zandloper

Ja, ik hoor je al denken: het zandloperdieet? Is dat dan een dieet waardoor ik eindelijk dat felbegeerde zandloperfiguurtje zal krijgen? Nou… misschien ;-). Of je een zandloperfiguur hebt hangt niet alleen van je gewicht af maar ook van je lichaamsbouw. De naam van het zandloperdieet refereert niet aan je figuur, maar aan een nieuwe theorie over gezonde voeding die de arts en voedingsdeskundige Kris Verburgh heeft beschreven.

Het dieet is niet per se bedoeld om af te vallen, maar volgens Kris Verburgh kan dit wel een mooie bijkomstigheid zijn. Waar is het dieet dan voor bedoeld? Het is opgesteld om een gezond voedingspatroon voor te stellen waarmee je langer en vooral gezonder kunt leven. Verburgh is actief in een tak van de wetenschap die zich bezighoudt met veroudering. Hij onderzoekt dus welke voeding ons sneller of minder snel doet verouderen.

Wat houdt het zandloperdieet concreet in?

Het zandloperdieet is vormgegeven in de voedselzandloper. Daarin staan twee driehoeken met verschillende soorten voeding. Het idee is dat je minder gezond voedsel uit de ene driehoek gemakkelijk kunt vervangen door gezondere voeding uit de corresponderende laag in de andere driehoek. Concreet houdt dit bijvoorbeeld in dat je minder zetmeelrijke producten eet zoals aardappelen, brood, pasta en rijst. Zetmeel is in feite een type suiker dat op lange termijn niet zo goed voor je is, stelt Verburgh.

Een ander belangrijk onderdeel van de voedselzandloper is de afdeling ‘gezonde vetten’. Kun je je mijn blog over gezonde vetten nog herinneren? Anders dan wij denken, zijn sommige vetten juist heel goed voor ons. Kris Verburgh stelt hetzelfde en raadt ons dan ook aan om veel producten met gezonde vetten te eten zoals noten en vis.

Een heel belangrijke basisvoeding is volgens de voedselzandloper groente en fruit. Als je veel groenten en fruit eet, blijf je lang gezond.

De discussie

De voedselzandloper is vandaag de dag immens populair. Tegelijkertijd is er heel veel discussie over. Zo wijst het Voedingscentrum de theorie van Kris Verburgh helemaal af. Volgens deze autoriteit op het gebied van voeding onderbouwt Verburgh zijn ideeën niet goed en zegt hij gevaarlijke dingen. Zijn theorie gaat dan ook finaal tegen de vertrouwde ‘schijf van vijf’ in. Ook in bepaalde kranten en dagbladen is de voedselzandloper weggezet als ‘lariekoek’.

Ik ben dus heel benieuwd: wie zal het bij het rechte eind hebben? Ook ik voel me wel eens vreselijk moe na een stapel boterhammen. Maar moet ik de ‘schijf van vijf’ dan helemaal vaarwel zeggen? Voedsel heeft veel invloed op het menselijk lichaam, dat geloof ik meteen. Maar als bepaalde autoriteiten op het gebied van voedsel elkaar gaan tegenspreken, wordt het erg lastig om te bepalen wat nou gezond is. En omdat de voedselzandloper vooral op een heel lange termijn gezond is (voor een langere levensduur) is het niet mogelijk om het binnen een paar weken te testen.

Het lijkt me wel interessant om het toch eens uit te testen en te kijken hoe ik me dan voel. Doe je ook mee? Laat een reactie achter!

Geef een reactie