Nog een kleine twee weken, dan begint de zomer officieel! Lekker genieten van zon, strand, cocktails en de mensen om je heen! Of.. Breekt bij jou het zweet uit omdat je eigenlijk nog helemaal niet fit bent voor de zomer? Dan heb je nog een kleine maand om je voor te bereiden op je zomervakantie. In de rubriek ‘Fit voor de zomervakantie’ neem ik je mee om nog even je shape bij te schaven. De tijd is weliswaar kostbaar, maar er zijn zeker mogelijkheden!

Crash dieet disclaimer

Mocht je in een paar weken nog veel kilo’s kwijt willen raken? Dan kun je jezelf wenden tot een crash dieet. Hiermee kun je zo’n 3 tot 6 kilo per week mee kwijtraken. Hier zitten echter wel een paar nadelen aan die je jezelf voor moet houden voor je begint met een crashdieet. Je hongert je lichaam namelijk uit en dit kan de volgende symptomen opleveren:

 • Verlies van spiermassa
 • Uitdroging
 • Hoofdpijn
 • Futloosheid
 • Misselijkheid

Bovendien is het vaak lastig om je streefgewicht vast te houden. Daarom moet je jezelf afvragen of je je wel wilt wenden tot een crashdieet. Ondanks dat de klok tikt en de zomer dichterbij komt, kan het goed zijn om je effort in te zetten op een meer duurzame manier van afvallen. Ga gezonder leven en zorg dat je voldoende beweegt. Hieronder (en in de volgende berichten in deze rubriek) een aantal tips die je kunnen helpen bij het buikvet verbranden en het verliezen van gewicht!

Laaghangend fruit

Ik help dagelijks mensen met afvallen. In een persoonlijk traject begin ik thuis vaak met het bekijken van de voorraadkast en de koelkast. Vaak bestaat de helft van het eten (en drinken) uit ongezonde producten die niet thuis horen binnen een doelstelling om fit te worden voor de zomer. Ga je voorraadkast dan ook eens door en gooi weg wat niet past binnen een gezonde levensstijl. Omdat ik weet dat het moeilijk is om dit te doen stel ik voor om het te doen op een moment dat je erg gemotiveerd bent. Nu dus! Zorg er voor dat je de komende weken geen toegang hebt tot:

 • Koek
 • Chips
 • IJs
 • Chocola
 • Snoep
 • Frituur

De laatste is heel gemakkelijk te realiseren. Haal het vet uit de frituurpan en doe er geen nieuwe in. Om je dan te laten verleiden door de frituurpan moet je eerst veel moeite doen om het aan de gang te krijgen en vaak heb je daar precies geen zin in als je gemakkelijk wilt eten.

Keep the faith

Ondanks dat de tijd niet in je voordeel werkt, is het toch belangrijk om jezelf het doel voor ogen te houden. Stel meetbare doelen en weeg maximaal (en minimaal) één keer per week. Het gevaar ligt op de loer om elke dag op de weegschaal te gaan staan en dan komt er vroeg of laat een dag waarbij je iets bent aangekomen en je de motivatie zal verliezen. Leef gezond en vertrouw er op dat je iedere week een stukje afvalt. Ga er niet van uit dat je straks een ongelooflijk strak lichaam hebt, maar wees blij met de progressie die je boekt bij het afvallen buik. Volgende week kijken we naar het belang van een gezonde levensstijl. Hier komen onder andere de begrippen koolhydraatarm dieet en eiwitdieet in naar voren. Lees je eventueel vast in en zorg dat de koolhydraten zoveel mogelijk vermeden worden!

 

Geef een reactie