Bloemen en blauwe lucht, gezonde gewoontes

Tegenwoordig zit ons voedsel vol toevoegingen. Dit om etenswaren langer houdbaar te maken, om meer smaak te geven of om ervoor te zorgen dat je er meer van eet. Suiker zorgt ervoor dat een koekje krokant wordt, het zoet smaak en langer houdbaar is.

Jam met suiker kan tot wel een paar maanden in de koelkast bewaard worden, jam zonder suiker (met chia-zaad als bindmiddel) is nog geen week houdbaar. Andere bekende en beruchte toevoegingen zijn de E-nummers E921 en E621, in de volksmond ook wel aspartaam en mononatriumglutamaat genoemd.

Aspartaam

Aspartaam is bij toeval ontdekt door een chemicus, toen hij op zoek was naar een medicijn tegen maagzweren. E921 bevat geen calorieën en wordt in alle light frisdranken verwerkt. Het is omstreden omdat een gerenommeerde wetenschappelijke instituut uit Italië heeft aangetoond dat muizen na het toedienen van aspartaam kanker kregen.

Voor dit onderzoek (2007) is het Ramezzini Instituut uit Bologna zelfs beloond met een Nobelprijs. Dat dit nooit in het nieuws is gekomen heeft te maken met het feit dat onze overheid geldt krijgt van de goed lobbyende industrie. Hierdoor beweert het voedingscentrum dus nog steeds dat aspartaam veilig is, ondanks de resultaten van dit onderzoek en ondanks dat er een lijst bekend is met meer dan 92 bijwerkingen die veroorzaakt kunnen worden door aspartaam.

Glutamaat

E621 is een eetlustopwekkende stof en wordt in verband gebracht met obesitas en diabetes type 2. Het zou aanzetten tot overmatige consumptie van calorierijk voedsel, het ontregelt de hormoonhuishouding (welke je kan beïnvloeden middels de juiste voeding, zoals ik in mijn vorige column schreef) en verstoord het verzadiging-signaal van de maag naar de hersenen. In eerste instantie is glutamaat, zoals het soms op de ingrediëntenlijst staat vermeld, afgekeurd als hulpstof.

Na enig gelobby van de industrie is het uiteindelijk goedgekeurd, ondank de vele bijwerkingen die het kan veroorzaken. Een kanttekening die ik wil maken is dat het een stof is die van nature voorkomt in zongedroogde tomaten en Parmezaanse kaas. Tijdens het rijpingsproces vindt er de-naturatie (hierbij verliest een macromolecuul zijn ruimtelijke structuur)  van eiwitten plaats. Dit is te herkennen aan de witte vlekjes op de kaas, die ook wel zoutkristallen worden genoemd. Eigenlijk is dit monosodiumglutamaat (MSG) in natuurlijke vorm. Door de fermentatie, het rijpen van bijvoorbeeld de zongedroogde tomaten, ontstaat er glutamaat, wederom puur natuurlijk! Echter, de synthetische variant hoort niet in onze voeding thuis.

Suiker

Ook suiker staat heden ten dage steeds vaker in een negatief daglicht. Om te beginnen zijn er tal van namen onder welke suiker in een product verwerkt kan worden, zoals dextrine, ruitsuiker, fructose en glucose. Waarom zouden fabrikanten zoveel moeite doen om te verbergen dat een product suiker bevat? Wetenschappelijk onderzoek uit 2012 heeft aangetoond (bij ratten en muizen) dat suiker net zo giftig is als drugs. Suiker heeft een verslavende werking en er treden ontwenningsverschijnselen op als de toevoer stopt.

Een ander gezondheidsaspect is het dikmakende effect van suiker. Eet je teveel aan suiker, dus met andere woorden: eet je meer dan het lichaam verbruikt, wordt het teveel omgezet in vet en toegevoegd aan de vetvoorraad in het lichaam. De vetopslagcapaciteit van het lichaam is oneindig. Teveel lichaamsvet wordt in verband gebracht met ziekten als diabetes, kanker, hart- en vaatziekten, metabool syndroom en obesitas.

Hoe kan je deze toevoegingen vermijden?

Alles zelf maken is een oplossing. Suiker kan makkelijk vervangen worden door gebruik te maken van gedroogd fruit, honing, bananen of door het helemaal weg te laten. Het is mogelijk om te wennen aan een levensstijl zonder suiker. Je kan ook bakken zonder suiker.

Door verse groente en fruit te kopen en zelf de maaltijd te bereiden vermijd je E621, welke vaak wordt verwerkt in kant-en-klaar maaltijden en sauzen. Tevens proef je dan beter de echte smaak van eten, want laten we eerlijk zijn: alle kant-en-klaar maaltijden smaken toch hetzelfde?

Aspartaam kun je uit de weg gaan door frisdrank van het menu te schrappen. Vervang dit voor (kruiden)thee, koffie en water.

Resultaat: je zal je fitter voelen, meer energie hebben en een betere gezondheid!

Geef een reactie