detox-komkommer-water-sinaasappel-zin-en-onzin-van-detoxen

De zin en onzin van detoxen

Er wordt veel beschreven over detoxen. Zo heb je 3 dagen sapvasten, 25 dagen natural detoxprogramma en nog veel meer dat te maken heeft met detoxen. Maar is detoxen zinvol of eigenlijk zinloos? In dit artikel beschrijf ik duidelijk of het zinvol of zinloos is.

Wat is detoxen?

Detoxen is afgeleid van het Engelse woord Detoxification. Dit betekent letterlijk ontgiften. Detoxen is dus het ontgiften van je lichaam. De twee bekendste manieren van detoxen zijn sapkuren en supplementen die voor het ontgiften zorgen.

Tegenwoordig is het een enorme hype om aan detoxen te doen. Je vind via het internet een breed scala aan informatie, methodes en pakketten om te beginnen met detoxen. Veel mensen hebben de behoefte om het lichaam eens grondig te ontslakken. Ontslakken is ook wel detoxen of ontgiften. Er wordt beschreven dat je je hierdoor fitter en energieker moet voelen.

De voorstanders van detoxen vertellen dat ons lichaam af en toe geholpen moet worden bij het reinigen van ons lichaam, omdat we dagelijks blootgesteld worden aan giftige stoffen in ons milieu en onze voeding.

Je lichaam als detoxmachine

Je lichaam reinigt je lichaam normaal gesproken zelfstandig en automatisch. Je lever bekijkt alle voedingsstoffen die je binnenkrijgt en bekijkt welke voedingsstoffen je lichaam kan gebruiken en welke je lichaam niet nodig heeft. De voedingsstoffen die je lichaam niet nodig heeft worden door de lever, nieren en het maag-darmkanaal omgezet en verwijderd via de ontlasting en/of urine. Dus of het echt zinvol is?

Zin van detoxen

Het volgen van een detoxkuur voor een korte periode is in principe niet schadelijk voor je lichaam. Wanneer je het idee hebt dat je je er beter door voelt is dat prima. Echter is een langere kuur (>7 dagen) niet aan te raden, omdat je bepaalde essentiële voedingsstoffen kunt missen.

Door detoxkuren zal je in de eerste periode afvallen, omdat je voornamelijk alleen vocht binnen krijgt. Je lichaam gaat hieraan wennen. Stop je met de detoxkuur dan zal je stofwisseling in de war zijn. Je lichaam gaat tijdens de detoxkuur op spaarstand, omdat je weinig calorieën binnen krijgt. Ga je weer opnieuw eten dan zal je des te sneller in gewicht aankomen. Dus helpt detoxen om af te vallen? Ja, maar hierna werkt het je 2x zo hard tegen.

Detoxen en doelgroepen

Zware sapkuren of vasten is bij bepaalde doelgroepen sterk af te raden. Hiermee bedoel ik kinderen, tieners, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Deze doelgroepen hebben voldoende gezonde voedingsmiddelen nodig. Het is schadelijk wanneer zij te weinig binnen krijgen. Het lichaam kan zich niet voldoende ontwikkelen, omdat het tekorten krijgt aan bepaalde voedingsmiddelen.

Onzin van detoxen

Wanneer je lichaam zichzelf niet goed zou ontgiften, dan zouden we allemaal allang overleden zijn. Een gezond lichaam bevat werkende nieren, lever en longen die allemaal reinigend werken. Zelfs nu je dit leest zijn ze druk bezig om je lichaam te ontgiften.

Het is dus niet waar dat je je ongezonde gewoontes kunt wegspoelen door te detoxen, dit is wetenschappelijk gezien onzin.

Ondanks dat ik dit nu verteld heb kun je ook op een andere manier detoxen door bijvoorbeeld een periode geen alcohol, suiker of frisdranken te nuttigen. Sommige noemen dit ook detoxen en dit is wel een goede manier voor je lichaam. Deze voedingsstoffen heeft je lichaam namelijk niet direct nodig om te kunnen functioneren, er zullen dus geen tekorten ontstaan, wat bij een streng detoxkuur wel het geval is.

Advies

Detoxen kan negatieve gevolgen hebben zoals het missen van voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om het van energie te voorzien. Je kunt beter regelmatig bewegen, gezonde voeding nuttigen en ook voldoende rusten is erg belangrijk. Je lichaam heeft namelijk geen detoxkuur nodig om zich te reinigen, dit doet je lichaam automatisch! Geweldig systeem dat lichaam van ons, toch? Voel je je ondanks je gezonde levensstijl toch nog moe en zwak? Dan raad ik je aan om langs de huisarts te gaan.

Geef een reactie