Als ik zeg dat ik een sportief type ben, dan druk ik me nog zacht uit. Dagelijks sta ik op de crosstrainer waarbij ik tegelijkertijd toe kom aan mijn leeswerk.

Huh? Ja, je leest het goed. Ik lees terwijl ik sport op de crosstrainer. Weet je hoe lang een half uur duurt als je de seconden zit wegtikken op het klokje? Natuurlijk gewoon dertig minuten, dat snap ik ook. Maar wanneer ik ondertussen kan lezen hoe een ontvoerde vrouw probeert te ontsnappen (of een man die verlaten is door zijn vrouw, een tijdreis of een bakker die geen chocoladetaart kan maken, whatever) dan lijk ik gek genoeg mijn streeftijd veel sneller te bereiken.

Sportschool

Zoals gezegd sport ik elke dag, mits ik niet ziek of geblesseerd ben uiteraard. Waar haal je godsnaam de tijd vandaan? Om 05.45 staan er geen kinderen naast hun bed, ligt manlief nog te snurken (nee hoor, hij snurkt niet, niet altijd tenminste) en mijn werk ligt ook daarna nog wel op me te wachten. Mooie tijd om op te staan en te gaan bewegen.

Heerlijk is het om na een flinke work-out en een warme douche fit aan de dag te kunnen beginnen. Zeker zijn er ook ochtenden dat mijn bed zo lekker ligt dat ik moeite heb me eruit te hijsen, maar ik weet hoe voldaan ik me na het sporten voel, dat ik het toch braaf elke ochtend doe. Het levert veel meer energie op dan het me kost.

Verder ben ik regelmatig in de sportschool te vinden waar ik krachttraining doe, gecombineerd met wederom de crosstrainer, loopband of fiets. Naast het sporten heb ik daar ook sociale contacten. Het gebeurt herhaaldelijk dat ik leuke gesprekken voer terwijl ik sport.

Stappenteller

Is dat alles nog niet genoeg? Nee, voor mij niet. Ik heb ook een veredelde stappenteller, een activity tracker, aan mijn pols hangen die meet hoeveel stappen ik zet, hoe ik slaap en me waarschuwt als ik te lang op mijn luie reet zit. Ik wilde zo’n ding omdat ik naast het sporten wilde weten hoeveel beweging ik kreeg. Ik bleek toch vaak lange tijd stil te zitten. Nu word ik gemotiveerd om vaker op te staan. Mijn dochters van 7 en 4 lopen graag even met me mee door de huiskamer als mijn band me aangeeft dat ik weer even moet bewegen. Heb ik meteen ‘kwalitijd’ met mijn kinderen. Is dat nou niet prachtig?!

Hoofd leeg

Sporten levert me niet alleen een fit en slank lijf op, maar ook een gezonde geest. Wanneer ik sport, kan ik alles even laten voor wat het is. Alleen sporten, verder niets. Het maakt dat ik mijn hoofd leeg kan maken als ik het heel druk heb of wanneer het vol zit met allerlei zaken die me bezighouden. Een flinke wandeling heeft hetzelfde effect met als prettig neveneffect dat ik buiten ben. In mijn directe woonomgeving is het heerlijk wandelen in de natuur. Heb je al eens gewandeld en bewust geluisterd naar alle geluiden om je heen? Zou je eens moeten doen. Echt een aanrader!

Bewegen en slank zijn

Er wordt mij als gewichtsconsulente vaak gevraagd of er veel bewogen moet worden om af te vallen en slank te blijven. Ze schrikken als ze horen hoeveel ik beweeg. Maar wees gerust, het is echt niet nodig om net zo actief te zijn als ik ben. Ik ben nou eenmaal een ‘beweegfreak’, wat zeker niet wil zeggen dat ik iedereen met deze gekte wil besmetten. Maar een beetje aansteken kan geen kwaad. Daarom adviseer ik om de auto wat verder weg van het werk te parkeren, wat vaker de fiets te pakken en de trap te nemen in plaats van de lift. Dit soort kleine dingen kunnen al een groot verschil maken.

Wacht, ik voel een trilling van mijn stappenteller die me vertelt dat ik nu genoeg getypt heb. Ik ga even een rondje door woonkamer lopen mensen!

Geef een reactie