Voeding afvallen

Veel mensen willen afvallen. Iedereen heeft een ideaal beeld en velen zitten daar ver vanaf. De diëten en  supplementen industrie probeert hier op in te spelen door steeds weer een andere zondebok te zoeken, die de schuld is van jouw overgewicht. Zo is er een hele periode geweest dat het lag aan vet eten. Momenteel hoor je erg veel dat het ligt aan de hoeveelheid koolhydraten of simpele suikers die we eten. In dit artikel gaan we uitleggen wat nou echt de schuld is van overgewicht en hoe we ervoor zorgen dat de kilo’s eraf blijven.

De meeste mensen die willen afvallen doen dat door middel van het aanpassen van hun voeding. Dit is ook verre weg de effectiefste manier. Voeding heeft bij het afvallen ongeveer een rol van 80% (in vergelijking met sporten). De rol van bepaalde macro’s  (zoals koolhydraten of vet) is minimaal. Ditzelfde geldt voor het invoegen van gezonde ‘superfoods’ of het verwijderen van ongezonde suikers. Suikers zijn niet verslavend en we worden ook niet dikker doordat we minder bewegen.  Hoe komt het dan dat de diëten die hierop gebaseerd zijn bijna allemaal werken?

Laat ik beginnen te zeggen dat diëten niet werken. Als diëten zouden werken zou jij nu waarschijnlijk dit artikel niet lezen en zou de diëten industrie geen miljarden business zijn. De term dieet staat eigenlijk voor het aannemen van een tijdelijk ander voedingspatroon, totdat een bepaald doel bereikt is. Het nadeel ervan is dat je na het behalen van je doel terug valt in oude gewoontes en al snel weer op het oude gewicht (vaak zelfs nog zwaarder) terecht komt.

Je denkt zelf dat het dieet werkt, maar dat je het zelf hebt laten varen. In werkelijkheid is dit gewoon het effect geweest van het dieet. Waarom zo goed als alle diëten in eerste instantie wel werken is om de eenvoudige reden:

“Zorg dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je lichaam verbrandt en je verliest gewicht.”

Advies

Om af te vallen is het dus noodzakelijk dat je (op lange termijn) minder calorieën binnenkrijgt dan dat je lichaam verbrandt. Doe dit met kleine stapjes. Hierbij is het belangrijk dat je een voedingspatroon ontwikkelt die past in je dagelijks leven. Als jij nooit ontbijt ga dat dan nu niet ineens wel doen. Als je 3 keer per dag eet, omdat dat goed past in jouw pauzes, ga dan niet ineens 6 keer per dag eten. Maak dus een voedingsschema die makkelijk een gewoonte kan worden en waar je de rest van je leven mee vooruit kan. Dit betekent dat als jij graag op vrijdag een borrel drinkt of eens per week een patatje gaat halen, dat je dit ook moet blijven doen.

Het gaat erom dat er over het algemeen een bepaald patroon te vinden is, waarin je minder calorieën eet dat dat je lichaam verbrand (waardoor je uiteindelijk afvalt en niet zo snel meer aankomt). Let er wel op dat je voldoende groente en fruit eet en minimaal eens per week sport, want een slanker lichaam betekent niet een gezonder lichaam.

Een paar tips:

  • Laat verleidelijke producten met veel geur- en smaakstoffen (zoals chips,koek en snoep) zoveel mogelijk staan (en koop ze in het begin ook niet voor anderen).
  • Probeer je portiegrootte van jouw maaltijden zo aan te passen dat je trekt krijgt op het moment dat het weer tijd is om te eten.
  • Let op de dranken met veel calorieën zoals frisdrank en vruchtensappen
  • Sporten kan ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit waardoor het makkelijker is een gezond voedingspatroon aan te nemen.
  • Probeer maaltijden te eten met veel voedingswaarden.
  • Gezonde voeding betekent niet altijd voeding met weinig calorieën

Geef een reactie

1 comment

  1. Nadine K.

    Beste Michael, ik heb aandachtig je column doorgelezen, ik kan het redelijk goed vinden in je artikel, ik ben zelf wel afgevallen met een crash dieet maar het viel me op dat ik snel ook weer aankwam. Toen ben ik mijn eetpatroon aan gaan passen, stap voor stap, ik merkte steeds dat ik me fitter en vitaler ging voelen maar het viel me ook op dat ik steeds minder trek had in zoetigheid. Ik ging ontbijten, lunchen en dineren op vaste tijden, nam een klontje minder suiker in de koffie. Echt de kleine dingen waar ik het eerst nooit in zocht. Nu ben ik op een gewicht waar ik tevreden mee ben maar voeding en afvallen zal me altijd blijven interesseren. Ik zie uit naar je volgende column.