Koolhydraatarm dieet - afvallen

Wil je snel afvallen? Dat kan met een koolhydraatarm dieet. Bij deze vorm van diëten wordt de nadruk gelegd op het minderen van de inname van koolhydraten. Bovendien wordt er in een koolhydraatarm dieet onderscheid gemaakt tussen snelle en trage koolhydraten. Dat leggen we verderop in deze blog uit. Op de rest van onze website doen we je tips aan de hand waardoor snel afvallen binnen handbereik komt. Alleen aan een dieetvorm heb je trouwens niet genoeg: het is belangrijk dat je hele voedingspatroon in balans komt én dat je tegelijkertijd ook voldoende gaat bewegen. Alleen op die manier kun jij de gewenste resultaten behalen.

Trage of snelle koolhydraten

Om te beginnen zullen we in het kort uitleggen wat het verschil is tussen trage en snelle koolhydraten, ook wel suikers genoemd, en waarom dit verschil voor het koolhydraatarm dieet zo belangrijk is. De snelle koolhydraten of suikers worden sneller in je lichaam opgenomen dan de trage suikers. Als je de energie die hierdoor wordt aangemaakt niet verbruikt, wordt dit in je lichaam opgeslagen als vet. Voor de trage suikers moet je lichaam veel meer moeite doen en dat betekent dat jouw lichaam lang genoeg de tijd heeft om deze energie helemaal op te gebruiken.

Dus:

  • Snelle koolhydraten worden snel in je lichaam opgenomen
  • Voor trage koolhydraten moet je lichaam meer moeite doen

Voor snel afvallen met een koolhydraatarm dieet is het belangrijk dat je zo weinig mogelijk snelle koolhydraten binnenkrijgt. Tegelijkertijd is het echter wel van belang dat je wat voedingsmiddelen eet waar trage koolhydraten inzitten, zoals groente, olijfolie, vis, bepaalde soorten fruit, kalkoen, kip en noten. Behalve voedsel met trage koolhydraten heeft je lichaam nog meer bouwstoffen nodig.

Andere voedingsstoffen zoals eiwitten

De andere bouwstoffen die je uit je voedsel kunt halen zijn bijvoorbeeld eiwitten of proteïnen. Deze zorgen ervoor dat je spieren sneller herstellen en dat er meer spiermassa wordt aangemaakt. Meer spiermassa is voor snel afvallen ook zeer belangrijk. Naast eiwitten heeft je lichaam ook onverzadigde vetten nodig. Eiwitten vind je bijvoorbeeld in:

  • Eieren
  • Magere kwark
  • Vis (waar ook trage koolhydraten inzitten!)
  • Pinda’s en cashewnoten

Ook belangrijk: spierweefsel aanmaken

Een koolhydraatarm dieet en snel afvallen gaan overigens hand in hand met voldoende beweging. Je kunt je streefgewicht bereiken door naast het diëten ook bepaalde oefeningen te doen om je spieren te trainen. Door meer spierweefsel aan te maken zal snel afvallen namelijk nog beter lukken. Een koolhydraatarm dieet op zichzelf is een goed begin, maar zoals gezegd is voldoende beweging stap twee. Combineer je deze twee dingen, dan zul je zien dat de kilo’s ervan af vliegen. Daarnaast doe je er goed aan om je eetpatroon structureel te veranderen, zodat je niet voor altijd aan een bepaalde dieetvorm vastzit, maar je na je dieet op een gezonde manier door kunt gaan met een gezonde levensstijl. Op die manier zul je namelijk niet weer terugvallen in een oud patroon waardoor je binnen de kortste keren weer aankomt. Ga voor blijvende gezondheid. Succes!

P.S. Een koolhydraatarm dieet gaat trouwens goed samen met een eiwitdieet, neem veel eiwitten tot je en weinig koolhydraten en je zult zien dat je snel afvalt zonder spiermassa te verliezen.

Geef een reactie