spirulina

Beste allemaal, voor deze aflevering van de superfoodsserie duiken we de wondere wereld van de algen in! Als je nog nooit gehoord hebt van algen als voeding, begin je wellicht te walgen. Toch zijn algen een heel gewoon consumptieproduct, mag ik je voorstellen aan: Spirulina, verkrijgbaar in spirulina tabletten en spirulina poeder.

Toen ik me begon te verdiepen in de wereld van superfoods, hoorde ik de naam spirulina wel eens rondzingen. Ik had er nog nooit van gehoord en kon me er dus niet zoveel bij voorstellen. Later kwam ik te weten dat spirulina één van de oudste levensvormen op aarde is! Het bestaat maar liefst 3,6 miljard jaar en heeft zich door de jaren heen voordurend aangepast aan de omgeving. Spirulina groeit in de meest mineraalrijke meren.

Deze algensoort heeft een eiwitpercentage van maar liefst 60 tot 70%. Dit zijn belangrijke eiwitten die ook in bijvoorbeeld bonen en quinoa zitten. Deze eiwitten zijn vooral goed voor mensen die geen vlees eten.

cta-light-recepten

De gunstige effecten van spirulina

Spirulina is net zoals de meeste superfoods erg goed voor het immuunsysteem. Bovendien krijg je van spirulina lekker veel energie. Het bevat onder andere veel ijzer, belangrijke omega 3-vetzuren, veel bètacaroteen, vitamine A en een heleboel antioxidanten.

Spirulina werkt ontstekingsremmend, brengt de darmflora in balans en stabiliseert de bloedsuikerspiegel. Dit zijn nog maar een paar gunstige effecten van deze bijzondere alg. Bovendien gaat het verhaal dat de alg meer licht uit de zon opneemt door de bijzondere kleurstof phycocianina. Alle planten nemen zonlicht op, maar spirulina heeft dus net dat beetje extra. Het is een ingewikkeld biologisch verhaal, maar het komt er op neer dat spirulina hierdoor veel energie kan geven.

Consumptie in poeder of tabletten

Spirulina is in poedervorm en in tabletvorm te verkrijgen. In poedervorm kun je spirulina door van alles en nog wat roeren. Een dosis van 10 gram per dag is voldoende. In tabletvorm kun je spirulina gewoon slikken.

Ben  je een fanatiek sporter? Dan kun je ook baat hebben bij een grotere dosis spirulina, namelijk 30 gram per dag.

Het is wel goed om de etiketten van de potjes in de winkel even goed te lezen. Soms worden er namelijk gewoon dingen toegevoegd, waardoor de concentratie spirulina lager is en het product goedkoper is voor de producent. Let er dus op dat je een product koopt zonder vulmiddelen, want anders heb je geen waar voor je geld.

Ik kan zelf zeggen dat ik regelmatig een tabletje spirulina inneem. Ik voel me er goed bij! Nu weet ik niet zeker of dat door de spirulina komt of door de andere superfoods die ik af en toe neem. Ik voel me in elk geval wel fit en word niet snel ziek. Bovendien is het makkelijk om een tabletje op te nemen in je dagelijkse routine: je neemt het gewoon tegelijk met andere tabletten of medicijnen die je gewend bent te nemen.

Heb jij ervaringen met spirulina, spirulina poeder of spirulina tabletten? Of kies je liever voor een ander type superfoods? Ik hoor het graag! Ook horen we graag waar onze bezoekers spirulina kopen, laat je het me weten?!

Klik hier om spirulina te kopen

 

Lees ook de volgende blog uit deze Superfoods lijst: AFA blauwgroene algen
Lees ook de vorige blog uit deze Superfoods lijst: Bijenproducten

Geef een reactie