Dukan dieet informatie

Het Dukan dieet is een eenvoudig te volgen dieet waarbij het jojo effect niet op zal treden. In een relatief korte periode is het Dukan dieet razend populair geworden. Velen vergelijken het dieet met die van Dr. Frank en het Atkins dieet, omdat er veel eiwitten in het dieet zitten en de vetten plus de koolhydraten buiten beschouwing worden gelaten.

Het Dukan dieet bestaat uit vier fases en deze komen voort uit het Atkins dieet. In de eerste fase worden de koolhydraten vervangen voor proteïnen. Doordat je tijdens dit dieet geen koolhydraten meer nuttigt zal je lichaam energie halen uit de vetreserves. In de eerste fase gaat het lichaam over in de zogenoemde ketosestand.

Het is mogelijk om in deze fase snel kilo’s lichaamsgewicht te verliezen. De bedenker van het Dukan dieet is Pierre Dukan en dankzij zijn ruime ervaring op het gebied van voeding heeft hij voor het Dukan dieet vier fasen opgesteld. Door alle vier de fasen te doorlopen van zijn voedingsplan moet het streefgewicht haalbaar zijn. Pierre Dukan geeft aan dat alleen echte volhouders het bekende jojo effect kunnen voorkomen.

Aanvalsfase

Het eerste doel bij het Dukan dieet is om binnen 5 tot 10 dagen zo snel mogelijk lichaamsgewicht te verliezen. Veelal word er in deze eerste fase tot vijf kilo afgevallen. Het enige wat verbannen word in de aanvalsfase zijn de koolhydraten, daar tegenover moet er juist proteïnerijke voeding genuttigd worden.

Cruisefase

De tweede fase is de cruisefase en deze fase zal net zolang duren totdat het gewenste streefgewicht bereikt is. Per week zal tijdens de cruisefase ongeveer 1 kilogram worden afgevallen.

Stabiliteitsfase

Zodra het streefgewicht behaald is komt de stabiliteitsfase aanbod. Deze fase is in het leven geroepen om niet te maken te krijgen met het zogenoemde jojo effect. De stabiliteitsfase moet volgens Pierre Dukan 10 dagen duren voor elke kilo gewichtsverlies tijdens de cruisefase.

Volhardingsfase

Het Dukan dieet is min of meer een blijvend dieet, want de Volhardingsfase is volgens Dukan blijvend en dit alleen om niet weer terug te vallen op het oude gewicht. Nog steeds zal er één dag per week geleefd moeten worden volgens de regels van het Dukan dieet. Voor de rest van de dagen geldt dat een gezond voedingspatroon voorop moet staan. Pierre Dukan geeft ook aan dat bewegen naast het dieet een must is.

Raadpleeg altijd een voedingsdeskundige wanneer je dit dieet wilt volgen. Je kunt bijvoorbeeld samen met een diëtist bespreken of dit voor jouw een passend dieet is.

In drie jaar tijd werden ruim 150.000 exemplaren besteld. Klik op de link en bestel ook jouw exemplaar!

Heb je het Dukan dieet gevolgd? Laat dat jouw ervaring achter.

Geef een reactie

2 comments

 1. Anoniem

  Dag, ik wil snel afvallen. Ik heb 4 jaar in een diep dal geleefd door omstandigheden buiten mij on. Nu gaat het Eindelijk beter maar ben vele kilos aangekomen en heb echt hulp nodig om af te vallen. Op het moment heb ik een hekel aan mijzelf hoe ik eruit zie.

  • Hanneke

   Hoi hoi,

   Wat vervelend dat de omstandigheden ervoor hebben gezorgd dat je aan bent gekomen. Hopelijk heb je nu het beter gaat ook een beter ritme in je lifestyle gekregen.
   Het is ook niet fijn om te horen dat je niet blij bent met hoe je eruit ziet.
   Hoe gaat het nu met je? Is het al gelukt om af te vallen?

   Ik hoor het graag, Hanneke