema’s kun je op internet vinden. ’s Ochtends eet je bijvoorbeeld een stuk fruit en een beschuit, ’s middags een ei, tomaten en 2 geroosterde boterhammen en ’s avonds een klein stukje vlees, yoghurt en een stuk fruit. Na deze 5 dagen pak je zelf een gezond voedingspatroon op.

Voor- en nadelen van het ziekenhuisdieet

De voordelen

Het ziekenhuisdieet belooft dat je in 5 dagen wel 5 kilo kunt afvallen. Hiermee valt het dan ook onder de categorie crashdieet.

Met het ziekenhuisdieet kan je snel en zeer effectief gewicht verliezen, het is namelijk ontwikkeld om binnen een korte tijd snel af te vallen. Dit dieet wordt vaak een kleine week gevolgd (zo’n 5 dagen) in sommige gevallen wat langer. Als je de 5 kilo kunt verliezen in deze dagen is het natuurlijk een mooi resultaat en kunnen ook dienen als begin voor een ander dieet wat gezonder is dan het ziekenhuisdieet.

Ook is het erg goedkoop, je hoeft namelijk geen afslankpillen, dieet methodes of begeleiding aan te schaffen. Het dieet bestaat namelijk uit normale voedingsproducten die je gewoon in de supermarkt kan aanschaffen. Toch raad ik je aan de begeleiding wel te overwegen aangezien het ziekenhuisdieet geen gezond dieet is. Anders is inlezen op verschillende medium een echte must! Vooral met de reden dat er naast alle voordelen ook nadelen zijn.

Heb jij positieve of negatieve ervaringen met het dieet? Dan kan je de ervaring gewoon met ons delen onderaan dit bericht.

De nadelen

De reden waarom ik geen fan ben van het ziekenhuisdieet is omdat het niet gezond is, je krijgt maar heel weinig voedingsstoffen binnen, niet voldoende dus. Wanneer je echter het dieet maar een korte tijd volgt zijn de bijwerkingen vaak wel te beperken, als je het voor een langere tijd gaat doen zou het minder goed uit kunnen pakken. Als je het ziekenhuisdieet gedurende langere tijd volhoudt, kan dit zelfs schadelijk zijn voor je lichaam. Daarnaast kan je stofwisseling vertraagd worden, waardoor je na het ziekenhuisdieet juist weer sneller zult aankomen. Ook kun je je lusteloos, vermoeid of duizelig voelen doordat je te weinig calorieën binnenkrijgt.

Ook is er grote kans op het jojo effect, omdat je tijdelijk een totaal ander eetpatroon aanneemt honger je je lichaam als het ware uit zodat je moet gaan leven op je vetreserves. Zodra je weer je oude eetpatroon aanneemt kan het je verbazen hoe snel je lichaam de vetreserves weer bijvult met gevolg dat je vaak zelfs op een hoger gewicht uit komt als je je hier niet op voorbereid. Goede begeleiding en coaching is daarom zeker niet onbelangrijk, je kunt bijvoorbeeld ook starten met een ziekenhuisdieet zodat je later verder kunt gaan met een gezonde levensstijl. Dit verkleind de kans op het jojo effect.

Zorg dus niet alleen dat je afvalt met het ziekenhuisdieet maar verander ook je eetpatroon, dat kan namelijk het vorige nadeel (jojo effect) voorkomen. Als je je oude eetpatroon weer aanneemt zal je nieuwe gewicht niet van lange duur zijn, snel afvallen kan natuurlijk, maar de kilo’s moeten er wel af blijven anders heeft het niet veel effect.

Op een andere manier afvallen

De vraag is dus of je dit wel moet willen. Toegegeven, je valt af. Maar het is vaak niet blijvend en het is niet een van de vriendelijkste manieren voor je lichaam. Afslanken kan, zoals ik je op mijn website probeer te laten zien, immers ook op een gezonde manier, namelijk met een gezond en bewust voedingspatroon.

Geef een reactie

2 comments

  1. Evert Kampert

    Het ziekenhuis dieet is inderdaad zoals in het artikle aangegeven een crash dieet dat zeker resultaten zal opleveren. Het is echter zo dat je wat aan je eetpatroon gaat veranderen en niet aan de associaties die je bij “eten” hebt ook dat zorgt in veel gevallen voor een terugval in oude eetpatronen. Veel mensen met overgewicht weten precies wat wel en niet goed is om te eten. Hebben al vele dieten achter de rug maar vallen steeds terug in hun oude “patroon”. Vak zijn emoties gekoppeld aan eten om op die manier een goed gevoel te krijgen. Hoewel dit een kortstondig goed gevoel is heeft het onderbewustzijn dit “goede”gevoel gekoppeld aan het eten. Dat maakt dat het vaak zo is dat de spijt ten aanzien van het (over)eten dan ook achteraf aanwezig is en men er van te voren vaak niet over nadenkt. Door in het onderbewustzijn deze associaties aan te pakken bijvoorbeeld met Hypnose is het mogelijk om het graaien en snaaien achterwege te laten en op een rustige en goede manier af te vallen. — Extra informatie verwijderd wegens promotie —

    -2