Naam: Japans dieet
Dieetsoort: Levensstijl dieet
Gebruik supplementen: Nee
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Wat is het Japans dieet?

Het Japans dieet is een vorm van diëten, waarbij je de eetgewoontes overneemt van de Japanse bevolking. De levensverwachting in Japan is erg hoog en behoort Japan tot de landen met het laagste percentage in overgewicht. De Japanse eetgewoontes hebben hier zeker hun aandeel in. Japan is een traditioneel land met vele gebruiken en gewoontes. Ook op het gebied van eten zijn hier enorm veel tradities die nageleefd worden. Westerse landen eten steeds meer ongezonde producten en er wordt ook veel fastfood gegeten in deze landen. Japan blijft echter bij haar traditionele gezonde eetgewoontes, waardoor je goed ziet dat deze mensen ook gezonder zijn en ouder worden dan westerse mensen. Dit dieet legt de focus op de eetgewoontes van Japan en focust op de gezonde voeding die men in Japan eet.

Voedingsrichtlijnen

De Japanse eetgewoontes, gebruiken en leefstijl vormen samen het Japans dieet. Er zijn een aantal belangrijke aspecten die de Japanners naleven die hun levensstijl zo veel anders maakt dan onze levensstijl. Ten eerste leggen zij de focus op het ontbijt. In Westerse landen zie je dat de focus ligt op het avondeten en dit is bij ons dan ook vaak de grootste maaltijd. In Japan is het ontbijt de grootste maaltijd. In het westen zie je vaak dat er steeds grotere porties gegeten worden, terwijl in Japan de mensen voornamelijk kleine porties nuttigen. Daarnaast eten ze ook het voedsel wat tijdens het seizoen verkrijgbaar is. Ze eten dus verse seizoensgebonden producten. Westerse landen willen op elke moment alle producten kunnen eten en dat resulteert in een wereldwijde productenstroom. Dit betekend ook dat deze voeding behandeld dient te worden en niet in het gebruikelijke seizoen gemaakt wordt.

In Westerse landen wordt enorm veel voedsel verspild en dat heeft met name te maken met onze luxe levensstijl. Japanners zijn zuiniger en prefereren dan ook de kwaliteit van de voeding boven de kwantiteit. Daarnaast eten Japanners een stuk langzamer en eten ze nooit zo veel dat ze volledig vol zitten. Inwoners van Japan eten namelijk tot ze ongeveer 80% vol zitten. Verder eten ze weinig brood, zuivel en vlees. Japanners eten daarentegen wel veel fruit en vis.

Conclusie

Kortom kent Japan enorm veel goede en gezonde eetgewoontes. Deze resulteren allemaal in een gezonde slanke levensstijl. Het Japans dieet neemt deze gewoontes over en legt de focus op de Oosterse cultuur en niet op de Westerse cultuur op het gebied van gezondheid en voeding. Belangrijke voedingsproducten die veel genuttigd worden in Japan zijn groenten, rijst, soja, vis, noedels en fruit. Je ziet weinig ongezonde producten in hun eetpatroon. Japanse mensen eten dus niet totdat ze helemaal vol zitten, eten gezonde producten en verspreiden de maaltijden over de gehele dag. Daarnaast doen Japanse mensen veel aan lichaamsbeweging en vinden ze dit ook erg belangrijk. Het Japans dieet is zeker een dieet wat werkt. Het dieet legt de focus op het veranderen van je levensstijl. Dit vraagt wel uitdaging, aangezien de meeste mensen niet met deze gebruiken zijn opgegroeid.

 

 

Geef een reactie

2 comments

 1. nancy

  Hoi, in noodles en rijst zitten toch veel koolhydraten? en yoghurt/kwark is niet goed?

  -1
  • Hanneke

   Hoi Nancy,

   Noodles en rijst bevatten inderdaad koolhydraten. In het artikel wordt niet gezegd dat yoghurt en kwark niet goed zijn, want kwark en yoghurt kan prima gegeten worden. Dit gebeurd alleen niet in Japan.
   We proberen je meer te vertellen over de Japanse leefstijl, waarbij zij vooral gebruik maken van groenten, rijst, soja, vis, noodles en fruit. Je ziet in de Japanse leefstijl dat zij voornamelijk groenten eten bij de avondmaaltijd. In de Nederlandse leefstijl is te zien dat wij bij de avondmaaltijd voornamelijk aardappelen, minder groenten (dan de Japanners) en vlees eten. Het is meer een vergelijking om duidelijker aan te geven dat de Nederlandse leefstijl heel erg verschilt met de Japanse leefstijl en dat je de Japanse leefstijl (nu je meer informatie weet) eventueel kunt hanteren wanneer je dat interessant vindt.
   Ik hoop dat ik je vraag beantwoord heb.

   Groetjes, Hanneke