Sporten na bevalling

Na ongeveer negen maanden is het er eindelijk van gekomen, je hebt  een zoon of dochter gekregen, gefeliciteerd! Even helemaal genieten van het wondertje wat op de wereld is gezet. Tijdens de eerste weken zal je echter ook achter een wat mindere verassing komen, dat is dat je buik vast niet meer zo strak is als hij was voor de zwangerschap. Ook zal je wat kilotjes extra wegen na de zwangerschap. Tijd om dus weer een strakke buik te krijgen en de kilo’s te verliezen. In dit artikel bespreken we de tips voor het sporten na bevalling.

Weer een platte buik na de zwangerschap

In de negen maanden zwangerschap is er veel gebeurd met je lichaam en zijn er veel ontwikkelingen geweest. Het is logisch dat je aan bent gekomen, een gemiddelde vrouw neemt namelijk ongeveer met 11 kilo toe. Na de bevalling zal je zien dat dit direct terug gaat naar zo’n 5/6 kilo, het gewicht van de baby.

Toch zul je zien dat je niet direct je oude kledingkast weer open kunt trekken, je zult nog veel niet passen. Je buik is wat minder strak en je zal nog steeds meer wegen dan voorheen. Je hebt tijdens de zwangerschap ongeveer 1 kilo bloed aangemaakt en je zult zien dat je de eerst komende weken al wat zult afvallen. Dit komt omdat je borsten en baarmoeder zwaarder zijn geworden en nog gemiddeld 2 kilo aan vocht vast houden. Als je meer gaat drinken zal het vocht sneller uit je lichaam verdwijnen.

De vervelendste kilo’s zijn de kilo’s die nog over zijn, je moet toch echt gaan afvallen om deze kilo’s kwijt te raken. Je kunt natuurlijk een dieet gaan volgen (strenge dieten zijn wel ten zeerste af te raden na bevalling) maar je kunt ook sporten na bevalling. Sporten na bevalling kan wel eens lastig zijn aangezien je niet direct in de staat bent om een sprintje te trekken naar de sportschool. Toch raden we je aan binnen 6 weken na de bevalling niet te gaan sporten en ook niet te dieten. Sporten na bevalling is niet aan te raden omdat je lichaam zwaar werk heeft verricht in de afgelopen negen maanden. Daarom is het niet verstandig je lichaam opnieuw tot het uiterste te drijven.

Niet sporten betekend natuurlijk niet dat je niet meer mag bewegen. Een wandeling is gezellig en ook erg gezond. Na de eerste zes weken kun je langzaam gaan sporten na bevalling. Je kunt eens kijken of je individueel gecoacht kan worden of begeleid door een trainer, die kan je precies vertellen hoe je het gezondste kunt sporten na bevalling. Langzaam starten met een gezond dieet kan je ook gaan doen, maar is niet aan te raden, start met het aannemen van een goed en gezond eetpatroon.

Sporten na bevalling

Zoals ik net al zei is het belangrijk om goed je rust te nemen na de bevalling. Per persoon is het verschillend hoelang de herstel periode duurt. Vaak kan je meer gaan bewegen en wat gaan sporten na bevalling na ongeveer 6 weken. Als je borstvoeding geeft moet je ook een goede bh dragen, een sportbh is vaak goed genoeg. Als je borstvoeding geeft kan je gerust gaan sporten, sporten heeft geen negatieve impact op moedermelk. Dit heeft onderzoek uitgewezen.

Geef een reactie