Is koffie gezond

Over het antwoord op deze vraag verschillen de meningen. De één zegt dat koffie ongezond is en dat je het beter niet kunt drinken. De ander beweert echter dat het drinken van koffie in geringe mate juist een voordelige invloed heeft op je gezondheid. Zoals voor de meeste dingen in het leven geldt, moet je ook van koffie gewoon niet teveel drinken.

De werkzame stof cafeïne

In koffie zit namelijk cafeïne. Deze stof komt behalve in koffie ook in thee, cola en pure chocola voor. Volgens sommige mensen werkt cafeïne verslavend, terwijl anderen zeggen dat dit niet het geval is. Hoe het ook zij, de werkzame stof cafeïne vinden we ook in de door vele geliefde drank koffie.

Wanneer je één of enkele koppen koffie per dag drinkt, zul je daarvan mogelijk het effect kunnen merken. Niet iedereen reageert hetzelfde op koffie, en met name op de werkzame stof cafeïne. Daarom kun je nooit helemaal van tevoren zeggen wat voor jou een goede hoeveelheid koffie is en wanneer je spreekt van teveel.

Verschil in gebruik

Er bestaan verschillende voorschriften voor het gebruik van koffie. Zwangere vrouwen wordt bijvoorbeeld aangeraden hooguit één kopje koffie per dag te drinken, omdat cafeïne tijdens de zwangerschap minder snel wordt afgebroken. Overigens zeggen sommige bronnen dat het gebruik van cafeïnehoudende producten tijdens de zwangerschap helemaal af te raden is.

Ook vrouwen die borstvoeding geven wordt afgeraden veel producten met cafeïne te gebruiken. Daarnaast geldt er voor kinderen ook een ander advies over het gebruik van koffie. De ontwikkeling van het zenuwstelsel zou door (overmatig) cafeïnegebruik bij kinderen namelijk kunnen worden aangetast. Voor volwassenen kan het nuttigen van enkele koppen koffie per dag geen kwaad.

Positieve effecten van koffie

Er wordt zelfs gesproken over de positieve effecten van koffie. Vanwege de aanwezigheid van cafeïne in koffie, kan het gebruik van 1 of 2 koppen koffie per dag bijdragen aan een hogere concentratie. De stof wordt al na zo’n 3 à 4 minuten gedeeltelijk in je bloed opgenomen en na een half uur tot tweeënhalf uur zullen de effecten van cafeïne goed merkbaar zijn.

Cafeïne werkt stimulerend en heeft bij beperkt gebruik over het algemeen een positieve invloed op de concentratie en prestatie. Volwassenen die enkele kopjes per dag drinken, zullen een boost ervaren. Koffie geeft namelijk het gevoel dat de energie toeneemt en dat de vermoeidheid afneemt. Het heeft eveneens invloed op de alertheid, motivatie en het geheugen.

Ook zegt men dat koffie de volgende positieve effecten heeft:

  • Kans op nierstenen, diabetes type 2 en Alzheimer neemt af
  • Veroudering wordt tegengegaan
  • Helpt te herstellen van een verkoudheid of infectie

Negatieve effecten van koffie

Bij teveel gebruik van koffie kunnen er echter negatieve effecten optreden. Hierbij kun je denken aan onder andere:

  • Nervositeit
  • Verhoogde hartslag
  • Onrust
  • Angstgevoelens

Als je na een lange tijd van teveel koffie drinken ineens minder of geen koffie meer drinkt, kun je ook last krijgen van onthoudingshoofdpijn. Je lichaam vraagt dan als het ware om cafeïne en reageert daar zo sterk op dat je er hoofdpijn van krijgt.

Koffie zonder cafeïne

Er bestaan natuurlijk ook koffievarianten ‘zonder cafeïne’. Deze decafé-producten bevatten echter nog steeds wat cafeïne. Het is veel minder dan in normale koffie, maar als je cafeïne echt zou willen vermijden, kun je beter helemaal geen koffie, thee of cola drinken.

Gebruik van koffie

Zoals je kunt concluderen uit het bovenstaande verhaal is er niet heel veel mis met het drinken van koffie. Het gaat er vooral om dat je niet teveel cafeïne binnenkrijgt. Maar als je met mate koffie drinkt, kun je de positieve effecten ervan wel ervaren.

Geef een reactie

1 comment

  1. Jan Geurken

    Hoi Nadia,
    Uit wat ik gelezen heb zou je wel onderscheid moeten maken in de bereidingswijze van koffie. Ongefilterde koffie zou een negatief effect hebben op het cholesterol.
    Met vriendelijke groet,
    Jan