17dagen dieet, het boek

Wie wil dat nu niet in 17 dagen tijd maar liefst 6 kilo verliezen, terwijl er nauwelijks iets aan je eetpatroon gewijzigd hoeft te worden. Met het 17-dagendieet van Dr. Mike Moreno is dat mogelijk. Het 17-dagendieet is een vrij nieuw dieet wat over is komen waaien vanuit Amerika. In Nederland wordt het dieet steeds populairder, maar hoe werkt het dieet nu precies? Dat is de vraag die bij veel mensen opkomt.

Vier cycli tijdens het 17-dagendieet

Het klinkt eigenlijk al te mooi om waar te zijn in 17 dagen tijd tot wel 6 kilo afvallen en dat is het ook. Het 17-dagendieet is namelijk opgebouwd ui vier cycli die allemaal 17 dagen duren. Iedere cyclus heeft zijn eigen regels terwijl er geen voedingsmiddelen worden uitgesloten. Het 17-dagendieet valt onder de noemer koolhydraatarme diëten, omdat het dieet hierop gericht is. Wel last Dr. Mike perioden in waarin koolhydraten in beperkte mate zijn toegestaan.

Cyclus 1: versnellen

Tijdens de eerste fase van het 17-dagendieet word er gestopt met het eten van koolhydraten en is het de bedoeling dat het lichaam vet gaat verbranden. In de eerste 17 dagen is het mogelijk om tot wel 7 kilo lichaamsgewicht te verliezen. Naast het niet consumeren van koolhydraten raad Dr. Mike aan om dagelijks minimaal 17 minuten per dag intensief te sporten of te bewegen. Het mooie aan het 17-dagendieet is dat wanneer in de eerste 17 dagen het streefgewicht al behaald mogen cyclus 2 en 3 overgeslagen worden. Het wordt dan aangeraden om direct door te gaan naar cyclus 4, maar het zou niet geheel onverstandig zijn om toch alle cycli te volgen. Maar iedereen is hier vrij in om te bepalen wat te doen.

Cyclus 2: verbeteren

In deze fase worden de versnel dagen afgewisseld met verbeterdagen. Tijdens de verbeterdagen mogen sommige verboden voedingsmiddelen weer gegeten worden. Ook mogen granen, aardappelen en peulvruchten weer beperkt worden geconsumeerd. Dr. Mike raadt nog steeds aan om iedere dag minimaal 17 minuten intensief te sporten of te bewegen.

Cyclus 3: veranderen

Deze cyclus is in het leven geroepen om een gezond voedingspatroon aan te leren. De nadruk blijft liggen op het eten van eiwitrijke voeding en groenten. Maar in deze fase mag er ook weer pasta gegeten worden en één alcoholische versnapering per dag gedronken worden.  Natuurlijk blijft het intensief bewegen van belang tijdens deze cyclus.

Cyclus 4: volharden

De laatste fase van het 17-dagendieet is een fase die eigenlijk geen 17 dagen duurt maar levenslang is. Want het is de bedoeling om je doordeweeks te houden aan de regels van het 17-dagendieet en in het weekend mag alles weer gegeten worden. De volhardingsfase staat dan ook voor het vol houden voor de rest van je leven. En dit allemaal om niet weer in lichaamsgewicht aan te komen. Omdat de laatste fase heel lastig is, is begeleiding aan te raden. Je mag namelijk in ze fase ‘alles’ weer gaan eten. De kans is groot dat je dan terug valt in je oude eetpatroon, daarom is begeleiding belangrijk. Door begeleiding is de kans uitgesloten dat je terugvalt in je oude eetpatroon.

Voor en nadelen 17-dagendieet

Zoals het bij elk dieet betreft heeft ook het 17-dagendieet voor en tegenstanders. Het grote voordeel van het dieet is dat er veel variatie in zit en er worden voldoende vitaminen binnen gekregen. Het nadeel is dat het een koolhydraatarm dieet betreft en er een belangrijke voedingsstof niet binnen wordt gekregen. Ook lang niet alle adviezen van Dr. Mike zijn wetenschappelijk onderbouwd. Daarnaast kan de titel van het dieet misleidend zijn, want het dieet duurt geen 17 dagen maar levenslang.

Bij Bol.com is het 17-dagendieet beschikbaar, zowel hardcopy als ebook.

Geef een reactie

6 comments

 1. Carmen

  Heb zelf dit dieet gevolgd. Het is zeker een voordeel dat er veel afwisseling is en dat er veel gegeten mag worden, maar die verschillende fasen maken het ook wel lastig omdat je dan steeds moet bedenken wat wel en wat niet mag.

 2. Caroline

  Ik heb zojuist bij Bol.com het boek besteld, bedankt voor de toelichting!

 3. T. Smidt

  Dat is zeker een misleidende naam, het 17 dagen dieet. Ik had er al eerder van gehoord en dacht toen dat het echt maar zo kort duurde. Het is dus toch niet zo’n wonderdieet als dat het lijkt.

 4. ikke

  Hoi Nadia, Dank je wel dat je zegt wat niet goed is van dit dieet. En dat het helemaal niet maar 17 dagen duurt. Want het duurt dus veel langer.

 5. kirs

  Hallo,
  Methode toegepast; na 17 dagen (fase1) : 4.5 kg kwijt!
  Nu al – 10kg….
  Eenvoudig en met normale voeding: een aanrader dus.
  Succes!

  • Hanneke

   Hey,

   Wat gaaf om te horen dat het 17-dagendieet zo goed heeft geholpen om af te vallen.
   Ik zou zeggen ‘Ga zo door’! Hier mag je trots op zijn.

   Groetjes, Hanneke