Afvallen is een doel voor veel mensen. Er zijn vele theorieën met betrekking tot dit onderwerp. Echter kan gesteld worden dat voeding en beweging de belangrijkste factoren zijn met betrekking tot een gezond lichaamsgewicht. Ook op deze gebieden van voeding en beweging zijn genoeg verschillende meningen wat goed voor je zou zijn. Voor beweging geldt eigenlijk dat elke vorm van beweging goed voor je is. Zo ook fietsen. Nederland is een echt fietsland en iedereen is er wel bekend mee. Het aantal verbrande calorieën met fietsen hangt sterk af van de intensiteit en de persoon zelf. Fietsen is een uitstekende manier om af te vallen, maar is daarnaast ook veilig.

Fietsen is veilig

Bewegen is zeker goed voor je, maar kan ook verkeerd worden uitgevoerd. Ga je sporten of gewichtheffen, dan kan het zijn dat je met de loop der tijd een lichaamsdeel overbelast. Veelvoorkomende blessures hierin zijn de onderrug, de knie of de schouder. Het is dan zaak om deze niet te belasten of nog beter: de blessure te voorkomen. Fietsen is een bewegingssport die ontzettend goed voor je is. De meeste belasting ligt namelijk op het zadel, waardoor de knie wel getraind wordt maar zonder heftige belasting.

Er zijn daarnaast weinig schokmomenten en train je de spieren en maak je de gewrichten soepeler. Belangrijk hierbij is wel de hoogte van het zadel. Staat het zadel niet goed afgesteld kan dit resulteren in een slechte houding van de rug, waardoor de onderrug niet recht staat. Daarnaast dient de knie bij de neerwaartse beweging bijna volledig gestrekt te zijn. Bovendien is het ook altijd belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Voel je pijn of irritatie wanneer je te lang of te intensief fietst, ga dan op een lagere intensiteit fietsen of stop op tijd.

Fietsen is gezond

Naast het feit dat fietsen duurzaam, gezond en makkelijk is, is het ook goed om vet te verbranden. Plan daarom cardiosessies in door een rondje te fietsen in de natuur of op een hometrainer. Het beste is om in plaatst van de auto te pakken, de fiets te pakken. Zo verbrand je calorieën en helpt dit bij het proces van afvallen. Naast dat fietsen goed is voor het verlagen van je vetpercentage, zijn er nog tal van andere voordelen die fietsen met zich meebrengt:

  • Fietsen verlaagd stress en depressiviteit. Stress en negatieve gevoelens sturen je eerder naar ongezonde voeding en onbewuste keuzes. Dit helpt dus niet voor je dieet.
  • Fietsen is een cardiovorm, waarbij je de hartslag reguleert. Vetverbranding geschiedt het best bij een constante hartslag wat bij fietsen sprake is.
  • Fietsen verbeterd de conditie, maakt je sterker en zorgt voor spieropbouw.
  • Met fietsen gebruik je je hele lichaam. Zo pak je uiteraard direct de beenspieren flink aan, maar gebruik je ook wel degelijk je armen, onderarmen en je gehele core. Naast spieren profiteren bovendien ook gewrichten, gewrichtsbanden en pezen van dit type inspanning.

Fietsen is dus een ontzettend goede sport om te afvallen en die tevens niet belastend is. Daarnaast verminder je de aanmaak van stresshormonen en maak je juist endorfine aan wat bekend staat als het gelukshormoon. Je houdt je hersenen scherp en verbeterd simpelweg de fysieke gezondheid, maar ook de mentale gezondheid.

Het belang van mentaal gezond zijn is ook niet van onbelangrijk voor je fysiek. Lichaam en geest zijn direct met elkaar verbonden en wanneer je goed in vel zit, profiteert je lichaam hier dan ook van.

Geef een reactie