Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat hoe sterker het aroma van een voedingsmiddel is, hoe kleiner de hapjes zijn die mensen ervan nemen. Door de kleinere hapjes en dus een langzamer tempo tijdens het eten zal er eerder een gevoel ontstaan dat men genoeg gegeten heeft. Volgens de onderzoekers kan dat helpen bij het beheersen van het gewicht.
De geurbeleving van voedsel hangt samen met de ingrediënten en de structuur maar ook met de grootte van de hapjes. Bij eten wat men niet kent zal men eerder geneigd zijn kleinere hapjes te nemen waarbij er dus logischerwijze minder aroma vrijkomt.
Bij het onderzoek kregen deelnemers vla voorgezet en werden tegelijkertijd geuren van de vla rechtstreeks in de neus ingebracht. De deelnemers waren vervolgens zelf in staat om te bepalen, met een druk op een knop, hoeveel vla ze te eten kregen.
Meer aroma betekent kleinere happen en sneller een verzadigd gevoel. Op basis van het onderzoek veronderstellen de onderzoekers dat door het toevoegen van extra geur de inname van voedsel met vijf tot tien procent kan worden verminderd.
Bron: Wageningen University