Afvallen en alcohol

Nu we de week weer even door de midden hebben gezaagd, ik afgelopen weekend eerlijk gezegd weer eens een paar glaasjes tegen de dorst heb gedronken wil ik het hebben over alcohol tijdens het afvallen.

Het goede weer is er nog niet, dus een terasje pakken in het zonnetje blijft nog even achterwege. Ook voor mij. Gelukkig stap ik over een maandje op het vliegtuig naar Tunesië waar het hoop ik wat warmer is dan in ons koude kikkerlandje. Maar we gaan het meemaken. Ik zal vanuit mijn vakantie stoel nog wel een leuke informatieve post plaatsen (als ik het niet te druk heb met zonnen).

Nee geintje, ik zal er proberen aan te denken en om een mooie foto te maken!

Maar, hoe slecht is alcohol tijdens het afvallen? En wat doet alcohol ook na het afvallen in je slankere levensstijl? Dit wil ik graag met je behandelen.

Overmatig alcohol gebruik is sowieso niet goed voor je, ook niet tijdens het afvallen dus (voor de heren of vrouwen die bier drinken, dat is al helemaal slecht). Ik wil je daarom ook aanraden om tijdens je afval periode van de fles af te blijven en je gewoon te focussen op je afval proces en je slanke levensstijl. Als je serieus gewicht wilt verliezen: NIET DRINKEN TIJDENS HET AFVALLEN! (Sorry ;))

Tijdens mijn afvalproces ben ik ook van de alcohol afgebleven. Nu zal je misschien al wel gemerkt hebben dat ik wel van een lekker glaasje wijn hou. Zeker in het weekend! Alleen het is niet verstandig om tijdens het afvallen te drinken. Het kan cruciaal zijn voor je gewicht. Ondertussen drink ik wel gewoon af en toe wat, maar ik hou wel altijd wat dingetjes in mijn achterhoofd. Alcohol is slecht voor het afvallen, een glas bevat al snel te veel calorieën die je lichaam niet zo snel kan verbranden. Hierdoor wordt het dus omgezet in vetweefsel. Niet de bedoeling!

Om een beeld te scheppen van alcohol tijdens het afvallen wil ik je toch het één en ander vertellen. Ik heb zo even rond gespeurd op het internet en wat leuke weetjes en feitjes onder elkaar gezet. Om aankomend weekend wat glaasjes aan je voorbij te laten gaan.

Alcohol is niet altijd ongezond en slecht voor je, maar zoals het woord al zegt ‘TE veel’ is nooit goed!

Een gram alcohol bevat ongeveer 9 calorieën wat meer is dan een grammetje vet wat uit komt op zo’n 7 calorieën per gram. Eén glas alcohol bevat vaak wel tussen de 100 en 200 calorieën. Tikkie hoger dan dat ik zelf had ingeschat. Dit zijn (naast de gezelligheid) nutteloze calorieën die je makkelijk weg kan laten.

Van alcohol krijg je honger

Veel mensen kunnen dit bevestigen, van alcohol krijg je honger. Hoe vaak gebeurd het niet dat je sneller grijpt naar een snack of vette hap als je hebt gedronken? Op uitgaansavonden zoals vrijdag en zaterdag spelen de horeca gelegenheden hier ook vol op op in. Iets gezonds is bijna niet te vinden terwijl je ongezond eten kunt krijgen op elke hoek van de straat. Ik geef ze groot gelijk, als dit hun moment is om centjes te verdienen!

Vetverbranding en Alcohol

Je lichaam vindt het belangrijker om de alcohol af te breken in je lichaam. Dit krijgt de prioriteit boven het afbreken van je calorieën, ook na het afbreken van de alcohol is het lichaam nog bezig met andere zaken dan het verbranden van de calorieën. Denk maar aan een kater de volgende morgen, dit kost ook energie, wat weer ten koste gaat van je vetverbranding.

Als je regelmatig drinkt zal je dit ook zeker aan je gewicht merken dus!

Wijn in plaats van bier

Ben je op een avond toch toe aan een alcoholische versnapering? Dan kan je beter een wijntje nemen, bier, likeur of cocktails zijn namelijk echte DIKMAKERS!

Ik zou het leuk vinden als je even een reactie achter laat hoe jij erin staat en hoe jij denkt over afvallen en alcohol! In een les in de cursus ga ik er nog wat dieper op in…

 

 

Geef een reactie

2 comments

 1. Koolhydraatarm dieet

  Beste Nadia,

  Bedankt dat je deze fantastische website zo goed up-to-date houdt, ik heb intussen al enkele van je tips in de praktijk omgezet en moet zeggen dat ik reeds enkele kilootjes ben kwijtgeraakt! Dit artikel over alcohol is super: ik wist niet dat alcohol een drang naar eten veroorzaakte. En je tip om een wijntje ipv een biertje te drinken heb ik reeds bij m’n man aangeleerd! Hartelijk bedankt.

 2. Monique

  Hoi.

  Ik gun mezelf alleen op zaterdag wijn. Altijd deoge rose of rode wijn. Ikval gewoon wel af. Ja misschien dat het sneller zou kunnen gaan maar voor ik begon dronk ik bijna iedere dag wel een wijntje. Dat beperk ik nu alleen voor de zaterdag aangezien we iedere week wel een uitje hebben.
  Op deze manier is het voor mij vol te houden. Ondertussen in 4.5 week 5.6 kilo kwijt 🙂