Macrobiotisch dieet

In tegenstelling tot de meeste andere diëten is het macrobiotisch dieet zeker niet in de eerste plaats bedoeld om overgewicht te verliezen. Het maakt deel uit van de macrobiotiek, een gezonde eet- en levenswijze met de natuur als centraal gegeven. Wat is dit macrobiotisch dieet en hoe gezond is het?

Dit dieet wordt beheerst door yin en yang, twee tegengestelden die best in balans zijn om zowel lichamelijk als geestelijk gezond te zijn.

Het principe van het macrobiotisch dieet

De basis van dit macrobiotisch dieet wordt gevormd door ongeraffineerde voeding van natuurlijke oorsprong centraal, waarbij de nadruk in de eerste plaats ligt op volkoren granen, groene en seizoensgebonden bladgroenten, gefermenteerde soja en sojaproducten, bonen en soep. In dit dieet worden naast groenten ook zeewier, granen, bonen en van miso, een Japanse specerij gebruikt bij de bereiding van soep. Vette en witte vis, noten, zaden en fruit mag je eveneens eten.

Deze voeding hoort niet thuis in het macrobiotisch dieet: vlees, suikers, zuivel, bepaalde groenten en fruit waaronder tomaten, spinazie, bieten, avocado, pepers, courgettes, asperges en ook aardappelen. Alle uitheemse fruitsoorten en niet seizoensgebonden fruit worden eveneens sterk afgeraden.

Gezondheid verbeteren

Volgens wetenschappers stimuleert het macrobiotisch dieet je lichamelijke en geestelijke gezondheid en kan het zelfs sommige soorten kanker voorkomen. Diëtisten waarschuwen nochtans dat voeding rijk aan vezels maar met weinig of geen vetten belangrijke gezonde voedingstekorten waaronder vitaminen, mineralen, eiwitten en sporenelementen kan veroorzaken.Dat is vooral het geval met vitamine D en B12 en calcium. Vitamine D is onmisbaar om de nodige calcium uit je voeding op te nemen en vind je vooral in vette vis zoals zalm, paling, makreel, forel, tong, haring en in ansjovis, en in vlees en eieren en wordt ook toegevoegd aan halvarine, margarine en aan de meeste bak- en braadproducten. Je lichaam is alleen onder invloed van de zon in staat om vitamine D aan te maken.

Gezond of niet?

Er kunnen in het macrobiotisch dieet vooral tekorten aan vitamine D en B12 en aan calcium ontstaan. Krijg je deze gezonde voedingsstoffen in voldoende concentraties naar binnen, dan betreft het volgens diëtisten en voedingscoaches een evenwichtig en gezond dieet. Diegenen die dit dieet volgen worden weinig of niet met overgewicht, diabetes of levensbedreigende hart- en vaatziekten geconfronteerd.

Voedingsschema

De basis van het macrobiotisch dieet wordt gevormd door 60% producten uit granen, 25% groene bladgroenten, 12% peulvruchten waaronder erwten, bonen, kikkererwten en linzen en zeewier en de resterende 7% uit soep en/of witvis.

Geef een reactie