Fitnes afvallen

In de strijd tegen de kilo’s is het niet alleen belangrijk een gezond voedingspatroon aan te leren, het gaat er ook om dat je genoeg beweegt. Dit hoeft in principe geen intensieve topsport te zijn; vaker de trap nemen of op de fiets naar je werk kan al een goed begin zijn. Sommige mensen echter willen liever door fitness afvallen. Omdat je hier vaak verschillende dingen over hoort, vandaag een stukje over de vraag: kun je met fitness afvallen?

In principe is het antwoord simpel. Natuurlijk kun je door fitness afvallen, je bent immers in beweging en verbrandt calorieën. Het is echter belangrijk dat je dit op de juiste manier doet. Een veel gemaakte fout is dat mensen wekenlang niets doen, dan ineens naar de sportschool gaan en daar zeer intensief, soms uren achter elkaar, gaan sporten. Een hele omschakeling voor je lichaam, die dat niet gewend is. Het gevolg is vaak dat je zo uitgeput raakt van dit strakke schema, dat je het bijltje erbij neergooit en toch maar weer in die luie stoel neerploft.

Hoe kun je met fitness afvallen?

Veel mensen denken: ik ben bezig met fitness, afvallen zal dus vanaf nu vanzelf gaan. Helaas weten zij niet dat dit niet klopt, omdat ze zich niet genoeg in de sport verdiepen. Ze proberen zomaar wat fitnessapparaten uit, zonder te weten wat het effect van zo’n apparaat is. Van alles wat zal wel goed zijn, zo lijken deze mensen te denken. Het probleem is dat ze eigenlijk niet weten wát ze nu precies aan het trainen zijn. Zo zul je met apparaten die bedoeld zijn voor krachttraining niet echt afslanken.

Op welke manier kun je dan wel door fitness afvallen? Allereerst is het belangrijk dat je reële doelen stelt. Je kunt dit het beste doen met de hulp van een fitnessinstructeur. Ook kan een sportinstructeur  een effectief en haalbaar programma voor je opstellen, gericht op het behandelen van je probleemzones. Als je wilt afslanken, dan zul je je op cardiofitness moeten richten: hiermee kun je effectief calorieën verbranden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de loopband.

Overdrijf niet

Regelmaat is erg belangrijk. Laat je lichaam langzaam wennen aan de nieuwe activiteiten en houd dit over een langere periode vol. Blijf daarnaast goed en gezond eten, want voor sport heb je genoeg energie nodig. Met een haalbaar en reëel programma kun je zeker met fitness afvallen.

Geef een reactie

1 comment

 1. Naat

  Hoi Nadia,

  Volgens mij moet je juist aan krachttraining doen om af te vallen. Juist na een krachttraining verbrand je in rust nog uren door in tegenstelling tot cardiotraining. Uiteraard is een cardiotraining goed maar vooral als afsluiter na een krachttraining of als intervaltraining.

  Ik zeg hup lekker spieren kweken. Als vrouw word je echt niet zo opgepompt. Maar wel mooier gevormd en dat willen we toch allemaal?

  Succes allemaal!

  Gr. Naat