Gezond dieet

Elk jaar doen veel mensen een poging om af te vallen, de beste methodes zijn voor iedereen verschillend, hier wil ik graag de gezondste methodes bespreken die er nu op de markt zijn.

Wij van afvallenexperts.nl vinden het erg belangrijk dat we alleen verantwoorde methodes aan onze bezoekers aanraden en we nemen het selecteren van de juiste diëten daarom ook erg serieus. We hebben het onze bezoekers gevraagd en hieronder vindt je de gezonde dieet methodes die onze bezoekers hebben verkozen.

Onze bezoekers verkozen:

Niet ieder dieet is gezond

Ik heb het al vaker benadrukt: niet ieder dieet is een gezond dieet. We worden in onze maatschappij immers overspoeld met diëten hier en daar, elke week komt er wel weer een nieuwe revolutionaire methode bij. Kritische mensen begrijpen vaak wel dat wonderdiëten niet bestaan en dat je dus ook met de allernieuwste methode niet binnen twee weken je streefgewicht behaalt.

Het probleem is echter dat er ook veel mensen zijn die gemakkelijk te beïnvloeden zijn. Dit geldt voor reclame in het algemeen al, maar natuurlijk nog veel meer als het om een onderwerp als overgewicht gaat. Mensen hebben er zó veel voor over om af te vallen en zich weer goed te voelen in een mooi slank lichaam, dat ze bereid zijn alles te geloven. Dit resulteert vaak in het uitproberen van dure afslankmethodes, die vaak nauwelijks werken. Soms werken ze wel, maar komen de kilo’s er na verloop van tijd gewoon weer aan.

Omdat ik zelf ook op zoek was naar een gezond dieet, heb ik ook van alles gelezen en was ik ook bereid alles uit te proberen. Als je je doel zó graag wilt halen, dan word je gewoon minder kritisch. Totdat ik het zat was en ik een geheel andere manier vond om af te vallen: een écht gezond dieet.

Een gezond dieet voor lichaam en geest

De meeste diëten zijn vrij heftig: je moet een bepaald voedingsmiddel laten staan, je moet de helft eten van wat je normaal eet of je moet al je maaltijden door shakes vervangen. Dat klinkt niet echt als een gezond dieet toch? En daar zit dan ook de fout in. Niet alleen zijn zulke methodes slecht voor je lichaam, ook zijn deze diëten behoorlijk slecht voor je geest. Immers, wie gaat nu vrijwillig zijn lekkere maaltijden vervangen door een shake? Of wie gaat nu uit eigen beweging dagelijks de helft minder eten dat normaal? Daar word je toch chagrijnig of geïrriteerd van?

Misschien denk je nu: dat is een kwestie van doorzetten. Wie mooi wil zijn, moet immers pijn lijden. Wat mij betreft geldt dat niet voor afvallen. Je wilt je lichaam toch juist helpen en gezonder maken? Een van de belangrijkste zaken bij afvallen is misschien wel motivatie. Helaas zal je motivatie met een crashdieet steeds minder worden, omdat je steeds meer gaat verlangen naar normaal eten of naar meer eten. Je lichaam krijgt een tekort en zal dan ook hevig protesteren: dit zal je absoluut voelen.

Wat is dan wel een gezond dieet voor lichaam en geest? Wat is een gezond dieet waarmee je kunt afvallen én waarmee je je goed in je vel blijft voelen? Zoals ik al heb gezegd, is een gezond dieet gewoon een manier van leven! Het geheim is dat je alles met mate en vooral bewust moet doen. In de volgende alinea zal ik dit uitleggen.

Leef en eet bewust

Een gezond dieet betekent dat jij bewust bent van je eetpatroon. Dit houdt in dat je slechte eetgewoontes moet schrappen en moet vervangen door betere eetgewoontes. En dat niet voor slechts één of twee maanden, nee, voor de rest van je leven. Als dit je lukt, zul je niet alleen op je streefgewicht blijven maar zul je ook veel gezonder worden. Dit resulteert in meer energie en een fitter gevoel.

Denk je nu dat je die frikadel of die reep chocolade niet kan missen? Dat hoeft ook niet! Een gezond dieet betekent niet dat je alles voor altijd moet laten staan. Het betekent dat je gezonder eet en af en toe eens iets lekkers mag. Met mate dus!

Grote aanpassingen zijn bij een gezond dieet niet nodig. Het gaat juist om simpele tips die je direct kunt toepassen. Laat vanaf nu bijvoorbeeld frisdrank staan en vervang dit door water en groene thee. Beide dranken zullen je enorm helpen bij het afvallen. Vervang tussendoortjes door fruit of ontbijtkoek. Eet veel groente. Sla je ontbijt nooit over (de belangrijkste maaltijd van de dag!) en eet na 9 uur ’s avonds niets meer. Eet langzamer en bewuster, zodat je snel een verzadigd gevoel krijgt. Echt, een gezond dieet kan zó simpel zijn!

Dus, wil je gezond afvallen, pas je leef en eetpatroon vast aan, wil je afvallen met een betrouwbare gezonde methode? Dan wil ik je weer verwijzen naar het onderstaande lijstje, heb je je gewicht bereikt? Verander dan op de juiste manier je leefpatroon.

 • TimFit – Een dieet om gezond af te vallen zonder honger en met gezonde voeding
 • Paleo Dieet – Eten zoals onze voorouders het vroeger deden, oergezond dus.
 • Thuis Trainen – Door middel van oefeningen thuis doen kan je snel en effectief afvallen.

Geef een reactie

2 comments

 1. Nicolette

  Boeiend artikel, ik ben altijd erg van gezond leven en eten, alleen ik heb een verkeerde indruk gehad tot een jaar geleden van gezond eten, ik at altijd erwten uit blik, groenten uit blik etc. dit blijkt dus helemaal niet gezond te zijn!!!!

  • Nadia Bievinck

   Klopt, helaas wordt dat door veel mensen zo gezien, echt gezond eten komt direct van de natuur zonder toegevoegde supplementen etc.