Waarom is sporten zo belangrijk wanneer je wilt afvallen?

Je hoort er verschillende verhalen over, wel of niet sporten als je wilt gaan afvallen. Maar als je dan wilt gaan sporten, wat moet je dan gaan doen?

Sporten is in meerdere opzichten goed voor je lichaam en geest. Met sporten verbruikt je veel energie, wanneer je dan ook je eetpatroon aanpast ga je sneller en op een gezonde manier gewicht verliezen. Tevens wordt je van sporten energieker, je slaapt beter, je verlaagd je bloeddruk en je wordt strakker. Ik hoor je denken, energieker van sporten? Ja! Vooral tijdens de donkere dagen kun je je behoorlijk futloos voelen en kruip je het liefst met een dekentje op de bank, maar ga juist dan bewegen. Je hoeft niet dagelijks naar de sportschool maar neem eens wat vaker de trap, pak wat vaker de fiets of loop wat vaker de trap op en af. Zorg ervoor dat je minimaal 30 minuten per dag beweegt.

Maar welke sport moet je dan kiezen om snel die overtollige kilo’s te verliezen?

Om gewicht te verliezen kiezen de meeste mensen voor urenlange cardio sessies. Maar dit is saai, moeilijk in te passen in je gezinsleven en geeft niet de gewenste resultaten. Een betere manier om gewicht te verliezen en om strakker in je vel te zitten is kracht-interval training! Nee, krachttraining is niet alleen voor mannen die er uit willen zien als bodybuilders, ook als je wilt afvallen, helpt kracht-interval training je. Het extra spierweefsel wat je opbouwt met de kracht oefeningen gebruiken namelijk meer energie (calorieën) dan je vetweefsel, ook wanneer je niet sport! Ook zorgen de kracht-interval oefeningen ervoor dat je lichaam strakker wordt. Hierdoor raak je kledingmaten kwijt en wordt je omvang dus minder.

Let er op dat je vooral oefeningen uitkiest die je grote spiergroepen activeren; dus je benen, borst, rug en buikspieren. Omdat dit grote spiergroepen zijn gebruiken ze veel energie en zorgt het ervoor dat je sneller resultaat zien.

Is sporten een must om af te vallen?

Nee, afvallen gaat om minder energie binnenkrijgen dan je verbruikt. Maar het gaat een stuk gemakkelijker, leuker en sneller wanneer je er bij gaat sporten. Tevens raak je door het afvallen niet alleen je vetreserves kwijt, maar ook je spiermassa wordt minder. Dit kan je tegengaan door kracht-interval training te gaan doen.

Nog een paar extra tips:

  • Let op dat je niet te weinig gaat eten. Om af te vallen moet je je stofwisseling op gang houden (de kachel moet blijven branden). Probeer dus 6 keer per dag een kleine maaltijd te eten.
  • Drink tijdens het sporten gewoon water i.p.v. sport-/ energiedrankjes. Deze drankjes bevatten veel suiker en komen het afvallen niet ten goede.
  • Probeer elke ochtend te beginnen met een gezond eiwit- en koolhydraat rijk ontbijt. Ze zeggen niet voor niets; een goed begin is het halve werk!
  • Eet gezond! Probeer je niet te focussen het aantal calorieën dat je binnen krijgt. Maar eet vooral gezonde, pure producten!
  • Ga niet elke dag op de weegschaal staan. Let er op dat het afvallen geen obsessie wordt. Gewicht is niet het belangrijkste. Doordat je spiermassa gaat opbouwen gaat je gewicht minder snel omlaag, maar toch merk je dat je kleding losser gaat zitten.
  • Hardlopers zijn doodlopers! Bouw je trainingsschema langzaam op en voorkom op die manier blessures!

Geef een reactie