Veel mensen ervaren het stress gevoel regelmatig, maar niet iedereen kent de gevolgen van stress voor het menselijk lichaam. Stress is een emotie en hoort simpelweg bij het mens zijn. Wanneer iemand stress ervaart, maakt het die persoon energiek, alert en geconcentreerd in de lastigere situaties. Tegenwoordig heeft iedereen een druk leven, waarbij er weinig rustmomenten zijn. Alles wordt steeds sneller en effectiever en iedereen merkt hier de invloeden van. Een gevolg hiervan is dat veel mensen langdurige stress ervaren. Stress is van nature een gezonde emotie, maar wanneer stress te lang aanhoudt kan het ongezond voor je worden. Zo kunnen er lichamelijke klachten ontstaan zoals: Slaaptekort, hartkloppingen, spanning, peinzen en het aankomen of juist verliezen van vet. Stress wordt in de meeste gevallen veroorzaakt doordat wij meer van ons lichaam vragen dan dat we eigenlijk geestelijk aankunnen.

De effecten van stress met betrekking tot afvallen

Wanneer er sprake is van langdurige stress, gaat het lichaam stresshormonen aanmaken. Deze stresshormonen zijn cortisol en adrenaline. Deze 2 stresshormonen hebben beide verschillende invloeden op het vetgehalte. Cortisol werkt hoofdzakelijk negatief op het vetgehalte:

 • Slechte spijsvertering
 • Afbraak van spieren
 • Vermoeidheid
 • Overgewicht

Cortisol heeft een aantal negatieve bijwerkingen voor het lichaam en 1 daarvan is het aankomen van buikvet.

Adrenaline is de andere stresshormoon en zorgt er juist voor dat je kan afvallen door stress. Adrenaline kan juist positief werken op het afvallen door:

 • Een hogere hartslag
 • Een snellere stofwisseling

Afvallen van buikvet en ander vet door adrenaline komt, doordat je meer gaat zweten en je stofwisseling versterkt wordt.

Deze 2  stresshormonen zorgen ervoor dat je lichaam in een soort van ‘strijd tussen vechten en vluchten’. Dit houdt simpelweg in dat kan aankomen door stress én kan afvallen door stress.

Het aankomen van vet door stress

Wanneer mensen stress ervaren kan het zo zijn dat er andere prioriteiten zijn, waardoor mensen andere slechte keuzes maken. Iemand die stress ervaart zal niet zo snel een gezonde keuze op het gebied van voeding maken. Je bent druk en gestrest, waardoor je sneller in de verleiding komt om een ongezonde keuze op dit gebied te maken. Je lichaam gebruikt ook meer voedingsstoffen in tijden van stress en dus kies je sneller voor voeding wat bijvoorbeeld veel suikers en koolhydraten bevatten. Veel mensen ervaren stress en maken zich hier dan ook schuldig aan. Door de drukke levens die iedereen leidt kan het lastiger worden om tijd te nemen om een bewustere keuze te maken.

Het verliezen van vet door stress

Er bestaat ook de mogelijkheid om vet te verliezen door de invloed van stress. In tijden van stress kan je voeding op een lage prioriteit staan en op deze manier kan je het soms ontschieten om te eten of je slaat een maaltijd over. Dit beïnvloedt natuurlijk de calorieëninname en zo zal het lichaam vet en buikvet verbranden. Stress kan je eetlust verminderen en hierdoor kan het gebeuren dat je zult afvallen. Het is echter geen gezonde manier van afvallen, aangezien je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Iemand die door stress minder zal gaan eten, zorgt ervoor dat zijn lichaam niet de nodige stoffen binnenkrijgt. Hierdoor kunnen ook lichamelijke klachten ontstaan, doordat je lichaam bepaalde essentiële vitamines en mineralen mist bijvoorbeeld. Afvallen op deze manier is geen gezonde manier van afvallen en is ook niet aan te raden.

Hoe verminder ik stress?

Stress is een menselijke emotie zoals al eerder gezegd en is dus ook niet volledig te elimineren. Dit is ook niet de bedoeling, want een normale hoeveelheid stress is gezond voor je en houdt je scherp. Bij veel last van langdurige en intensieve stress zijn er een aantal mogelijkheden om stress te verminderen. Deze manieren zijn op te delen in 3 categorieën: Voeding, geestelijk en lichamelijk.

Voeding

 • Minder cafeïne: Cafeïne versterkt de aanmaak van cortisol. Probeer drankjes zoals koffie en energiedrankjes dan ook te verminderen of te vermijden.
 • Eet groentes & fruit: groentes en fruit bevatten enorm veel goede voedingsstoffen die je lichaam dagelijks nodig hebt, waardoor je beter in je vel zit.
 • Eet gezonde eiwitten: Dit zorgt ervoor dat je een verzadigd gevoel aanhoudt, waardoor je ook vet en buikvet verbranden kan.
 • Alcohol & roken: overmatig drinken en roken verlagen je stressniveau niet, maar kunnen er juist voor zorgen dat het stressniveau toeneemt.

Geestelijk

 • Probeer te ontspannen: De hele dag druk bezig zijn met van alles en nog wat gaat er zeker niet voor zorgen dat de stress verlaagt wordt. Probeer dan ook om zo nu en dan even iets totaal ontspannends te doen om je hoofd even leeg te maken.
 • Contact met mensen: Praten en lichamelijk contact zorgen ervoor dat er allemaal stofjes vrijkomen in het lichaam, waardoor stress vermindert kan worden.

Lichamelijk

 • Bewegen: Door een het doen van een workout verlaag je het cortisolniveau. Let er wel op dat een lange intensieve workout je cortisolniveau kan laten stijgen, maar een normale workout is altijd goed.
 • Buiten sporten: Sporten in de buitenlucht kan naast dat het ontspannend is ook goed zijn voor het verlagen van stress.

Conclusie

Er is niks mis met een gezonde hoeveelheid stress. Let er wel op dat te veel stress daadwerkelijk negatieve effecten met zich meebrengt en het heeft ook veel invloed op je eetpatroon. Wanneer je veel last van stress hebt, raden wij u ook aan om eens de bovenstaande tips te gebruiken, zodat u zich weer beter gaat voelen.

Geef een reactie