Je wordt er dik van, krijgt slechte tanden en het werkt verslavend: het zijn drie bekende gevolgen van suiker. Maar ken jij ook nog andere gevolgen van te veel suiker? Deze vier weetjes zorgen er misschien wel voor dat je de volgende keer nóg langer nadenkt voordat je een stukje chocolade uit de kast pakt.

Vier keer zoveel suiker

Gemiddeld eten we 95 gram suiker per persoon per dag, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gemiddeld maximaal 50 gram vrije suikers per dag adviseert bij een vrouw die 2000 kcal per dag eet. De WHO geeft aan dat 25 gram het beste is voor je lichaam. Als je echter goed op zou letten op wat je eet, is het nog lastig om minder dan 25 gram per dag aan suiker of sukrin, een suikervervanger, te eten.

1 Een verlaagd libido

Teveel suiker brengt je hormonen uit balans en dat kan zorgen voor allerlei vervelende klachten, waaronder een vermindering van het libido. Daarnaast kunnen ook stemmingswisselingen aan teveel suiker ten grondslag liggen.

2 Angst en depressie

Als je teveel suiker eet, stijgt je bloedsuikerspiegel en voel je een opleving. Vervolgens daalt de bloedsuikerspiegel weer en dit kun je ook op emotioneel vlak voelen. Dit kan permanent piekeren en het hebben van een angstgevoelens veroorzaken. Ook symptomen die horen bij depressie kunnen ontstaan, zoals verdrietige gevoelens en jezelf willen afzonderen.

3 Grotere kans op ziekte

Suiker heeft een slechte invloed op je immuunsysteem. Je lichaam verbruikt namelijk mineralen, vitamines en vezels om suiker af te breken, waardoor deze stoffen niet naar je lichaam kunnen gaan. Je immuunsysteem verslechtert en dat kan ervoor zorgen dat je verkouden wordt of ziek. Daarnaast beweren verschillende partijen dat suiker mogelijk kankercellen verwekt, maar dat niet wetenschappelijk bewezen.

4 Grotere kans op schimmels

Eet je veel suiker, dan kan dat Candida veroorzaken. Dit is een gist die standaard in je lichaam zit, maar als je teveel suiker eet kan deze veranderen in een schimmel. Gevolgen daarvan zijn moeheid, een opgezette buik, de drang naar zoete dingen, jeuk, huiduitslag etc. Bij zo’n 80% van de bevolking worden deze gistcellen op de huid gevonden, bij 50% van de gezonde mensen in de mond.

Geef een reactie