Braziliaanse noten

Braziliaanse noten, het klinkt weer erg exotisch. Toch weet ik zeker dat iedereen die dit leest ze wel eens heeft gezien. Denk aan de gemiddelde notenmix van de supermarkt. Op verjaardagen is de Braziliaanse noot het nootje dat vaak blijft liggen in de bakjes. Toch wil ik je nu aanraden dit nootje niet langer te laten liggen, want ze is echt superfood! 🙂

Braziliaanse noten staan in Nederland ook wel bekend als paranoten. Het zijn die grote noten die niet zo’n uitgesproken smaak hebben. Waarom zijn ze dan mijn favoriete superfood? Om simpele redenen: ze zijn goedkoop, makkelijk te krijgen, veelzijdig, supergezond en ook nog eens hartstikke lekker!

Braziliaanse noten of paranoten danken hun naam aan hun herkomst. Het grootste deel van het product komt uit Brazilië en Bolivia. Je hebt waarschijnlijk nooit beseft dat deze noten heel goed voor je zijn. Ik zal je kort uitleggen hoe dit zit.

cta-light-recepten

 

De gezonde paranoot of Braziliaanse noot

De paranoot zit vol met gezonde voedingsstoffen. Ze staat bekend om de grote hoeveelheid selenium die ze bevat. Selenium is een antioxidant dat je cellen en je DNA beschermt tegen vrije radicalen die kanker kunnen veroorzaken.

Andere belangrijke mineralen in de Braziliaanse noot zijn magnesium, calcium, kalium, zink en koper. Daarnaast is het een bron van vitamine E. Ook vitamine E heeft antioxidatieve eigenschappen.

De effecten van deze gezonde stoffen zijn de volgende:

 • Paranoten helpen je lichaam beschermen tegen kanker, omdat er antioxidanten inzitten
 • Paranoten zijn goed voor het hart, omdat het vol zit met gezonde vetten.
 • Paranoten zorgen voor een sterk immuunsysteem, want de mineralen selenium en zink hebben een antivirale en antibacteriële werking.

Paranoten groeien met ongeveer zeventien stuks tegelijk in een vrucht van bijna twee kilo. Als de paranoten rijp zijn, hebben ze een hele harde dop. Deze dop kun je wat zachter maken door het in heet water te leggen. Je kunt hem dan wat gemakkelijker kraken.

Misschien wil je graag een makkelijke weg kiezen en eet je de paranoten het liefst in een mix van de supermarkt. Als je wilt afvallen, moet je hier wel mee opletten. De noten zijn namelijk vaak gebakken in ongezonde olie en overmatig gezouten. Je kunt Braziliaanse noten echter ook gepeld en ongebakken kopen.

Toepassingen van de paranoot

De paranoot is erg veelzijdig, omdat haar smaak niet zo uitgesproken is. Het is heerlijk om haar smaak te leren waarderen en gewoon een handje paranoten te eten. Maar als je geen fan bent van de smaak, kun je paranoten ook door je muesli eten, aan een currygerecht toevoegen of in een brood of cake meebakken. Je kunt ze natuurlijk ook eten in combinatie met andere noten. Als je af en toe een handje neemt, krijg je genoeg gezonde stoffen binnen.

Voor mij is de paranoot een ideaal superfood, omdat het zo makkelijk in het gebruik is. Vergeleken met andere superfoods is het absoluut niet duur en daarom gebruik ik het zeker met regelmaat! Wat is jouw favoriete superfood? Laat een berichtje achter!

Geef een reactie

2 comments

 1. Eric

  Hallo, kan het zijn dat die paranoten veel
  “Radium” bevat ? En nog wel in hoge
  dosis las ik !

  Vgr, Eric

 2. Sharon

  Paranoten bevatten kleine hoeveelheden radium, een radioactief element. Paranoten bevatten een 1000 keer hogere dosis radium dan andere voedingsmiddelen, al is de hoeveelheid zeer klein, ongeveer 40-260 Bq/kg, en het meeste ervan wordt niet door het lichaam opgenomen. In vergelijking met de natuurlijke straling die we door natuurlijke oorzaken dagelijks binnenkrijgen is de hoeveelheid nog steeds klein, en ongeacht de ingenomen hoeveelheden paranoten, biedt het geen direct risico voor de gezondheid.

  Paranoten bevatten een hoog gehalte aan seleen, per 100 gram bevatten ze bijna 3500% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid, wat bij chronisch gebruik kan leiden tot een seleenvergiftiging. Regelmatige inname van meer dan 400 μg seleen per dag kan schadelijk zijn. Dit betekent echter niet dat seleen per definitie ongezond is, het is een van de krachtigste antioxidanten.