smoothie-afvallen-experts

Smoothies zijn eigenlijk gemixte drankjes met verschillende combinaties van vruchtensappen, fruit, yoghurt, ijs en eventueel aanvullende poeders. Ze worden over de hele wereld gewaardeerd als gezonde drankjes.

Ze worden vaak verkocht in gezondheidswinkels en ook in fitnesscentra, omdat ze daadwerkelijk een gezonder alternatief zijn voor suikerhoudende frisdranken en vette milkshakes.

De traditionele smoothies die in de Verenigde Staten verkocht worden zijn gebaseerd op fruit dat zoetheid en dikte biedt, zoals bananen. Smoothies die in andere landen zijn geproduceerd bevatten vaak yoghurt als bindmiddel en honing als natuurlijke zoetstof.

Maar wat is nou hetgene dat een smoothie gezond maakt?

Hieronder vindt je enkele gezonde smoothie ingrediënten en hun voedingswaarde.

1 . Beta caroteen (vitamine A)

Vitamine A is eigenlijk een antioxidant die de vaatbaarheid voor infecties

vermindert. Het helpt bij de uitscheiding van slijm door de slijmvliezen en om ze vochtig en gezond te houden. Beta caroteen (vitamine A) helpt je om een goed gezichtsvermogen te behouden en maakt je huid gezonder.

Vitamine A vind je onder andere in: boerenkool, groene koolsoorten en wortelen.

2 . Thiamine (vitamine B1)

Voor een gezond en goed functionerend zenuwstelsel is vitamine B1 nodig. Thiamine helpt je mentale alertheid te verbeteren en daardoor ook je leervermogen.

vitamine B1 vind je in: amandelen, lijnzaad en zonnebloempitten.

3 . Pantotheenzuur (vitamine B5)

Pantotheenzuur helpt bij de productie van vitamine D. Het maakt ook antilichamen aan en bevordert wondheling.

vitamine B5 vind je in: aardbeien, ananas, bosbessen en appels.

4 . Folaat (foliumzuur)

Foliumzuur helpt het lichaam de genetische code van de lichaamscellen in stand te houden.

Foliumzuur vind je in: bessen, ananas, sinaasappels, pompoen en boerenkool.

5 . Ascorbinezuur (vitamine C)

Vitamine C is zeer belangrijk omdat het nodig is voor de productie van rode bloedlichamen, voor botten en wond genezing en om besmetting te voorkomen. Het maakt de huid gezond en verhoogt de weerstand tegen kou en infecties.

Vitamine C vind je in: ananas, banaan, boerenkool, groene koolsoorten, sinaasappels en bessen.

6 . Calcium

Calcium is een belangrijk mineraal in het lichaam omdat het beroertes en hart- en vaatziektes helpt voorkomen. Het is ook nodig voor je spiercontractie (samentrekken van de spierweefsel). De meeste calcium bevindt zich in tanden en botten. In samenwerking met silicium en fosfor kan calcium voor sterke tanden en botten zorgen.

Calcium vind je in: lijnzaad, amandelen, boerenkool, groene koolsoorten.

Misschien valt het je op dat melk niet genoemd word, simpelweg omdat bovenstaande ingrediënten veel meer calcium bevatten.

7 . Kalium

Kalium is noodzakelijk  voor een goede werking van de zenuwen en spieren, voor een gezonde huid en voor de productie van eiwitten. Het helpt lichaamscellen energie los te laten en een normale bloeddruk en hartslag te onderhouden. Het stimuleert ook de nieren om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Kalium vind je in: bessen, bananen, appels, zonnebloempitten, sinaasappels, ananas, bieten en sinaasappels.

8 . IJzer

De belangrijkste functie van ijzer is zorgen dat zuurstof tot elke hoek van het lichaam wordt vervoerd. IJzer speelt een cruciale rol in het bijstaan ​​van het lichaam om infecties en kou te weerstaan​​. Het bevordert een sterk  immuunsysteem. IJzer helpt ook loodvergiftiging te voorkomen, omdat het lood absorptie in de darmen kan verminderen.

IJzer vind je in: lijnzaad, pompoenen, zonnebloempitten, amandelen, bosbessen, boerenkool, groene koolsoorten en aardbeien.

De hierboven genoemde voorbeelden zijn een aantal van de gezonde smoothie ingrediënten. Ze bevatten allemaal voedingswaarden die gezond zijn voor het lichaam. Zij maken je smoothie gezond.

Waarom een smoothie?

De meeste mensen geven de voorkeur aan smoothies over andere drankjes, simpelweg omdat smoothies met natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt, veilig zijn en geen bijwerkingen hebben.

Tegenwoordig zijn steeds meer mensen op zoek naar zo’n veilig drankje en je kan er zeker van zijn dat de smoothie een drankje is waarvan je profijt zal hebben!

Dankzij de vele voordelen gebruiken talrijke mensen de smoothie voor medicinale doeleinden. De voedingsstoffen en mineralen kunnen je lichaam helpen sterke spieren te vormen, de kans op hart- en vaatziekten te verminderen en zorgen voor een ​​sterk immuunsysteem in je lichaam.

 

Geef een reactie

4 comments

 1. Inge P.

  Hi Liselot, wat een ontzettend interessant artikel! Ik ben zelf echt dol op smoothies… eet ze ook iedere dag, zo lekker! Leuk ook dat je noemt welke goede stoffen er overal in zitten…. Heb je misschien ook nog wat lekkere recepten? Ik doe zelf altijd maar wat, gooi gewoon van alles door elkaar wat ik toevallig in huis heb….

 2. J.A. Janssen

  Hi Liselot, wat een ontzettend interessant artikel! Ik ben zelf echt dol op smoothies… eet ze ook iedere dag, zo lekker! Leuk ook dat je noemt welke goede stoffen er overal in zitten…. Heb je misschien ook nog wat lekkere recepten? Ik doe zelf altijd maar wat, gooi gewoon van alles door elkaar wat ik toevallig in huis heb….

 3. Cheryl

  Oeh, smoothies! Keilekker! En inderdaad ook heeeel gezond! Echt mijn favo drankje 🙂 Heb een boekje waar allemaal lekkere receptjes instaan. Ook superleuk om te maken, alleen wel jammer dat fruit enzo vaak zo duur is…

 4. Nick Sanders

  Hallo Liselot, ik ben het met jou en bovenstaande reacties eens – smoothies zijn heerlijk en ook zo gezond! Nog een tip: gember door een smoothie is ook erg lekker, vooral in combinatie met kaneel en sinasappel. Echt een aanrader!