koolhydraten brood

Koolhydraten heb je in zekere mate nodig, maar er hoeven absoluut niet veel koolhydraten genuttigd te worden om de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen. Volgens het voedingscentrum moeten 40 tot 70% van alle calorieën van koolhydraten afkomstig zijn, bij een volwassene. Te weinig koolhydraten tot je nemen heeft spierafbraak als gevolg en dat wil je natuurlijk niet. Te veel koolhydraten eten is daarentegen ook geen aanrader. Dat heeft veel slechte gevolgen voor je gezondheid. Welke negatieve effecten het eten van te veel koolhydraten met zich meebrengt, vertellen wij je.

Aankomen door koolhydraten

Als je te veel koolhydraten eet, kom je aan. Vooral als je snelle koolhydraten eet. Het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten leggen we uit:

  • Snelle koolhydraten zijn de koolhydraten die bijvoorbeeld in wit brood zitten. Ze moeten eigenlijk direct verbrand worden, anders worden ze omgezet in vet en daar kom je van aan. Sporters eten bijvoorbeeld vaak pasta voordat ze gaan sporten omdat ze deze koolhydraten dan gebruiken als brandstof. Zij verbranden deze koolhydraten direct waardoor ze niet worden opgeslagen als vet. Daar kom je dus van aan.
  • Langzame koolhydraten zijn koolhydraten die in onbewerkte producten zitten zoals zilvervliesrijst of speltbrood. Deze koolhydraten worden niet gelijk omgezet in vet. Het wordt dan ook geadviseerd om je dagelijkse behoefte aan koolhydraten uit deze langzame koolhydraten te halen. Vaak bestaan producten die langzame koolhydraten bevatten, eveneens uit voedingsvezels en eiwitten. Die zijn dan weer heel goed voor je en passen binnen een gezond dieet.

Gaatjes door koolhydraten

Koolhydraten komen veelal uit suikers. Op een voedingsetiket wordt dit ook altijd apart vermeld. Koolhydraten waarvan suikers staat er dan. Een koolhydraat is echter niet altijd suiker, een koolhydraat kan ook zetmeel zijn. Wel is een koolhydraat vaak suiker, een snelle koolhydraat. Als je teveel van deze koolhydraten eet krijg je gaatjes. Deze suikers gaan namelijk tussen je tanden zitten en vreten daar als het ware je glazuur weg. Daarom wordt geadviseerd zo min mogelijk producten met toegevoegde suikers te nuttigen en om niet vaker dan 7 keer per dag te eten of drinken. Water mag natuurlijk wel zo vaak je wil gedronken worden omdat hier niets aan toegevoegd is. Maar elke keer als je eet of drinkt, worden je tanden aangetast. Langzaam een blikje cola leegdrinken wordt dus afgeraden. Je zou in één keer een blikje kunnen drinken om zo min mogelijk schade aan te richten. Echter raden wij het drinken van cola en andere frisdranken af als je wil afvallen.

Koolhydraatarm dieet

Deze twee negatieve effecten zijn voor ons reden genoeg om eens na te denken over een koolhydraatarm dieet. Bij een koolhydraatarm dieet is het niet de bedoeling dat je helemaal geen koolhydraten meer eet, want je hebt ze zeker nodig om energie uit te halen. Je eet simpelweg minder koolhydraten waardoor je minder last hebt van de negatieve effecten die koolhydraten met zich mee brengen. Om je energielevel wel op peil te houden, vul je je dieet aan met eiwitten. Zo breken je spieren niet af en heb je genoeg energie om de dag door te komen. In dat geval raden wij het eiwitdieet van TimFit aan. Dit is een eiwitdieet waarbij je wel alle nodige voedingsvezels en stoffen binnenkrijgt. Vaak is dit namelijk niet het geval waardoor je spier verliest en je lichaam uithongert. Wij geloven niet in crash diëten. Met het TimFit dieet val je snel af, op een gezonde manier.

Geef een reactie